| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč se lidé přestávají zdravit

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 81 [Dalších 11 >>]
28.6.2011 10:50:19
Anno "pozdravit musel, jestli se styděl nebo ne, nás nezajímalo, prostě jsme to od něj vyžadovali,stejně tak poprosit a poděkovat, u ostatních dětí je mi to jedno"

tak s tím naprosto souhlasím. (A i se zbytkem Tvého příspěvku, přílišná "vlezlost" prodavačů jde také dost na nervy.)

Myslím, že pozdrav/prosím/děkuji snad není nic tak strašného, aby se to nemohl naučit i introvert. Jasně že úplného prcka bych do toho nelámala násilím, ale i jemu bych pokaždé řekla, že je to potřeba.

28.6.2011 10:48:09
Hroudo, ale myslím, že je to jiné na vesnici a ve městě (kde by se člověk uzdravil).

Osobně si myslím, že pokud ten dotyčný zrovna neřeší nějakou velkou tragédii v rodině, tak by v určitých situacích pozdravit prostě měl, je to společenské minimum. Nesmělost a únava vysvětluje, ale neomlouvá ~;)
Anna
  • 
28.6.2011 10:44:55
Zdravení jsem řešila jen u syna-pozdravit musel, jestli se styděl nebo ne, nás nezajímalo, prostě jsme to od něj vyžadovali,stejně tak poprosit a poděkovat, u ostatních dětí je mi to jedno.
Já nemám pocit, že by se lidé zdravili míň, ale hodně času trávím v zahraničí.
Naopak mám z českých obchodů (zvlášť oblečení a kosmetika) pocit extrémní až nepříjemné vstřícnosti - nejdřív vás pozdraví a hned se vás ptají, jak vám mohou pomoci a co sháníte. Tahle otázka následuje ihned po vstupu do obchodu, nesháním zpravidla nic, jdu se podívat, co se mi líbí, si koupím. Pak vám pořád stojí za zadkem, když si zkoušíte věci nutí vás vyjít z kabinky (bez ohledu na to, že vás jejich názor nezajímá), pak následuje doslova vnucování věrnostních kartiček (prý jsou výhodné,můžete ušetřit až 5% ceny, mě je teda jedno, jestli za džíny dám 2000 Kč nebo 1900Kč). V českých obchodech bych naopak uvítala trošku méně vstřícnosti a více lhostejnosti. Z potravin mám zkušenost, že mě pozdraví, zaplatím, rozloučí se.
Hrouda
  • 
28.6.2011 10:44:19
Tak. Moje dcerka od každého pozdravu očekává, že bude následovat další hovor. Zdraví i cizí lidi, stačí, když její nekdo sympatický.

Prostřední syn s cizími lidmi nepeče, dlouho zdravil nerad, neslyšně, ted je to lepší, ale občas chodí ponořen sám do sebe a nevnímá, nezdraví.
Hrouda
  • 
28.6.2011 10:41:27
že jsem se přistihla, že jsem v poslední době čím dál častěji nereagovala na pozdrav nebo zapomněla pozdravit.

Ani nemůžu říct, že jsem to udělala schválně, prostě se mi to stalo. Sice jsem se pohybovala mezi lidmi, ale jakoby ve vlastní bublině, pomořená ve svých starostech, myšlenkých, únavě a možná i trochu touze po samotě a odříznutí se na chvilku od všeho.

Rozhodně to není arogance. Nechci lidi přehlížet a pozdrav považuju za důležitý a smysluplný. Děti zdravit učím. Ale prostě občas vypnu a okolí odstřihnu.
Podle mne nezdravení může být nejen projevem určité arogance, ale i vyhoření.
28.6.2011 10:34:10
Jj, u nás je to podobné, žijeme v malé vesnici, kde se zdraví každý s každým, protože se všichni známe, ale když pak přijdeme do města, snaží se dcera zdravit každého kolemjdoucího a je docela úsměvné (a někdy smutné), jak na to ti lidé reagují. Bohužel dcerka není k zastavení, až je mi jí někdy líto. ~7~
Beruška
  • 
28.6.2011 10:29:30
Tak já skoro každý řeším dilema ohledně zdravení. Je jasné, že když toho člověka znám, něco mu řeknu, ale někdy to není tak jednoduché.

U nás na vesnici se poslední dobou střídají obyvatelé jako na běžícím pásu a, přiznám se, pořádně neznám ani lidi od nás z ulice. Rodiče ano a někdy je to dost trapná situace, když přijdu na zastávku, potkám mámu, pozdravím ji, vedle ní stojí nějaká paní (nevšimla jsem si, že by spolu komunikovaly) a máma se mě zeptá, proč jsem ji nepozdravila, že to je paní, co pracuje v bance, kde mám účet. Jak už jsem řekla, neznám všechny lidi, navíc v bance jsem jednou za uherský rok a pokaždé mě obslouží někdo jiný...

Ve škole to také byla legrace, učitelé byli často duševně mimo, neodpovídali na dotazy, tudíž i já jsem rezignovala - samozřejmě moje nezdravení bylo tématem rodičovských schůzek :-(
Zdislava a kluci
28.6.2011 10:26:14
sama kdyz nekam jdu tak pozdravim, deti to delaji taky az se me kamaradky ptali jak jsem je to naucila, ja je nic neucila ~d~ proste to zacali delat jako ja (obchod, kamaradky, doktor)

bohuzel v jednu chvili to byl problem bo syn zdravil kohokoliv a kdykoliv, nejhorsi chvile jsme zazili v kempu,kde proti nam slo spoustu lidi a on je vsechny zdravil, videla jsem ze je jim to neprijemne,tak jsme se ho snazili s manzelem trosku krotit,jenomze pak kdyz jsme se o tom zacali v soukromi bavit tak nam doslo ze vojtik je ten co je normalni a ze kdyz je to nekomu neprijemne ze to je jeho problem,protoze poprat nekomu "dobry den" na to neni vubec nic spatneho a s timhle vedomim proplouvame zivotem, nekdy vojtikovi odpovi, a nekdy ne, vetsinou se zarazi a alespon se usmejou a to ze nekomu vyloudi usmev na tvari je to nej co muze delat :-)
28.6.2011 10:21:41
Dobri, já myslím, že je to velmi dobře řešitelné - pokud Ty jako rodič pozdravíš, tak myslím, že stačí dítě k pozdravení také vyzvat, ale nenutit. Případně říct tomu zdravenému "ona se stydí".

Normální člověk to bez problémů vezme, mamince bych takové řeči asi dost rázně utnula - malá rozhodně není "ošklivá na babičku", jen se stydí, ale časem se to určitě naučí.

Dobra1
28.6.2011 9:34:45
Tenhle problém mám s druhou dcerou. Ona je docela introvert a nez se rozkouká, nedostatnu z ní ani slovo. Tak jsem se rozhodla trvat na zdravení jen tam, kde to zná a vím, že se nestydí, na rozloučení trvám vždy (je velká vyjímka, aby se během návštěvy "nerozkoukala"). No a až se rozkouká, posílám ji pozdravit dodatečně.
Bohužel to někteří lidé nejsou ochotni prijmout a já i dítě sklízíme spoustu řečí, jak ji špatně vedu... Nejvíc u mé mámy, která je ochotná si proti ddceři sednout a začít do ní hustit, jak je malá ošklivá a zlá na babičku~a~.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 81 [Dalších 11 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.