| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mají se dětem dávat za vysvědčení dárky?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3137 z 37 
29.6.2012 11:15:38
Tvůj názor se mi hodně líbí :-) Tak nějak jsem si dnes povídala s dětmi cestou pro vízo.
Ropucha + 2
29.6.2012 11:13:10
Přidávám se, také jsem pana Říčana ráda četla a s jeho slovy souhlasím.
Za vysvědčení jsem nikdy nic nedostávala, a to jsem byla na ZŠ premiantka. Bralo se to jako samozřejmost, odměnou bylo to vysvědčení samotné.
Svým dětem dávám knížku jako symbolické ocenění za celoroční práci (a také, aby si měly co vzít s sebou ke čtení na tábor :-)) a chodíme do cukrárny nebo si uděláme slavnostnější oběd, ale je to spíš oslava začátku prázdnin, než dary "za jedničky". Z těch jedniček mají děti radost i bez darů, jsou rády, že něco zvládly, a vědí, že já mám radost s nimi. Nového mobilu nebo jiného "cajku" nám k tomu netřeba ~;)
Katka, 3 děti
  • 
29.6.2012 11:02:55
Z mého pohledu je velký rozdíl, dostat dárek za vysvědčení a obdarovat děti u příležitosti ukončení školního roku. Já jako malá byla typická jedničkářka, které se téměř zhroutil svět, když na gymplu dostala na vysvědčení první dvojku. Za samé jedničky jsem vždycky dostávala dárek, ale nikdy jsem neslyšela něco ve stylu "podívej, kolik ses toho za ten rok naučila, jaký jsi udělala pokrok..." Chybělo mi to. Ne že bych to uměla tehdy definovat, ale za vším byl jen ten výsledek (je jedno jak dosažený), ta známka. S mými dětmi vždy v pololetí, na konci školního roku, ale taky na jeho začátku chodíme do oblíbené pizzerie. Jistěže mám z pěkného vysvědčení radost, ale nijak to moc nekomentuju, spíš si u večeře povídáme o tom, kolik se toho naučili, co "vybojovali", vzpomeneme na věci, ze kterých děti měly radost (možnost psát perem místo tužkou, první kotrmelec ve vodě na školním plavání, okamžik pochopení principu dělení se zbytkem:)...), připomenem to, jak se třeba naučily samy jezdit ze školy, kolik kamarádů získali a kolik problémů se jim podařilo ustát. Mám pocit, že se to tak dětem líbí a zatím nám nevyčetly, že někteří spolužáci dostali třeba nové lego nebo kolo.
29.6.2012 10:51:57
Nepíše se náhodou "hoden jest dělník mzdy své"?
Pro dítě je škola prací.
Jeden syn donesl krásné vysvědčení a dostane vytouženou koloběžku. Druhý se ve škole moc nestrhal, vysvědčení nic moc, ale přece jen je vidět, že na konci roku zabral, a tak taky něco dostane(ještě jsem nevymyslela). Dostanou dárky prostě na oslavu toho, že jsme všichni svorně přežili další školní rok.:-)
Vnitřní motivace je krásná věc, ale kolik z nás vykonává svoji práci díky vnitřní motivaci a kolik kvůli platu. Děti ve škole taky některé předměty baví, ale některé ne a snaha i v těch neoblíbených by se měla ocenit.
Jája
  • 
29.6.2012 10:34:30
Kdyby nemělo dítě dostat alespoň drobný dárek za vysvědčení, tak by se pak nemusely oslavovat ani maturity, státnice a další úspěchy. Uzavření ročníku je prostě úspěšné završení nějaké práce a etapy života a zaslouží si být odměněno. Otázkou jen je, jak.
Katze
29.6.2012 10:31:39
Samozřejmě, že si dítě zaslouží dárek, zvlášť za dobrý výkon nebo pokud se v rámci svých možností snaží. Studium je práce jako každá jiná, takže proč by neměl být člověk odměněn? Ostatně i práci dělá člověk pro sebe a zároveň z toho plyne plat a často i nějaké to povýšení, když práci dělá dobře (úplatky, podlézání a podobně teď neřeším).
hokkaid
29.6.2012 10:04:37
Říčana jsem jako autora měla vždycky ráda, vynikající je např. jeho publikace Cesta životem - a tuhle jeho úvahu bych hned podepsala:-)
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3137 z 37 

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.