| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mají se dětem dávat za vysvědčení dárky?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 37 [Dalších 17 >>]
Lenka P.
  • 
1.7.2012 20:05:20
Tak jestli je to takhle, tak s tím souhlasím:-). Dík za vysvětlení;-).
Etraska
  • 
1.7.2012 13:31:06
To jsem moc nepochopila. Dali ti dárek a ty nejseš ráda? Chtělas aby ti dali něco "lepšího" nebo jak?~d~ Já bych byla ráda za něco, i když bych byla mnohem radši kdyby mě někdo furt něco nedával, hlavně strašně drahý věci, to se pak necítím zrovna dobře.
ALL
1.7.2012 11:51:31
Mám dojem, že autor to myslel takhle - je rozdíl dávat dárek "za vysvědčení", nebo "jen tak" - na oslavu konce školního roku. "Za vysvědčení" - v tom je určitá podmínka: když budeš mít jedničku, dvojku, nebudeš mít trojku... dosaďte si, co chcete, ale znamená to: když splníš mou představu o tom, jaký máš být, tak dostaneš dárek. Kdežto dárek "jen tak" znamená: mám tě rád takového, jaký jsi, mám společně s tebou radost, že budou prázdniny, že jsi něco zvládl...
Je to podobná nuance jako při "trestání" nebo "uplatňování přirozených důsledků". Pro někoho je to ve výsledku totéž, někdo cítí ten rozdíl v tom, co tím dítěti skrytě sděluju a co si z toho dítě do života odnáší.
Lenka P.
  • 
30.6.2012 20:00:38
Tak tohle opravdu nechápu. Tak dávat, podle autora, dárky nebo ne? Mě to spíše vyznělo, že ne.... Mám zatím děti předškolního věku, ale vím jistě, že jednou za vysvědčení odměnu dostanou. Proč by něměli? Budou pracovat celý rok a určitě si ji zaslouží. Krom toho, že poslední den školy je výjmečný i pro rodiče. Přece dospělý taky nechodí do práce pro zábavu. Prémie jsou jeho odměna. To je autor odmítne, protože přece pracuje kvůli sobě a svému osobnímu blahu? Dle mého názoru postavené na hlavu.

Navíc, jedna z mých nejsmutnějších vzpomínek je, když jsem ukončila vysokou školu a dostala při promoci od rodičů těžítko. Prostě, člověk se snaží a pracuje jak může, tak by odměna následovat měla. Jen podotýkám, že moji rodiče jsou jinak super a tohle se jim prostě jen nepovedlo.
Saina
  • 
30.6.2012 12:05:00
Přesně tak. Když si vezmu kterýkoliv článek o hubnutí pro ženy, ve všech je hned druhá nejdůležitější věc: odměňujte se za každý malý úspěch, dávejte si postupné malé cíle a za jejich dosažení si udělejte radost... takže dospělá ženská, co hubne kvůli sobě, se má doměňovat jak to jde, aby se motivovala, ale dítě, co si význam vzdělání ještě moc neuvědomuje, ne? To mi přijde i z toho psychologického hlediska zvláštní... Děti ještě nemám, ale až je mít budu, rozhodně budeme konec školního roku a výzo slavit! Stejně jako to dělali a dělají naši s námi a je to moc hezký zvyk...
ALL
30.6.2012 11:21:01
Podle mých zkušeností většině lidí soutěživost a porovnávání dětí vyhovuje, vyžadují ho a vychovávají k nim i svoje děti.
Naše dítě chodí do školy, kde se hodnotí slovně. Je zvykem, že při každém vysvědčení se každý nezasvěcený docela hloupě ptá, jestli má samé jedničky. Jako kdyby to byla ta největší hodnota, nebo dokonce snad i samozřejmost. Jak se asi při těhle otázkách musí cítit děti, které samé jedničky nemají?
Nedávno mi jedna paní po stejné otázce položené mému dítěti a jeho vysvětlení, že známky nedostávají, přímo před dítětem začala rozsáhle vysvětlovat, že ona i její dítě chtějí vědět, jak jsou na tom vzhledem k ostatním, že známky jsou motivace a bez nich by se děti neučily. Tohle si myslí většina lidí, povětšinou nemají jinou zkušenost a všeho neznámého a "divného" se bojí.
Konec roku symbolicky oslavíme zmrzlinou a malým dárkem, vysvědčení v tom hraje roli jen ve frontě na zmrzlinu v cukrárně, kde vždycky na konci školního roku dávají za jakékoliv vysvědření zmrzku zdarma :-)
.kili.
30.6.2012 10:28:52
"Moc pana psychologa nechápu - jasně že se člověk učí pro sebe, ale výsledky se dostaví až za hodně dlouho a nevidím důvod, proč se na té dlouhé cestě občas neodměnit. "

Tak tak. Jen bych polemisoval s absolutním pojetím, že se dítko učí pro sebe. To sice jistě také, ale nechť si každý rodič sám sobě vyhodnotí, zda školní výsledky jsou mu lhostejné nebo ne. A pokud ho těší, že jeho dítko má dobré či dokonce skvělé výsledky, pak by svou potěchu měl vzít i jako něco, co mu dítě přineslo a tak to i odměnit, kor když je dítko šikovné a spolehlivé natolik, že se s ním není třeba učit a stačí jen sledovat jeho výsledky .

Učíš se pro sebe a pro svou budoucniost, v níž se i díky tomu učení uplatníš a třeba i o mne lépe postaráš, mně nyní činíš radost (případně nezatěžuješ starostmi) a za to Tě odměním a i poděkuji i kdyby mi vy vyčítali všichni psychologové světa.
Aduš
  • 
29.6.2012 23:02:24
Jen doplním, že děti v Americe dělají na závěr školy testy, které je pak podle výsledku opravňují ke vstupu na vytouženou další školu. Takže cílem je dobře uspět u testů, abych mohl jít na vybranou školu. Předměty do testů a jejich množství si děti vybírají samy podle toho, co je baví a hlavně podle požadavků budoucí školy, takže něco na styl našich přijímaček, akorát ty se u nás dělají na budoucí škole, zatímco v Americe na škole, kterou žák do té doby navštěvoval.

Nadstandardní péče o žáky s různými poruchami učení je na většině našich základních škol, bohužel ministerstvo tento postup podporuje pouze "morálně", nedává na tuto péči dostatek financí. Jakou formu práce s těmito dětmi škola zvolí, je potom na řediteli. Hodně škol se to pokusilo řešit různými projekty, kterými se žádalo o peníze z Evropské unie, ale jak všichni ví, zrovna teď je situace s evropskými dotacemi velmi špatná... Naopak, v práci s dětmi s poruchami učení jsme na tom velmi dobře, máme fungující rozsáhlou síť pedagogicko-psychologických poraden, které spolupracují se školami a poskytují poradenství i služby rodičům. Je pak hlavně na nich, jestli se svými dětmi chtějí dělat něco navíc, věnovat jim čas i námahu v práci, jejíž výsledky nejsou vidět hned, jak někteří mylně očekávají. Takovouto síť poraden a řízenou péči Amerika nemá, naopak, v tomto jsme vcelku unikátní, spolu s německy hovořícími sousedy, kde máme trošku podobnou historii těchto výzkumů a péče (ostatně lidé, zabývající se touto problematikou přednášeli právě i v těchto zemích). Samozřejmě se vždy najdou případy, kdy učitelé nerespektují zprávu z poradny, nepracují s dítětem podle doporučení atd., ale popravdě řečeno se ve své praxi častěji setkávám s tím, že naopak rodiče neakceptují doporučení z poradny. Ono denně číst nahlas 2 x 10 minut, o přečteném si společně popovídat, rozdělit pár těžších slov z textu na slabiky, jednotlivé hlásky, přečíst dítěti text se změněnými slovy, aby hledalo "chyby", vysvětlit význam neznámých nebo špatně pochopených slov... to je docela dřina pro obě strany, ale bez této podpůrné péče se žák neposune a úlevy ve škole mu cestu nevyšlapou.

U nás má každý rodič právo na prvním stupni ZŠ žádat slovní hodnocení, není nutné jet na známky. Pravdou je, že většina rodičů (a tím pádem i dětí) známky očekává. Synek dnes dokončil první třídu a nikdo se ho za celý den nezeptal na nic jiného, než jaké známky měl na vysvědčení? Dárkem za vysvědčení dostal knihu, čte rád, všichni jsme pak šli na zmrzlinu. Povídali jsme si i o tom, co všechno se naučil.
29.6.2012 22:06:14
Myslím, že je potřeba završení školního roku nějak oslavit, takže my na tu zmrzku nebo do cukrárny jdeme (zbytek roku jim to vcelku úmyslně odpírám, aby jim to nezevšednělo) a nějaká drobnost za výzo taky je.

Moc pana psychologa nechápu - jasně že se člověk učí pro sebe, ale výsledky se dostaví až za hodně dlouho a nevidím důvod, proč se na té dlouhé cestě občas neodměnit. Naopak si myslím, že je škodlivé uvažovat stylem "odměním se, až bude všechna práce hotová", nebo "odměnou je mi sama práce a nic dalšího netřeba". Nevím jak kdo, ale já nejsem žádný Mirek Dušín a občas potřebuju nakrmit to zvířátko v sobě, a moje děti zrovna tak.

Moc se mi líbí, co píše Myšutka s tím povídáním o tom, co se jim ve škole povedlo, na co vzpomínají nebo to o tom, jak to bylo dřív. To by myslím stálo za "okopírování" ~;) .
29.6.2012 21:58:03
Měla jsem to štěstí, že jsem v životě nikdy neslyšela větu "Když budeš mít samé jedničky (vyznamenání, žádnou trojku atd.), dostaneš...."
Vždycky jsem za vysvědčení dostala nějakou maličkost a později nějaký malý peníz se slovy "Kup si něco, co sama chceš..."
Vysvědčení byl pro nás vždycky spíš slavnostní den, to že končí škola a máme 2 měsíce volno na odpočinek.

Stejně to mám i se svými dětmi. Dcera měla průměrné vysvědčení. Ano, udělalo by mi radost, kdyby mělo lepší průměr, ale nemá, tak co. Vím, že se snažila a že by i sama ráda lepší známky. Takže jsme zašli společně na oběd a zmrzlinu, radovali se z toho, že už zítra začínají prázdniny a při té příležitosti pravda zakoupili jedny super boty, které bych stejně koupit musela~t~
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 37 [Dalších 17 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.