| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co s dětmi po páté třídě?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 46 [Dalších 26 >>]
Lída+2
20.8.2012 5:33:41
Kláro ne. Po prvních konzultacích ve škole mi jeho třídní řekla, že by měl přeskočit rok.
A v tu chvíli jsem si s tou myšlenkou začala pohrávat.....,že by to mohl zkusit na 8letý gympl. Když byl v třetí třídě tak ho u nás ve městě v té první vlně zrušili...~a~
V tu chvíli jsem si říkala...tak to je výborný...no a nakonec....syn začal chtít po dni otevřených dveří)někde jinde) strašně moc.... na zš se mu nechtělo(máme známou školnici a do velké školy se děti dostali od útlého věku).... a všichni se schodujeme, že jsme udělali dobře, že jsme na ty zkoušky dovezli.

Milada.
19.8.2012 17:02:20
Jajo,
nepisu nikde, ze se divim. Pisu /konstatuji/ o tom, co mam kolem sebe a ten clanek z Naseho regionu to potvrzuje. Nebo chces svym novym prispevkem rici, ze rusis sve puvodni tvrzeni tj. to, ze baby-boom odezni a deti v prstenci Prahy nebudou ?~d~
Jája
  • 
19.8.2012 16:54:51
No, čemu se divíš? Vesnice se vylidňuje, práce je tak maximálně v Praze. Místo abychom se snažili přivést práci i na vesnici, tak jsme omezili a následně zrušili autobusy, omezili a pozavírali malé školy, pozavírali pobočky spořitelny, takže na vesnici zůstala jsen pošta. Prodejny skomírají, školy se vylidňují. Já jsem ze střediskové obce. Ještě za 1.republiky tam bylo v ročníku tak 50 dětí (a před 1.sv.válkou taky 80!), za nás i se spádovými obcemi tak 40, dneska 16-18. A to tam před 20 lety postavili novou školu, protože stará nestačila. Dneska by stačila poloviční. Kraj Vysočina. Lidi nechtějí do práce dojíždět nějakých 15, ale taky 30-40 km denně, tak se stěhují do toho 15, 30 a 40 km vzdáleného města a taky hodně právě na okraj Prahy. Když tam přijedu, chce se mi doslova brečet. Chalupy prázdný, neobydlený. V malé vesnici kousek dál bylo asi 80 trvale bydlících obyvatel, dneska jich je tam 10. Zbytek domů jsou chalupy a některé asi spadnou, nemá je kdo udržovat.
Milada.
19.8.2012 15:23:44
Jajo,

nemas pravdu. Nejen ze JE aktualne kolem Prahy baby-boom, ale NAVIC se jedna o trvaly stav od roku 1990!!
Cituji noviny Nas region 5/2012 ( http://www.nasregion.cz/noviny/295eaa58d212_10_Nas_Region_SZ.pdf ) :

Od roku 90 byly v okresech Pha-zapad a Pha-vychod postaveny jen dve nove skoly (mysleno zakladky). Pocet obyvatel pritom vzrostl o vice nez 35 %. nejedna se tedy o baby-boom/populacni vykyv, ale o trvaly stav. V praze vychod a Pze- zapad je nejvyssi porodnost z cele republiky - kolem 14 narozenych deti na 1000 obyvatel. Vsechny skoly jiz zrusily odb. ucebny, kabinety ucitelu, cvicne kuchynky, druziny a vse prestavely na kmenove tridy pro prvnacky. Uz neni co prestavovat, rovnez nestaci kapacity telocvicen a jidelen.

Ten clanek je pravdivy, u nas ve meste to presne takhle dopadlo, zadne odborne ucebny uz nejsou, vsechny jsou predelany na kmenove ucebny, s detmi je sibovano z budovy do budovy, prestoze byl zvyk, ze cely prvni stupen odchodi v jedne budove. Toto se tykalo i me patacky a pokracuje to dale, taky aby ne, kdyz jeste pred 9 lety byly prvni tridy dve a nyni jsou ctyri.
Dal uz nechci konkretneji.

Marika
  • 
19.8.2012 12:35:52
Moc díky za tipy! A můžu se ještě zeptat, z jaké šel syn základky? Já mám dceru na Husovce. A ještě k tomu šestiletému gymplu - ten je ale jenom německo-český, bilingvní, nebo je to i s aj? díky moc za odpověď!

A jsem ráda, že píšete o dětech, které nejsou zrovna "předpisově hodné" a přesto gympl zvládají. My sice máme holku, ale je to přesně ten typ, kterej si hledí toho, co ji baví.. a když neba, tak je konec. ale hlavně má na všechno svůj názor a ten se nebojí prezentovat. což na popularitě leckdy taky nepřidá.
Jája
  • 
19.8.2012 12:13:02
ildo, kolem Prahy je tomu tak proto, že tady je práce. Na vesnici je situace opačná, ten se vylidňuje a školy se pomalu a jistě zavírají, nejsou děti. Neboj, za pár let to bude jinak: baby boom odezní a děti nebudou.
Jinak mají pravdu ti, co říkají, že pokud ZŠ neumí pracovat s nadanými dětmi, nemůže se divit, že odejdou jinam. Pokud budou zrušeny specky a děti integrovány do ZŠ, pak těm nadanějším ani nic jného nezbude. Zajímavé je, že jsme pochopili, že specky ano, tak proč ne školy pro ta nadané? To ty děti nepotřebujeme, že se snažíme je za každou cenu nacpat mezi děti normální?
Alca
  • 
19.8.2012 8:37:48
Bohužel ne - ona je dobrá právě pro ty menší děti, dobře s nima vychází a pracuje (ale is e staršíma, jenže profesorů, co to zvládají se staršíma je více) a tak to vypadá, že už žádnou třídu až k maturitě nedovede - prostě vždy dostane primány, aby je "vypiplala" a odměnu pak slízne někdo jiný :( Na škole studoval můj brácha a i já jsem s ní stále v kontaktu a že by dostala starší děti to nevypadá......Druhý rok po tom, co jsme odešli dostala primu no a když měl letos brácha po 6 letech ode mě maturiťák, tak už tam byla zase stužkovat primány......

Jinak máš asi pravdu, asi jsem fakt nenarazila na profsora, který by byl takový jak říkáš. Každopádně já byla spokojená :) Myslím si, že těch opravdových "starých struktur" už je čím dál tím méně......
štěpánkaa
18.8.2012 21:29:24
pavlo, neboj, kluci jenom dozrávají později, takže pokud to není průšvih (propadá z několika předmětů), tak mu dej čas. Možná z něj jedničkář nebude, ale gympl + - zvládne. Uvidíš~x~
pavla 2deti
  • 
18.8.2012 20:53:50
Díky za info :)Synovi právě jazyky moc nejdou, ale zase ho baví matika...tak to třeba časem přijde a on gymnázium dokončí..je dobré slyšet nějakou jinou zkušenost než jen maminek pečlivých holčiček:)Kamarádů tam má hodně a líbí se mu tam..ťak uvidím, jak bude válčit dál..
18.8.2012 20:28:39
Reaguji na dva výše uvedené příspěvky - prožila jsem si něco podobného se synem - velmi nadaný na jazyky, matika hrůza. Absolvoval 8G, byl velmi motivovaný, ale jen k tomu, co ho zajímalo. Ale protože hlavně ke konci gymplu už ho profesoři nechávali, at´si v matice klidně čte nějakou anglickou knížku, na škole se mu líbilo. Samozřejmě zlobil - stejně, jako jeho nejlepší kamarád. Poznámky apod .byly na denním pořádku. Dnes končí jeho kamarád jadernou fyziku v Holandsku, syn se chystá v cizině na M.A. a ty pečlivé holčičky, které prošly gymplem v klidu a nikdy nezlobily, všechno měly pečlivé vypracované apod. - tak ty sice měly samé jedničky i na VŠ, ale o práci ve valné většině nemohou zavadit, nebo dělají něco, co dělat nechtěly. Takže bych se toho nebála - 8G je i pro živé kluky, kterým nejde matika :-)Je to vše o motivaci a zájmu studenta.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 46 [Dalších 26 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.