| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč se lidé přestávají zdravit

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 81 [Dalších 51 >>]
Irena2
29.6.2011 18:59:02
Jsem z vesnice. V pubertě jsem měla strašné problémy když jsem potkávala určité "tety-dívky" o takových deset let starší než já- mám jim říct ahoj, nebo dobrý den?, tak radši nic...~f~
Když jsem začala jezdit autobusem do učiliště, a dál do práce, trvalo snad léta, než mi začali řidiči v autobuse odpovídat na každodenní pozdrav. Ale pak to dělali s úsměvem!
V mém prvním zaměstnání, (taky malá firemní prodejna) mě šéf vždycky cepoval slovy: Kotě- úsměv!
A i na tom úřadě většinou vyřídím vše v pohodě, když slušně pozdravím, poprosím o radu, poděkuji...
Nemyslím, že by ze sebe měl člověk dělat úli(y)sného (omlouvám se za pravopis) patolýzala. Ale slušnost by se vytrácet neměla.
Stejně tak by měl být slušný i ten oslovený!
Irena2
29.6.2011 18:24:50
já pracovala v malém obchůdku, kde jsem byla sama. Pozdravit jsem se snažila vždy, každého. Pravda, někteří lidé přímo čekají na další otázku, co si budou přát, ale spousta lidí se cítí opravdu otrávená přemírou horlivosti... Ale vychytat ten okamžik.. to jsem řešila snad každý den, aby si nemysleli, že "ta mladá" na to kašle, ale abych je neodrazovala -vlezlostí-. A když přijela šéfka, tak jsem byla vždycky na ohrabky, já třeba paní (zákaznici) znala, věděla jsem, že je lepší nechat ji v klidu vybírat, a šéfka se iniciativně snažila ji obsloužit, no hrůza..
Prostě:přesně chápu o čem píšete.
A každopádně zastávám: pozdravit v menším krámu kdykoli, ať už jsem prodavačka, nebo zákazník.
Irena2
29.6.2011 18:11:32
Naprost přesné. Toto řeším s dcerkou taky. Už od takových 2- 2apůl let.
29.6.2011 9:00:05
susu, přesně tak... to bych možná udělala mladšímu muži - hulvátovi, který by to dělal pravidelně mně, a měla bych pocit, že mu dělám schválnost.

Vůči mladšímu muži, který mě normálně vždycky zdraví, bych to ale považovala za hulvátství od sebe.
susu
  • 
29.6.2011 6:56:12
Taky považuju za normální pozdravit první, pokud jsem si jako první všimla někoho, s kým se zdravím. Přijde mi divné jít proti němu, pořád mlčet a čekat a až pak mu milostivě odpovědět.
29.6.2011 0:42:36
mil007 a Baruško, ono se to těžko vysvětluje, ta paní je taková divná pavoučice.

Já normálně starší zdravím první a fakt zdravím. Ale někdy se stane, že mě ten starší uvidí dřív, a pak většina lidí normálně pozdraví bez ohledu na Gutha-Jarkovského (i já, když jsem starší)

Tahle paní si ale vyloženě POČKÁ.
mil007
28.6.2011 23:17:53
Tak to Ti moc nerozumím.Já neočekávám,že mě třeba starší paní pozdraví dříve,proto že mě první viděla.
Myšutka*
28.6.2011 19:11:23
Anno,

jsou děti, co stud prostě nepřekonají a slovo z nich nevyrazíš. Mám doma takového syna, dědeček ho za pozdravení dokonce opakovaně fyzicky potrestal a dosáhl jediného - když ho syn uviděl, přestal mluvit a mlčel, dokud byl dědeček nablízku. Což je teda extrém, taky už se dědečkem pár let nestýkáme.
Se zdravením u dětí je to tak, že je potřeba jít na každé dítě jinak. Já slibovala, vysvětlovala a nakonec nám pomohlo, že jsme zdravili "spolu". Tedy já jsem mu stiskla ruku, jako že teď pozdravíme a zpočátku syn jenom němě pohyboval rty, pak pozdrav šeptal atd. Dneska už je schopen pozdravit nahlas a "samostatně" (tj. nehlídá si, kdy otevírám pusu já, případně občas stihne první písmena dřív, než já).
Takže pokud je snaha, aby dítě zdravilo, není nutné, aby to bylo halasné, ale stačí,když je si vědomo toho, že má zdravit a dalo to najevo třeba i smeknutím čepice, kývnutím, nebo pohybem rtů.
28.6.2011 17:33:57
Tak tohle me prijde desive. A dela tchan s nimi taky neco jineho (hraje si s nimi, chodi s nimi nekam atp)? Mne vzdycky prijde, ze se do deti kvuli zdraveni obouvaji lide, kteri jim vubec nerozumi, vetsinou nerudni starici - u deti (ted tedy myslim tak do tech 10 let) mi neprijde zvlastni, kdyz samy od sebe nepozdravi jako prvni. Od takovych 5-6 let by tedy mely na pozdrav umet odpovedet, ale to je jen muj odhad. Mne teda strasne vadi nezdravici dospeli (ti, co na pozdrav neodpovidaji), u deti to neresim (do jisteho veku), pokud tedy vidim, ze je na to rodice aspon upozorni nebo je k tomu vedou svym prikladem.
hokkaid
28.6.2011 16:54:31
Teď jsme byli na dovolené v zahraničí, nicméně v penzionu obsazeném téměř výlučně Čechy - po pár dnech jsme prostě zdravit přestali, protože pozdravit jako první a nebýt ani vzat na vědomí, docela kazí náladu.
Chápu, že se třeba báli, že se chceme "družit" - ale tohle "raději přejdu na druhou stranu, abych nemusel pozdravit" mi prostě připadá nevychované.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 81 [Dalších 51 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.