| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se ve Francii učí české děti?

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5153 z 53 
Babsi+2
30.5.2012 11:31:22
Mě teda zarazil ten odstavec o učitelce, co řekne malému děcku stupide a trhá mu sešity. Já bych si něco takového nedovolila. Dril a disciplína-prosím, ale tohle je hodně přes meze slušnosti. Takhle se profík nechová.
Winky
  • 
30.5.2012 11:06:39
fíha, to zní fakt děsivě.
Stěhujeme se do zahraničí a děti neumějí ani tamní jazyk, ani angličtinu(resp. mají malinkaté základy které přes léto doufám trochu vylepšit). Oba budou chodit do mezinárodní školy. Tak jsem na to sama hodně zvědavá, ředitel je teda v komunikaci vstřícný a otevřený, pro nerodilé mluvčí je tam 5 hodin AJ týdně navíc, třídy jsou do 15 dětí a je tam učitel+asistent, já tam mohu být jako dobrovolník. Tak snad to fungovat bude, kdyby náhodou ne, pořád je tu možnost že si budu děti vzdělávat sama - domácí škola, asi bych je nechtěla vystavovat takovému dlouhotrvajícímu stresu a hlavně ponižování jak je v článku popsáno....
Vítr z hor
30.5.2012 9:40:00
Každý začátek ve Francii je neuvěřitelně (a hlavně nečekaně) těžký, Francouzi to dají člověku-cizinci sežrat.
Francie je totiž plná cizinců, kteří jsou často vnímáni jako "podřadní" (nejvýše je dodnes v této demokratické zemi aristokracie, byť byla zrušena) - ale umějí řeč mnohem lépe než noví příchozí.
Navíc je obrovský rozdíl v hodnocení, tedy ve známkování. U nás je normální mít jedničky a dvojky. Tam se dávají body, vždy několik z dvaceti. Tedy 15/20 (našinec omdlévá studem, jak blbě dopad, Francouz se dme pýchou, bo je fakt dobrej), 10/20 (stačí, abyste prolezli), 16/20 (to člověka potká párkrát za život).
Nikdy jsem nezažila tolik zhroucených lidí, jako na stáži na francouzské univerzitě. Nejhůř to nesli Italové (jimž francouzská stáž zničila výsledky celého vysokoškolského studia) a Němci (nechápali systém, tedy spíš si nevšimli, že nějaký je).

Na druhou stranu existují spousty materiálů pro práci s cizinci, ať už cizojazyčnými dětmi, dospělými, negramotnými, lidmi, kteří nevládnou latinkou atd. Knihkupectví pro učitele přetékají příručkami. Ale jde o to, aby se vůbec zajímali a pro příručku si došli, že.
V úrovni přípravy na cizince ve školách jsme daleko hluboko za Francií, ale oni si dokážou stěžovat i na mnohem vyspělejší systém, než máme my. Kritizování a brlbání mají v krvi.

Církevní školy (obvykle katolické) jsou významné tím, že tam chodí většinou bílí Francouzi, nikoliv věřící, o to nejde. A taky tam nejsou muslimové čili Arabové. A to je pro rodiče důležité.

Když jsem pochopila šíři jejich "demotivujícího systému" a nerovného přístupu k ne-tak-bohatým, jiným, cizím, menšinám atd., nechápala jsem, jak ta země může být tak úspěšná. Ale už Lawrence Durrel nazval Francii "mistrovským dílem stvořeným blbci" (jestli si ten citát pamatuju dobře).
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5153 z 53 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.