| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mají se dětem dávat za vysvědčení dárky?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 37 [Dalších 7 >>]
Ivulle
29.6.2012 21:53:17
Taky mi přijde hezké ocenit na konci roku to celé snažení. Jasně, že se děti učí pro sebe a pro radost z poznání, ale vždyť i já jsem se na vysoké šla po zkoušce vždycky nějak "odměnit". Udělat si nějakou radost.
A nebo když si vezmeme třeba dárek, který dostane manželka po porodu dítěte - taky přeci to dítě nevytlačila kvůli dárku, ne? V životě existuje x-situací, kdy se lidé vzájemně obdarovávají, aby ještě umocnili tu radost, že se v něčem dobrali zdárného konce. Tak proč vysvědčení z těch situací vyřazovat..?
Ropucha + 2
29.6.2012 14:28:23
S americkým školstvím zkušenost nemám, to tedy nemohu hodnotit. Ale myslím, žě to české posuzujete hodně paušálně. Já jsem nezažila, že by někdo v první třídě dostával pětky, natož propadal, ani před třiceti lety, ani dnes. Možná to bylo štěstím na konkrétní učitele, nevím, ale setkala jsem se s citlivým a celkem osvíceným přístupem učitelek k pod- i nadprůměrným dětem jak za své školní docházky, tak u svých dětí. Ideální naše školství určitě není, mám také spoustu výhrad, ale že by bylo plošně tak nemilosrdné, jak popisujete, to si nemyslím.
Pavla
  • 
29.6.2012 14:17:35
Ano to je moc hezky napsané. Musíme si na to přijít sami, postupem doby. Také bych klidně souhlasila s neznámkováním do třetí třídy. Nás doma učili, abychom se neopičili, že máme být sami sebou a poslouchat svůj vnitřek co nás baví, v tom se zlepšovat a jít plynule dál. V dnešní době se jen každej srovnává, nikdo nechce být pozadu, musí být nejlepší. On má mobil, honem mi taky, boty, oblečení. Vy chodíte na tento kroužek? Ano naší malou to baví, jo? Honem od září tam ta naše také bude chodit atd. atd. Připadne mi, že někdy se rodiče dětí s Vámi baví jen proto, aby vyzvěděli jak to u Vás chodí, jak to všechno máte zorganizované. Když to zjistí, tak honem mi to budeme taky dělat, ale lépe, daleko lépe. Soutěživost je v nás a předáváme to dalším generacím. Někdy myslím až nevraživost.
29.6.2012 14:00:45
tak jestli to takhle opravdu v USA funguje, tak to by se mi hodne libilo :-)
mate pravdu, ze zpusob vyuky a vychovy na ceskych ZS detem dela paradni zarezy do sebevedomi, ale to bylo na dlouhou debatu :-)
jinak nas syn dostane darek bez ohledu na znamy (kter mel lepsi nez se ceklao), protozre vime, ze skolni byl narocny pro nej i pro nas a on se poctive snazil, proste ocenujeme jeho pristup a praci za cely skolni rok - a on to vi
Pavla
  • 
29.6.2012 13:57:32
Přesně tak, já jsem nebyla mezi nejlepšími, ale jako dcera učitelky, jsem nikdy nesplnila požadavky mojí matky. Takže přesně jak popisuješ, mě též bylo líto, že mě nikdy nikdo nepochválil, a také jsem bývala smutná, že ostatní jdou na zmrzku a já nic. Bylo vždycky co zlepšovat!!!! Dětem za snažení koupím co si přejí, podle toho jak je vidím celý ten rok pracovat. Pokud se snaží a není to úplně nejlepší i tak dostanou dárek.
Myšutka*
29.6.2012 13:30:21
Já jsem taky bývala premiantka, bralo se to jako samozřejmost... Vždycky mě hrozně mrzelo, že ostatní děti šly s rodiči do cukrárny, slyšela jsem jak dětem říkají "jsi šikulka" atp. Tak jsem se na učení v sedmé třídě vykašlala. Proč se snažit, když to nikdo neocení? Známky pro mě pochvalou nebyly, nevím proč, prostě mi byly fuk, toužila jsem po ocenění ze strany rodičů. Ti mi vtloukali do hlavy, že se "učím pro sebe" a podobně, což dneska uznávám, ale pochopila jsem to částečně až těsně před maturitou a na plno až v praxi!
Takže u svých dětí dobré známky za samozřejmost nepovažuji, pokud vidím, že překonaly nějaký náročnější úsek (pro dceru šlo třeba o vyjmenovaná slova), tak to dám najevo a po předání vysvědčení si děláme vždy malou oslavu.
Pokdu jde o dárky, tak po první třídě obě děti dostaly větší dárek, něco, o čem jsem věděla, že po tom touží. Ne za známky, ale jako ocenění, že zvládly pro ně náročný rok a že už nejsou "maličcí".
Je to určitě i to tom, v jakém prostředí děti žijí. Kdyby to neslavil nikdo kolem nás, možná bychom to dělali jinak, ale moc dobře si pamatuju, jak jsem bývala smutná, když ostatní děti šupajdily na zmrzku a tak já seděla sama na schodech s klíčem na krku a seznamem úkolů v ruce...
madelaine
29.6.2012 13:20:46
díky za příspěvek, moc zajímavé ~R^
Jája
  • 
29.6.2012 13:00:47
My si taky povídali, ale třeba i o školství dávno minulém. Nejhezčí bylo, když jsem vytáhla vysvědčení předků ještě z 1.republiky a poorovnávali jsme, co oni měli za předměty, jaké měli známky, jak měli vysvědčení 4x do roka a v každém čtvrtletí muselo být podepsané od rodičů. To nám stačilo na zajímavé povídání na celý večer. Někdy jsme vytáhli i schované staré učebnice, slabikáře a vzpomínalo se a povídalo.
vlad.
29.6.2012 12:12:02
T, pěkně napsáno
T
  • 
29.6.2012 11:24:33
Opravdu nevim, proc pan Rican pouziva, jako mnozi jini, Ameriku jako pro srovnani "nastesti u nas soutezivost neni jako v Americe". Myslim, ze nevi, jak to na americkych zakladnich skolach vypada a jak to vypada u nas.
Tak pro poradek - na vetsine americkych skol se v 1-3.tride pouziva slovni hodnoceni (narozdil od skol ceskych). Deti s nejakym handicapem (at je to nejaka dysporucha, nebo horsi znalost jazyka apod.) maji bezne odpoledne, v ramci vyucovani, hodiny se specializovanym pedagogem, ktery jim pomaha jejich handicap prekonat. O tom si v ceske skole muzeme nechat jen zdat. Naopak - u nas funguje to, ze pokud se lisis, tak mas problem a porad si s nim jak chces. V nasi ceske ZS nechavaji bezne deti v prvni tride propadnout, davaji jim petky, deti pani ucitelka masi neuveritelnym zpusobem (napr. slovni uloha - neco spletes, mas 5, mas to dobre - 1, to ze postup byl dobre nikoho nezajima, proc jsou ostatni znamky tezko rici, v geometrii pretahnes o 2 milimetry opet spatne, za 5, atd. - mluvim o 1.a 2.tride v nasi ceske ZS).
Takze soutezivost je na ceskych skolach na prvnim stupni mnohem vetsi nez prave v te Americe. A pokracuje to dal.
Pata trida - vetsina sikovnych deti z nasi ceske skoly odchazi na viceleta gymnazia, coz je soutez jako blazen. V Americe se plynule ze zakladky prechazi na High School, zadne prijimacky nic, plynule se jede dal. Je bezne, ze deti maji na vyber podle svych schopnosti, ci toho jak se samy citi a chteji snazit, vice urovni obtiznosti v jednotlivych predmetech. Ale nezazila jsem, ze by se tam nekdo nekomu vysmival, ze chodi na lehci matiku. Proste jsou odmala vedeni k tomu, ze nekdo je dobry na neco, dalsi zas na neco jineho. U nas naopak system nuti deti k tomu byt dobry uplne ve vsem.
Takze asi tak. V Americe jsme chodili do statni skoly v bezne stredostavske ctvrti, zadna nobl skola to nebyla. Je pro me obrovskym rozcarovanim system, ktery funguje nasi ceske ZS, kam chodi nase dalsi dite nyni. Proste nebe a dudy. Zakazala bych alespon prvni dva roky znamkovat (alespon nejakym ucitelum - protoze to, co pachaji na detech, je neodpustitelne). A jestli nekde vedou deti k nadmerne soutezivosti, tak je to tady v Cechach. Nechat v prvni tride 2 deti propadnout, je proste sila a svedci to o neochote ucitelu prijimat jakekoliv odlisnosti (obe deti spatne cetly a psaly a byly trosku narocnejsi, ale extremne nadane zase ve vytvarne oblasti). Rict diteti, ze jeho obrazek je hnusny, je taky sila.
V Americe jdou deti po High School vetsinou na vysokou, ci nejake odborne skoly, ci do prace. V univerzitnim prostredi se da o soutezivosti mluvit, ale je to zdrave soutezeni a ujistuji pana Ricana, ze je porad hodne studentu, ktere k soutezivosti nic nevyprovokuje a presto VS v pohode udelaji a maji pak prima zivot, jen to holt nejsou zraloci.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 37 [Dalších 7 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.