| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se ve Francii učí české děti?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 53 [Dalších 13 >>]
30.5.2012 17:40:02
Já bych to tak dramaticky neviděla - on tedy ten projev (neopravovaný) hlavné první maminky taky o něčem vypovídá. Asi to moc k jazykovému rozvoji dítěte nepřispěje, když rodiče doma nemluví ani pořádnou češtinou. Jinak - syn se narodil v cizině, chodil tam do školky a přípravné třídy, pak jsme se vrátili sem a nikdy žádné problémy neměl - ani v jedné zemi. Ale možná jsme měli jen štěstí, ta cizí země byla v mnoha ohledech tolerantnější než Francie a ani tady v Čechách se mu nikdo nevysmíval. Když se podívám zpátky, jednoznačně tvrdím, že "já bych to svému dítěti klidně udělala" ~j~
...
  • 
30.5.2012 16:58:10
já netvrdím že je to perfektní země, ale já znám francouze kteří jsou skvělí.

Integrovala jsem se rychle a dobře, je třeba podotknout že integrace v turisticky profláklých oblastech je těžší, žije se tam rychleji a místní nejsou na cizince moc zvědaví.

Tady jsme v neturistické oblasti, se sousedy máme společné večeře, s maminkami ze synovi školy se vídáme, našla jsem si i jiné přátele. Obecně zažívám pozitivní diskriminaci, ne negativní. A francouze mám ráda, jsou laskaví, neřeší životy jiných, umí žít. Měli bychom se od nich učit (aspon tohle), ale ono bude lepší je zdrbat..

slyšela jsem o pár zoufalých češkách ve fr., ale ty by byly asi zoufalé všude kromě CR, prostě pro ně život v cizině není a nebude.
...
  • 
30.5.2012 16:53:00
Taky souhlasim, nas ceka urcite jeste cestovani po svete, pojedeme do nejake treti zeme, ale deti bud pujdou na fr. skolu nebo na anglofonni; anglictinu umime oba dobre a kdybychom sli, zaplatim jim kazdy den rodileho mluvciho, aby na ne mluvil.

asi se nauci jazyk i te dalsi zeme, deti vstrebavaji rychle, urcite zkusime nejake krouzky atd. v te reci, ale to bude na nich.
...
  • 
30.5.2012 16:50:09
přesně tak.

A pokud je to takový průšvih, dítě do fr. školy zapisovat nemusí, můžou ho učit doma a klidně jen českou školu, pokud chtějí. K tomu ho můžou zapsat do kroužků, kde se francouzsky pomalinku pasivně naučí.

a co se opět šikany cizinců týká, syn chodí na karate, děti jsou vybarvené každé jinak, jedno moc fr. neumí, ale nijak ho to z kolektivu nevyčlenuje.
....
  • 
30.5.2012 16:47:20
situace u nas - syn francouzsky mluvi, manzel je francouz, ale fr. pro nej byla slabsim jazykem - zili jsme sest let v cechach.
V lete jsme se prestehovali a syn nastoupil natvrdo do prvni tridy. Spouste veci nerozumel, spoustu slov nezna, ale ze by ho proboha nekdo sikanoval nebo trapil?

Nedokazu si predstavis skolu, kde by sikanovali dite pred tridou a smali se mu ze mluvi jako klaun. Za to by mohl letet reditel i ucitel a byl by to velky, velky prusvih.

Tchyne je ucitelka (dvacet let) a nedavno mi rikala ze je tam u nich hrozne zla matematikarka, protoze chlapeckovi ktery ji opravil rekla "kolik je ti let? dvanact? tak si sedni a mlc"
To byla nejhorsi vec kterou na francouzske zakladni skole za dvacet let slysela.

Obecne myslim ze pristup ucitel-dite-rodic je tady lepsi, vstricnejsi; je daleko vic moznosti jak veci resit a hlavne jsou na to zvykli.
Maji zkusenosti s cizinci, kdyz jsme zapisovali syna, reditelka osobne s nami o vikendu prosla skolu a uklidnovala nas ze i kdyby francouzsky nemluvil, tak se to podda, pry tam mivaji rumunske, spanelske a jine deti, ktere pul roku nemluvi a pak proste zacnou.

A synova ucitelka me vyhledala sama po mesici, aby mi rekla ze se ji zda nejaky smutny, ze ho sleduje, s detmi si pry hraje, ona ze s nim mluvila, ale at se ho zeptam jeste ja jestli je vsechno v poradku.

Francouzske skolstvi ma jine nevyhody a boze, ja bych o nich mohla napsat roman, ale takhle jednostranny a pitomy paskvil bych asi nezverejnovala.

A jesle - dcera je vyzkousela, je mamanek, tak jsme toho zase nechali a uvidime za par mesicu. ALE - plati se podle platu manzela, u velkych sefu 2-3 eura na nich, u nezamestnanych par centu nebo nic, zadny luxusni podnik to tedy neni. Pristup uzasny, herna nadherna, tety vstricne.. mysleli si ze mala ani francouzsky nerozumi, ale ze by mi to nekdo predhazoval?? Nikdy.. pro me je to jak z jine planety. V kazde zemi jsou plusy a minusy, jasne, ale mam rada objektivni, vecne informace. A tenhle clanek v nicem objektivni nebyl. A nadpis nesplnil ani v nejmensim...
30.5.2012 16:00:30
Chtěla bych poznamenat, že šance člověka, který zahraniční nabídku odmítne, rapidně klesají, protože je to rázem "ten, který se neumí přizpůsobit".
Len
30.5.2012 14:44:08
hbf, neznam posmech za prizvuk~a~ Prizvuk ma kazdy paty, rekneme. K tomu jsou ruzne prizvuky, nareci mistniho jazyka. Podle meho je proste problem v te Francii. Mam knizku o zenach-emigrantkach, ktere odesly z CR bud po roce 48 nebo 68. Par z nich slo do Francie a setkaly se presne s tim samym, co popisuje autorka clanku a nebo v reakcich Veveru. Zadna z nich v te Francii nezustala, bud se vratily do CR nebo odesly do jine evropske zeme. Kdezto ty, co se odstehovaly do Nemecka ci UK, podobne problemy nemely.
30.5.2012 14:40:26
"....upřímně, nedovedu si představit pracovní situaci, kdy by výjezd do ciziny nebylo možné odmítnout....."

A to já si to dovedu představit. Modelová situace: Muž pracuje u zahraniční firmy v ČR, žena nepracuje, je na MD - tedy on nosí jediný pořádné peníze... A zahraniční firmu to tady přestane z jakéhokoli důvodu bavit a řekne muži - můžete u nás pracovat nadále, ale v našem závodě tam a tam....
Myslíš si, že v takové situaci bude rodina riskovat jedniný solidní příjem? A neber v potaz jen Prahu - můj muž je vysokoškolák, vládne několika řečmi, byl ochotný dělat COKOLI (od pozice dělníka po vysokoškolský post) a byl v našem regionu 2 roky bez práce, protože tady práce FAKT NAPROSTO NENÍ.....

Myslím si, že v takové situaci rodina kývne na to, že půjde jinam.... a nedivím se tomu....

Simča ~b~
30.5.2012 14:38:15
Jsou povolání, kde se pískne a ty jdeš. A je jedno kam a zda zrovna ovládáš místní jazyk. U některých, třeba vojáci a humaniťáci, je vyloučené, že bys táhla rodinou sebou, ale třeba managoři nadnárodních společností nebo v některých vědeckých oborech to jde. Pak prostě musíš zvážit, zda je pro děti lepší zůstat jen s jedním rodičem doma nebo se sebrat a vyrazit jako celek.
30.5.2012 14:31:35
Měla jsem několik češtinou nepolíbených spolužáků a pokud nezapadli, pak to nebylo rozhodně kvůli jazykové bariéře ale spíš v jejich povahových vlastnostech. Prostě to byli typy, co by měli problém i při přestupu do jiné školy doma.

Zdravému dítěti tři roky jinde rozhodně neublíží. Ano, je to pro dítě psychický záhul a je na rodičích, aby zvážili, zda to zrovna jejich dítě je schopné přežít, ale zkušenost je to k nezaplacení.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 53 [Dalších 13 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.