| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Důležitější než osobnost učitele? Metody výuky

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 38 [Dalších 18 >>]
štěpánkaa
7.8.2011 19:26:10
majo, myslela jsem to tak, že dítě, které doma slyší - kašli na ni, na tu krá.., když to budeš potřebovat, tak ti maturitu soupím,..... nebo - co bys dělal nějaký projekt? podívej na mě, mám sotva ZŠ a kolik vydělám - určitě pětkrát víc než ta tvoje učitelka... nebo - kašli na školu, stejně budeš dělat v mojí firmě, tak těch 9 let to nějak vydržíš a pak uvidíme... nenamotivuje ani komenský křížený s Hnízdem a Zlatým ámosem (nepopírám existenci výjímek). to považuji za prvořadé. a dle mého názoru teprve potom je "na tahu" škola a její učitelé. nepsala jsem, že vše (pokud jde o motivaci)je na rodině a škola nezmůže nic, to si opravdu nemyslím~3~~3~~3~
Mbee +2
  • 
7.8.2011 0:48:09
Ahoj Stepanko,
Plne s tebou souhlasim. Pracuji jako ucitelka v Australii a prosla jsem pedagogickym studiem zde. Pedagogicke studuim je velmi zamerene na konstruktivismum a pokud tak neucic, vetsinou nedostanes praci. Tradicni styl se tu casto velmi odsuzuje. Ja si myslim, ze nejlepsi je kombinace tech dvou stylu, hlavne na zakladni skole. Oni uz to tu ale tak i zacinaji ucit a ve vetsine hodin ted ucitel trosku uci tradicne (vyklad) a pak studenti pracuji na tech projektech a je videt, ze to opravdu dobre funguje. To, co my nazyvame ""vseobecne vzdelani ci prehled"" tu moc nejede vlavne kvuli tomu, ze v dnesni dobe uz to neni moc potreba, protoze veskere informace jsou rychle dostupne na internetu. Spise se tu vyucuje logicke mysleni a klade se duraz na proces - to jak se ucime. Tyto dve schopnosti jsou velmi dulezite pro cely zivot, protoze pokud clovek umi kriticky myslet a vi jak se ucit, bude se ucit cely zivot...a tady se opravdu lide vzdelavaji cely zivot (pri praci). Tady jsou university plne lidi, kterym je 40, 50 a nekdy i vice...Tito lide uz vedi presne co chteji a take se neuci, protoze se musi ucit, uci se protoze chteji a protoze je neco opravdu zajima.

Mbee
martin martin
6.8.2011 21:46:21
(Nejen) moje zkusenost je, ze nejlip a nejvic si deti zapamatuji od jinych deti...
http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_the_child_driven_education.html (pokud nerozumite anglicky, v menu subtitles jsou i ceske titulky)

Syn se naucil cist a psat ve 4 letech - od sve starsi sestry. Dcera v prvni tride delala projekty o savcich do prirodovedy - chodi do malotridky a odkoukala to od ctvrtaku. A tak bych mohl pokracovat... ;-)
5.8.2011 18:56:58
angrešt, to je moc hezky řečeno... článek pokládám za dost manipulativní právě kvůli tomuhle.
5.8.2011 18:56:12
Tante, ale zas na druhou stranu je-li učitel neschopný, rodič to taky nenahradí, leda by sám daný předmět ovládal a dítě naučil "místo" toho učitele, ale pak je zase otázka, k čemu je takový učitel dobrý.
4.8.2011 15:51:18
Hele, zdravím, vy dvě struktůůry ~t~ - taky jste si všimly, že pokud byl experiment proveden skutečně jak výše popsáno, tak dost očividně nedodržel, resp. se ani nepokusil dodržet "ceteris paribus"?

Máme tu vlastně dva parametry (metoda; osobnost učitele) - které se nikdo nesnažil odfiltrovat jeden od druhého a udržet jeden stabilní, tedy výsledek je zcela irelevantní.

Měli si to třeba posléze ti vyučující vyměnit - starší učitel používat interaktivní metody a dva mladíci klasický výklad. Nu, a kdoví, zda by skóre nebylo opět lepší ve prospěch mladíků, co když v těchto dvou mladících dříme pedagogický talent větší onoho starého učitele? Nebo naopak, starší učitel používající interaktivní metody by měl úspěšnost proti vykládajícím mladíkům třeba osminásobnou, což by ukázalo, že osobnost učitele je důležitější než použitá metoda? Hmmm?

Kdoví, jak je to v originále, nečetla jsem. Takto podáno je to ovšem nesmyslné.
Binturongg
4.8.2011 8:58:52
Pawlo - naprosto souhlasím. Jenže jak už jsem psala - snaha vyzdvihnout metody (a nejen tímto článkem) mi připadá jako snaha odvrátit pozornost od osobnosti učitele, která je, co si budeme namlouvat, stejně poznamenaná 40 lety socialismu, jako všechno ostatní a pokud to není kantor od Pánaboha, žádná škola ani metoda ho nezachrání... ~d~

Metody snad mohly fungovat v nadřazenosti nad osobností uřitele v dávných dobách - třeba u následovníků Herbarta, to byla drsná pedagogická doba, kdy nejvíc záleželo na tom:
"Váš syn, milá paní, je naprosto zanedbán. Představte si, že vůbec neví, kdy byla bitva u Chéres de la Frontéra! Pochopíte, že mu nemohu dát známku dostatečnou …“ " a nikoli na osobnosti učitele...
Pawlla
4.8.2011 8:26:23
Štěpánko,nebudu psát o synovi,protože to je hodně specifický příklad~;).Ale dcera byla namotivovaná z domova velmi dobře.Na školu se těšila,neměla tam problémy,trošku byla upovídaná,což se řešilo neustálým přesazováním~t~.Knihy milovala a miluje i teď,opravdu myslím,že jsme se ji doma vždy věnovali a věnujeme.Ale i tak,bylo přesně poznat,kdo co učí.Některé učitele nebrala a ten předmět ji nešel,někoho zase uznávala natolik,že dělala práce navíc.Tak to prostě je,vím,že dneska je móda nebo i jistý druh sebeobrany říct,že vše pochází z domova a je pravda,že pokud to doma opravdu nefunguje,škola to nezachrání,ale na druhou stranu,pokud učitel nefunguje,nezachráníte to doma~;)
Pawlla
4.8.2011 8:18:40
Já si naopak myslím,že osobnost učitele,je to nejdůležitější.Uvědomuju si,že je to hodně nemoderní názor,ale sama vidím na dětech,že zásadní je,jestli se učit chtějí.Pokud učitel nezaujme,většina třídy se nechytne,bohužel.~d~
3.8.2011 21:00:55
majo, k lásce ke vědění, úctě ke kníkám, respektu k druhým nebo k autoritě, základní mentální hygiena, sebeovládání, odložení potřeb atdatd, to sěti získávají šest let před příchodem do školy doma. Jsou věci, které sebelepší učitel za rodiče udělat nemůže. Zvlášť pokud jsou rodiče přítomni a přirozeně vyžadují nezadatelnost svých rodičovských práv.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 38 [Dalších 18 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.