| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co pro nás znamená vlastní jméno?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 68 [Dalších 28 >>]
Jája
  • 
23.6.2011 8:35:08
Musejí být registrovaní, podívej se sem:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d
Alira
  • 
22.6.2011 23:41:41
Napr. v Recku je zvyk davat jmena po prarodicich, a to at se rodicum libi ci ne.To casto vede k tomu, ze se krestni jmeno ruzne meni priponami a zdrobnuje se tak, ze se nakonec nepozna, z jakeho jmena je odvozeno. Pr. Argyro - rika se ji Rula, Evangelia - Vaja, Litsa apod. A take spousta jmen, kdyz se prelozi je velmi zvlastnich. Napr. krestni zenska jmena:
Kyriaki - Nedele, Paraskevi - Patek, Eleftheria - Svoboda, Irini - Mir, Zoi- Zivot, muzska krestni - Kyriakos - Nedele, Eleftherios - Svoboda, Athanasios - Nesmrtelny, Aggelos - Andel.
22.6.2011 21:58:43
Naše děti mají jména jako tradice v rodině,generačně asi 5tý Otakar, holka Vendula - je to tvrdý jméno ale zvykla jsem si a prarodiče taky, i když na nás pouštěli hromy. Se jménem jsem docela v poho, i když v dětství jsem se chtěla jmenovat jinak. Sama mám jméno po dceři mého dědy ( na jeho přání ) která v dětství zemřela v koncentráku. A tak mám někdy zvláštní pocit když vidím její - moje jméno napsáno na různých věcech.
22.6.2011 21:41:19
Winky, Magdaléna je moje dceruška ~;)
Winky
  • 
22.6.2011 21:32:31
s tím příjmením po svatbě máš pravdu - člověk se stane "někým jiným" a taky mi trvalo než jsem si zvykla...
Křestní (no nejsem křesťanka, takže prostě první) jméno - ok, jsem s ním tak nějak automaticky sžitá, žádné potíže - resp. obsahuje R a to jsem neuměla zpočátu moc vyslovovat, nakonec jsem se to ale naučila takže ok, ani na posměšky související se jménem si nepamatuju.
jména ´pro děti jsme vybírali s manželem oba dva, museli jsme se shodnout - na tom mi záleželo víc než na prosazené svého "favorizovaného" jména. Je fakt že máme dlouhé příjmení (4 slabiky) a mě se docela dost líbilo jméno Magdaléna, a to se manžel chytal za hlavu (ještě máme dvouslovný název města, takže by to byl při představování a psaní adresy krapet masakr :-) ) takže dcera i syn dostali krátké jméno, a pro jistotu bez R (nj, ráčkujou oba, jako my s mužem v dětském věku, tak jsem ráda za toto "opatření").
mocall
22.6.2011 21:31:38
Nikdy jsem si ani nepředstavovala, že své příjmení změním. Prostě mi to přišlo nepředstavitelné.
To byl asi i jeden z důvodů proč jsem příliš neprahla po svatbě - i když póza "třicetileté emancipované a vydělávající provokatérky" ve svatební fobii také hrála roli. Nakonec jsme po soustředěném tlaku manželových i mých rodičů ke svatbě svolili. Dívčí příjmení jsme si ovšem nechala a jsem ráda. Manžel byl naštěstí tolerantní, vůbec se nad tím nepodivoval.
22.6.2011 21:13:52
Vdávala jsem se na dnešní poměry docela brzy a docela jsem si prošla existenciální krizí, když mě lidé začali oslovovat úplně jiným jménem (příjmením).
Výsledkem bylo poznání, že zdroje identity musejí vycházet z jiných zdrojů, než z něčeho tak pofidérního, jako je jméno. Můj vztah k příjmení (novému i starému) je od té doby naprosto lhostejný, jen vím, že se mám otočit, když ho lidé řeknou a že se tak mám podepsat v bance.~t~
Zajímavé je, že ochladl i můj vztah ke křestnímu jménu, i když ne tolik. Např. můj nick nemá s křestním jménem nic společného. Možná by mi vyhovovalo být indiánkou a mít pro každou životní etapu jiné. ~z~
22.6.2011 21:10:34
no aby to nebyla spíš Káďa ~8~
22.6.2011 20:57:17
Já - když jsem byla v porodnici s mladší dcerou - ležela na pokoji s paní Skočdopolovou. No nic, přímení nic moc, ale dá se - jsou horší. Jenže tato paní paní povila holčičku, které dala jména Diana. Tedy ona to vyslovovala "Dajána". Tedy nevím, ale "Dajána Skočdopolová" mmi zní děsně.
Jednou byla v rozhlase anketa na nejděsivější kombinaci jména a příjmení. S přehledem vyhrála BLANKA PANENSKÁ ~t~ ~g~~3~

Simča ~b~
mocall
22.6.2011 20:27:57
Proč chudák? Záleží, jak to kdo pojme. Když takový Leopold Bambula projeví zájem o jakékoliv místo včetně generálního ředitele, tak bude všude pozván k osobnímu pohovoru jen proto, že je komise zvědavá, jak Bambula vypadá. To takový běžně znějící např. Jiří Novotný bude muset prokazovat v životopise aspoň půl stránky A4 úspěchů a předností.
Moji příbuzní znali kdysi Jitřenku Pivní, která se díky kombinaci nezapomenutelného jména a pěkného vzhledu velmi prosadila.
Prostě tyhle jména otevírají dveře, když je dotyčný přijme hrdě za své.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 68 [Dalších 28 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.