| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nedostali jste se na víceleté gymnázium? Gratulujeme.

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 234 [Dalších 194 >>]
Elíláma
29.5.2012 9:02:02
Nebyla jsem extrémně nadané dítě, ale spíš dvojkař, na vícelété gymnázium jsem se přihlásila bez vědomí rodičů (mamka vyloženě nechtěla, chtěla ze mě mít umělkyni) a byla jsem se svou volbou spokojena, z gymplu jsem pak šla na VŠ.

Ségra z víceletého odešla na konzervatoř, taky neměla dobré známky, i když by nějak gympl doklepala.

Ani z jedné z nás není uzlíček nervů.
29.5.2012 8:47:02
Milado, já jsem u obou dětí osmileté gymnázium brala a beru jako přestupní stanici, nikdo neříká, že na něm musí dojít do maturity. ZŠ pro ně byla málo motivující, zároveň ale samozřejmě nikdo neví, co jednou budou chtít dělat.
V kvartě přijde další rozhodování a pokud by se ukázalo, že chtějí něco jiného (já sama jsem po osmé třídě teda neměla tušení), tak si podají přihlášku jinam.
U staršího v tercii je už teď jasné, že zůstane, škola mu sedí.

Milada, 3 děti
  • 
29.5.2012 8:09:43
Přesně tak!! Autorka článku je naprosto negativní a straší rodiče, které mají dilema, jestli dítě dát na osmileté gymnázium nebo ne!
Moje 17letá dcera mi několikrát poděkovala za to, že může být od 11 let na gymnáziu, není jedničkářka, ale oceňuje to, že je mezi "nadprůměrnými" dětmi a to ji nutí víc se snažit, vzdělávat se i mimo školu apod.
Mladší dcera tento rok neudělala přijímačky na osmileté gymnázium a nijak to neřešíme. Prostě to tak mělo být.
Jak může dítě (rodič) vědět přesně, jaké vzdělání bude to nejlepší právě pro ně? Ale ať je to v 10 letech nebo v 15 - vždy je to sázka do loterie, pokud zrovna není dítě vyhraněné na určitý obor. Vždyť ani 15letému dítěti nemůže rodič říct na 100%, že gymnázium je to nejlepší!!
A ambice rodičů? V našem případě nee. Otec je vyučený, já mám maturitu a nikdy jsem netoužila jít na vysokou. Prostě to jen se vzděláním "zkoušíme", chceme pro svoje děti to nejlepší řešení a až čas ukáže, jestli to bylo správně...
28.5.2012 22:35:40
Jano, věřím tomu, že studium medicíny je skutečně náročné. Gympl natolik náročný být nemusí. Ono asi taky záleží, které gymnázium a jak děcku sedne.

Starší syn je na jazykovém gymnáziu, sám si ho vybral. Jeho hlavní jazyk nikdo jiný z rodiny neumí. Baví ho to, má na to talent, jazyky má jako koníčka a vystačí si s tím, co slyší ve škole. Sama to nechápu, ale je to tak. Nevím, kde se to v něm bere.
Mladší syn je na běžném gymplu, má trojky, ale jen proto, že je lempl. Kdyby škole věnoval jen tu půl hodinu denně, mohl by mít vyznamenání, ale nestojí mu to za námahu.
Mimo to oba chodí do hudebky, mladší na dva nástroje.

Jano, tvůj kolega je buď blázen, nebo kecá. ~d~
Ala
  • 
28.5.2012 22:33:33
Neznám nikoho, kdo by trpěl kvůli víceletému gymnáziu tikem. Možná je to tím, že ještě pocházím z generace rozumných rodičů, kteří prostě odhadli, na co jejich děti mají. Ale na naší škole se nikdo nepokusil o sebevraždu a výchovná poradkyně taky neměla zrovna moc práce.....
Neříkám, že vše bylo růžové, ale když prostě dítě na gympl má, tak nemá problém to zvládnout. A zvládá to i s některými nedostatky, stačí prostě zdravá podpora rodičů.
ty extrémní případy tiků, sebevražd atd. jsou dle mého většinou způsobeny hlavně šílenými ambicemi rodičů, pro které je dvojka špatná známka a své dítě vyloženě dusí. Ale takoví mohou být opravdu i na základkách (dítě totiž dost často nezvládne nápor nervů a přijímačky na gymnázium neudělá). Moje maminka nebyla na víceletém gymnáziu a peklo od rodičů, kdy musela jen šprtat si zažila. Naopak my s bratrem jsem nic takové nezažili. je to o rodičích a ne o tom, jaká je to škola.
Ala
  • 
28.5.2012 22:24:32
taky jsem psala, že před maturitou se učil nejvíc ve svém dosavadním životě - zejména z češtiny ;) Ale rozhodně nad tím neseděl od rána do noci a nešílel z toho jak jiní popisovali na diskuzích (místo aby se učili).
Já Vám to nevnucuju, věřit nemusíte - kdo nezažil, neuvěří. Ale jsou opravdu lidé, kteří nemusí trčet x-hodin nad knihama, aby se naučili......

Já sama jsem se před maturitou učila, to ano, ale že bych si všechny vědomosti dostávala do hlavy až tehdy tak to fakt ne......Protože jsme to v průběhu posledního ročníku opakovali a psali z toho písemky a tak to v té hlavě zůstávalo :)
Jana
  • 
28.5.2012 22:14:51
Nevěřím tomu, že někdo odmaturuje na gymnáziu, aniž by se učil.
sem tam otevření knížky prostě nevěřím, na gymplu je to hodně o znalostech a ty se jinak, než učením do hlavy nedostanou.
Jana
  • 
28.5.2012 22:13:00
Není těžké uvěřit, že extrémně nadaným dětem gymnázium vyhovuje.
ale takových je výrazná menšina.
můj kolega sjednou přednášel achlubil se tím, že chytré děti mívají z ptětížení tiky a zadrhávají se v řeči a jeho syn že to má taky -tak to jsem nevěřila vlasntím uším, že je možný, že se nepozastaví nad tím, že tím soustavným přetěžováním tomu děcku může hodně ublížit.
to, že někdo končí medicínu neznamená, že děcko není neurotik a že v budoucnu nebude neurotik.
jsem taky lékař a znám spoustu svých kolegů, kteří jsou neurotici uzkostní jako řemen, dlouhodobě na natidepresivech, některí se dokonce pokusili a jeden úspěšně o suicidium v souvislosti se svými uzkostmi z trvalého přetížení, tlaku náročného studia a ambiciozních rodičů -suicidium před státnicemi.
Ala
  • 
28.5.2012 21:12:30
Opravdu je pro Vás tak strašně těžké uvěřit tomu, že některým dětem gymnázium vyloženě vyhovuje (měla jsem spolužáka, který vymetal všemožné vědecké soutěže a cca v sextě měl z fyziky větší vědomosti než naše fyzikářka, to samé s chemií) a jiné prostředí by je naopak ubíjelo? Kluk opravdu není neurotik, končí medicínu ;)
Pak tam byla fůra dalších, kterým gympl vyhovoval, stačili tempu bez jakéhokoliv nadměrnému učení a stíhali u toho své koníčky. A taky z nich nejsou žádní neurotici ;). Naši třídu za celých 8 let opustili dva lidi - jedna holka hned po prvním pololetí v primě, protože rodiče pochopili, že na to nemá. Druhý nás opustil v sexté, umřel mu tragicky tatínek a musel začít vydělávat na rodinu :(
Ala
  • 
28.5.2012 21:09:02
Samozřejmně že o víceletém......Přesně o osmiletém. Naše třída byla tedy po sportovní stránce trochu extrém (vyhrávali jsme i leckteré závody v rámci školy), ale jinak bylo naprosto běžné, že každý ve třídě měl nějakého koníčka (byť by to bylo "pouze" čtení - ale i na to je třeba klid a čas a nedá se moc provozovat při šrocení ;) ). Fakt si nedovedu vybavit v ročnících kolem mého nikoho, kdo by je seděl doma a šprtal.....
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 234 [Dalších 194 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.