| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč se lidé přestávají zdravit

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 81 [Dalších 1 >>]
Binturongg
28.6.2011 9:34:06
~R^ ~g~
Mad Max
28.6.2011 9:31:37
Protože dělám v obchodě, tak vím, že více jak padesát procent lidí do obchodu vleze, jak " tele do vrat", ani nezabučí.
Pozdravím je ještě jednou, kdyby se náhodou stalo, že bych jejich pozdrav přeslechl. Pokud ani potom nepozdraví, je to pravděpodobně jeden z těch zákazníků, kteří si pak stěžují, že se na nich prodavač neusmíval a neprojevoval jim dostatečnou úctu, když už se rozhodli u nás utratit svoje peníze.
Svého syna učím zdravit hlasitě a jasně a pokud je tam více lidí, tak klidně pozdraví každého zvlášť.~:-D Že už lidé, hlavně ve městech zdravení odvykli je poznat z toho, že několik takto pozdravených se cítilo dotčeno, že si z nich dělá kluk srandu. Je mu šest. Pak mu vždycky říkám, že ten člověk je sám a, že nemá koho zdravit a proto to neumí, je to momentálně lepší, než mu říkat, že je prostě dobytek, který nezná zaklady slušného chování.
Bohužel, opravdu lidí, kteří se takto chovají, je stále více.
Nashledanou.~:-D
susu
  • 
28.6.2011 9:10:36
Myslím, že jo. Já zdravit musela a nesnášela jsem to. Vyrostla jsem z toho. Zdravit u dítěte, jen v případě známých, kdy se nestydí, vidím jako dobrý začátek.
28.6.2011 9:08:52
Pravdou je susu, že nikdy nenutím dceru zdravit, pokud vidím že se stydí, určitě to nevydupávám. Což je dle mého také důležité. Nejdříve u blízkých a pak časem i u cizích?
28.6.2011 9:07:15
Já myslím, že je to dáno i hodně prostředím. Na vesnicích se zdraví lidé dle mého mnohem více, znají se. Ve městě je to větší "problém", což neomlouvá samozřejmě prodavačku. Ale ve městech mi přijdou prostě občas v tomto směru "otupělejší" - někdy bohužel. Vadí mi i když třeba jen vejdu do dětské ordinace, pozdravím já i dcera a odezva nic.
susu
  • 
28.6.2011 9:07:07
Nepřijde mi to tak dramatické. Já sama spíše zdravím a nakolik vím, tak je mi odpovídáno, aspoň pokud jde o dospělé, i zmiňované prodavačky. S uklizečkami je to horší, pokud ji potkám ve škole vytírat, mám potřebu nerušit a rychle zmizet, ať jí to nepošlapu. Asi pozůstatek zkušenosti s uklizečkami z dětství, které, nás děti, dost pérovaly.

Pokud jde o děti, tak některé zdraví, některé ne, tipuju, že jde o zvyk z domu, ale pamatuju si ze svého dětství, že jsem taky zdravila nerada(a vyrostla jsem z toho), takže to nehrotím.
Binturongg
28.6.2011 9:04:13
Neschopnost pozdravit není podle mě ani tak známka mírné agrese (pokud to není cílené), nýbrž známka absolutní lhostejnosti, nevycválanosti a hulvátství!
Ano, může se stát, že někdo nepozdraví nebo neodpoví na pozdrav, když je třeba hluboce zamyšlený, ale považovat pozdrav za směšný, archaický úkon je prostě primitivní...

Pozoruji to, bohužel, už několik let a občas si opravdu sama připadám trapně - třeba když ve městě vlezu do téměř prázdného obchodu, pozdravím a dostane se mi pohrdavého pohledu prodavaček libovolného věku.
Často jde o poměrně drahé obchody a dost by mě zajímalo, jestli si majitel myslí, že hezký a upravený vzhled na primitivní a neomalené slečně/paní je to pravé pro "byznys..."
Petra
  • 
28.6.2011 8:59:14
Někdy za to rodič nemůže, že dítě nezdraví.
Můj táta to do mně od malinka hustil, byl to pro něj pomalu zločin, když jsem nepozdravila. Jenže já jsem se tak strašně styděla promluvit na cizí lidi, že to pro mě bylo naprosto nepřekonatelné. Nic s tím neudělal, i když mi za to pořád nadával, vysvětloval apod. A doteď si pamatuju, jak jsem s ním nechtěla nikam chodit, protože jsem věděla, že mě bude nutit zdravit.
Já se synem podobný problém neměla. Zdravil rád a nahlas:) Prostě se předváděl a nestyděl se.
28.6.2011 8:57:23
~R^ Naprosto souhlasím. Tyto věci do dětí "nenatlučeme", učí se osobním příkladem, stejně jako u mnoho dalšího. Dcera pokud někdo klepe a jde k nám dál ho jde automaticky pozdravit, pozve ho dál, nabídne pití. Ve školce to funguje tak, že učitelka každé dítko přijde pozdravit a podá mu ruku. Stejně tak u loučení - i doma se jde s každou návštěvou rozloučit. Vzpomínám si kdy se kamarádka divila, proč u každé žádosti u dcery říkám prosím a děkuji - proč jí to nepřikáži! Výsledek jasný - na dvou letech prosila, děkovala, umí se omluvit. A takto je s mnoha věcmi v životě - děti kopírují.
28.6.2011 8:39:01
pardon, samozřejmě "ještě větší prohřešek než když to dítě NEpozdraví."
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 81 [Dalších 1 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.