| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co pro nás znamená vlastní jméno?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 68 [Dalších 38 >>]
Orion
23.6.2011 16:47:37
U nás je zvykem říkat Janům Jeník, Jenda, Jéňa. Mně osobně to přijde lepší než Honza.
Orion
23.6.2011 16:45:01
Ještě lepší je Blanka Protržená. Na VŠ takto spolužáci zapsaly imaginární spolužačku do prezenční listiny. Když se po ní vyučující sháněl, volal.,,Kde je ta Blanka Protržená, tak kde ta Protržená Blanka?"~t~
Jája
  • 
23.6.2011 13:10:27
Já jsem Jarmila, taky to není tak obvyklé, a celou základku jsme byly ve třídě TŔI Jarmily. Dokonce mám ve městě jmenovkyni, má stejné jméno i příjmení, ale nejsme nijak příbuzné. Kdyby mi pošťáci do schránky nehodili dopis s jinou adresou, nikdy bych na to nepřišla.
Jája
  • 
23.6.2011 13:05:48
Moje spolužačka si vzala kluka, co se jmenoval Tomáš Fuk. Taky s tím měl problémy. Na dotaz "jak se jmenuješ?" odpověděl "Tomáš Fuk" a hned byl problém :-). Tak se pak představoval jako Fuk Tomáš.

No, a ještě jeden: kdysi nám ve firmě instalovali počítače a telefony. Jeden z chlapů byl Kocourek, druhý Kočička. Já jim chtěla uvařit kávu, ale spletla jsem si jména. Když se jeden ohradil, že není Kočička, musela jsem se smát a řekla jsem jim jejich příjmení. Pak se smáli oba, že se jim to každý den nestává, aby se v práci potkal Kocourek s Kočičkou.
Elíláma
23.6.2011 12:01:33
Girili, tse, ale takový Mastek Klimeš! ~t~
Elíláma
23.6.2011 12:00:36
Erlán vs. Čedič dobrý a vůbec Klimešův skvělý komentář.~R^

Jinak z článku:
"Výsledek byl překvapivý: nositelé moderních jmen byli pravidelně považováni za mladší"

Až mi někdo řekne, co je na tom překvapivého, půjdu si koupit dudlík a chrastítko ~j~~k~
23.6.2011 11:38:00
Mrej - to je divný, protože já osobně znám 2 Fridolíny - jeden byl kdysi náš požární technik - přišel a řekl - dobrý den, já jsem Fridolín Malovaný - a já se na něj podívala a dostala záchvat smíchu - on totiž vypadal jak Švejk - malovaný buclatý tvářičky a ten Fridolín k němu taky šel.
A pak ještě jednoho - fakt fešák a říká se má Frída. A když mi poprvé řekl svoje jméno, tak jsem řekla - kecáš. Nechal mě při tom a já dlouho nevěřila, že se tak skutečně jmenuje.
Jana, školkáč a školák
  • 
23.6.2011 11:32:12
Moje jméno mi vadilo v dětství a vadí mi i dnes. Jana - nejoblíbenější jméno 80-tých let. Ve všech třídách, ve všech školách, na všech kroužčích, v LŠU...jsme byly minimálně dvě (ve třídě na základce dokonce tři) Jany. Vnímám své jméno jako synonimum průměrnosti.
Když se mi narodila dcera, moje matka i moje babička(každá vzlášť)mně dostali do kolen dotazem ,,A proč jsi jí nedala Janička? On ti to Štěpán (otec dítěte) nedovolil?" Velmi je vyvedlo z míry když jsem jim řekla, že se mi mé jméno ani trochu nelíbí.
Vybírání jména pro dítě pro mně bylo 9-ti měsíční martirium. Aby bylo libozvučné, aby ladilo s příjmením, aby nebylo výrazně rozšířené, aby ho v zahraničí dokázali vyslovit (manžovo jméno nedokáže vyslovit nikdo na západ a na jih od našich hranic).
Nakonec mi šéf v práci poradil, aby jsem mu dala jméno po sobě -Jan. To mě nějak chytilo, i když se mi jméno Honza nikdy moc nelíbilo. Bohužel jsem se nepodívala do aktuálních tabulek oblíbených jmen... No nic, mám Honzíka, je celý po mně, vzhledem i povahou, máme velmi blízký vztah a on je pyšný na to, že má jméno po mně. Jen teď řeším dilema jak ho oslovovat - na Honzíka mi přijde už velký a Honza mi přijde moc tvrdé.

Libena
  • 
23.6.2011 11:29:17
Leokadie mne pripada docela zajimave a hezke jmeno, akorat s tim prijmenim to zni dost divne. Mohli by ji ale oslovovat Leonko. To je prece hezke.
23.6.2011 10:26:01
V tom případě tito slovenští přistěhovalci tady ještě nemají občanství:-)) A nejsou tu přihlášeni k trvalému pobytu, prevíti jedni. Mastihubka je prý slovenské příjmení, mně se to sice taky nezdá, ale je to tak.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 68 [Dalších 38 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.