24.10.2011 19:26:28
Píšu se značným zpožděním, ale svým názorem se ztotožňuji s Bludičkou. Autorka článku se hystericky drží svých mánií, kterými trpí při porodu, ale já absolutně souhlasím s tím, že by měl být porod každé ženě ulehčen, jak nejvíce to jde.
PA při porodu nejspíš mnoha ženám zvedne sebevědomí a navodí pocit klidu, což bez výhrad každé rodičce přeji, ale záleží na každé porodnici, jaký mají přístup. Já jsem měla vždy štěstí na porodní sestry, které byly stále při ruce a snažily se mi všemožně ulehčit. Jestli je to, že jste se nemohla při porodu otočit na bok, to nejhorší, co si pamatujete, věřte, že bych s Vámi měnila tisíckrát! Svou první dcerku jsem porodila akutním CS, kdybych rodila doma (což BYL jeden z bodů, kvůli kterému se demonstrace konala), zemřela by dcerka a nejspíš i já, při druhém porodu se dcerka narodila mrtvá a já jsem byla také v ohrožení života. Nyní čekám další dítě a mám naplánovaný CS a houby mi záleží na tom, jestli budou kolem svítit světla a jestli bude moct být manžel při porodu, protože jediné, na čem záleží je život dítěte a můj. Chápu, že naše péče v porodnici připadá některým ženám nedostatečná.. Ale v Evropě dosahuje - dle statistik - špičkové úrovně. Tereza |
cizinka1 |
24.10.2011 18:53:49
Pro uplnost je treba rict, ze CAP mel nekolika obdobi, a spolupracovaly tam ruzne PA. Ty prirozenejsi odtamtud byly vystvane.
|
cizinka1 |
24.10.2011 18:32:57
Bludicko, to je presne ono. Kdyz nekdo se strefi do tabulek, problem nema nikde. Az s pediatry.
|
cizinka1 |
24.10.2011 18:27:53
Kosatko, prece jsem o tom jiz psala: slo o nedorozumeni predevsim, ktere vychazi z toho, ze slovo "prirozeny porod" se pouziva nekolika spusoby. Za prve ta pani agresivne startovala prvni. Za druhe, jsem o jeji porodech jiz neco vedela, dle prirozene METODY (to je to predevsim, o co jde domarodkam, o PODMINKACH, ZPUSOBU KONTROLI, a VELMI NIZKE INTERVENCNOSTI predevsim jde, ta pani fakt nerodila. Ja jsem daleka od toho, aby spochybnovala neci zkusennost, nebo neci spokojenost: kazdemu co jeho jest, a cizi volby mne nevzrusuje. Ale kdyz mi rekne, ze jsem (anebo jine zeny, ktere voli podobne) krava nebo kravy proto, ze riskuji porod mimo kliniku, kdyz v Praze ona porodila prirozene, tak ja ji samozrejme odpovim, ze neporodila dle te metody, ktere mam duveru.
Ja nechci byt osobni a vyjadrovat se, zda chci rodit jako pani X nebo pani Y. Samozrejme chapu, ze kdyz napisu, ze nechci to, co jim vyhovovalo, nekdo jednodussi se urazi. (Naopak to neplati, mne nevzrusuje, kdyz nekdo rika, ze nepral by si moji volbu). Jde mi v teto diskusi predevsim o tom, ze velmi snadne se pohadame nebo podlehneme manipulaci proto, ze pouzivame pojmy ruznymi zpusoby. At volime cokoliv, bylo by dobry vedet co predem, CO PRESNE PREDEM a jake rizika a vyhody to ma. V tomto ohledu mne vadi komercni pristup zpivat hezky dokud ptacka lapaji... Pisu snad srozumitelne? Co se tyka vysledku "prirozenych" porodu v prazske nebo brnenske porodnicni rezii, nejsou pro mne presvedcive. Brnenska FN sice ze vsech FN ma nejnizsi podil CR, ale pouze o par procent, a cenou za to je, ze v Brne temer nejde domluvit se porodnika (totiz verejnym tajemstvim je, ze ty se vetsinou domlouvaji na CR bez jasne indikace). O vysledcich prazskeho CAPu na Bulovce hlasite mluvi a pise Zahumensky (a i v filmu Porodni Plan) Nepodeziram toho pana z nepredpojatosti, ale asi neco te pravdy bude, ze v CAPu rodilo vice nizkorizikovek cisarem nez v "klasickym" oddeleni. Nesouhlasim s jeho vysvetlenim, ale klic nachazim spise v popisech jak po vetsinou v CAPu rodilo: se spoustu vyrusovani, nekdy s nesmyslnymi doporuceni, s nevyzadanym couchingem koucovanim od PA a pod, vycerpanou predali porodnikum - zkratka, jak v Brne. Kompromisy v teto sfere se delaji blbe... Tak proto je dobry nehadat se a nezastrasovat, ale rict jasne kde co k sehnani je a kde neni. |
BludickazBC |
24.10.2011 17:39:01
Takže k posledním otázkám.
V Praze - Podolí je za určitých okolností s některými směnami přirozený porod možný. Ne, však tak dlouho po odtoku vody jako u mě, ne v tak velikém soukromí a není to taková sázka na jistotu, abych se na o to se svojí plachostí porodu mohla spolehnout. Tedy pro některé ženy, co ví co chtějí tam možnost je (pokud se jejich potřeby a představy vejdou do rámce jaký "nejalternativnější část" Podolských směn unese a pokud v Podolí není stopstav, což je komplikace nezřídká). Znám osobně několik žen, které tam skutečně opravdu přirozený porod (i podle mých náročných kritérií) měly. Jen mají přirozené průběhy svých porodů blíže "tabulkám". |
kosatka2 |
24.10.2011 16:29:32
Já jsem reagovala na to, že výše píšeš :a tvrdi ze nekde v prazske nemocnici zazili porod prirozeny - teda jen s PA a vaginalni cestou. Jednou kdyz jsem odpovedela, ze prirozene v prazske porodnici ani nahodou, proto ze tato metoda se tam nepraktikuje, jedna hodne se urazila a brala to velmi osobne"
- já chápu, jestli se urazila. Kdyby někdo chtěl zpochybňovat moje zkušenosti u kterých nebyl, nevidím důvod, proč bych se s tíním měla bavit. No a tady je další případ od paní Jiráskové: http://www.azrodina.cz/3595-vyjimecna-porodni-zkusenost-z-podoli K nějakému optimismu je samozřejmě daleko, jen mi nepřijde dobré říkat, že to NEJDE, spíš osobně považuji za důležité podílet se na změně. |
kosatka2 |
24.10.2011 15:46:39
a ona pracuje v Podolí? zas tolik to nesledu.
Přijde mi, že zaplacená PA, která je celou dobu u porodu, nezdrhne na konci směny, se kterou se rodičká zná a důvěřuje jí musí být i pro porodnici přínosná. Legální rámec tohoto neznám, pokud jsou to nelegální úplatečky či bakšiš, nedaněný příjem, nevím, není to můj případ. Předpokládám ale, že rodící žena chce udělat vše pro to, aby se cítila dobře. |
cizinka1 |
24.10.2011 15:38:43
Kosatko, ja tech obou dam moc vazim. Ten jediny duvod je mnohosmyslnost slova: metoda (se vsim co ji patri), prirozeny prubeh (bez leku, bez zasahu a s par zvlastnich ustupku z rutiny), a dobry pocit rodicky, ze to bylo prirozene. Vetsinou na ten dobry pocit a pro dobry pocit clovek laskave a s chuti prikyvne, uvede dobry priklad, ze je to mozny, ale ve skutecnosti treba tam slo o nahodu nebo o kompromis, ktere jine by fakt nesedel. V Brne take pry se rodi prirozene, ale kdyz se podivas bliz, tak je to jako prodavat prumyslovou produkci se znackou bio, jen ze za podvod nikdo nestiha. Je tam pak otazka, kdy konci dobra vule a dobre umysly a kdy zacina se podvod.
Ale treba jo, jen mne zajimali by detaily: procedura domluvy, garance dodrzeni i pri zmene smeny a take prispusobivost k vlne od pediatru. |
kosatka2 |
24.10.2011 15:25:02
Podrobnosti nevím, ale když PA Vnoučková a Štromerová říkají, že tak proběhl, nevidím důvod, proč to od těchto bab zpochybňovat.
Bohužel to asi většinou není tak, že bych přišla rodící a řekla: chci to přirozeně (jako v kadeřnictví). Personál je tam pestrý a lze domluvit ledacos. Bohužel co vím, na spoustu věcí má personál dost opačné pohledy a je dost trapné pozorovat, jak kolega pomlová druhého z důvodu odlišných postupů... A co jsem netušila že existuje, dovedou podávat nějaká homeopatika pro dobrý porod a podává je PA. |
cizinka1 |
24.10.2011 14:31:07
Kosatko, velice by mne tesilo, kdyby to byla pravda. Ale je tam otazka, zda porod prirozene stihl probehnout anebo byl skutecne prirozene vedeny. Treba opravdu se tam dalo domluvit monitoring pouze doptonem a okem PA? Dalsi vec, zda to jde regulerne domluvit - pro porodne plache nejistota na zacatku a nejistota, co bude, az se vymeni smeny nebyva k prospevhu. Z Podoli se nekdy donasi dobre veci, ale zaroven i jine. Ale chci ti verit, treba tak to bylo.
V tomto nedorozumeni o kterym referuji slo opravdu o nedorozumeni, ta zena, ktera se zbytecne kritizovala domarodky ze se vymysli to, co je dostupne, neznala pojem slova "prirozeny porod" tak, jak je pouzivan. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.