| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Prezidentské veto je nepodložené

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 27 [Dalších 7 >>]
kosatka2
19.9.2012 8:04:51
reaguji na "v ústavní výchově mají děti to prostředí opravdu stabilnější, jsou více zvyklé na změny, na péči více osob, ke kterým zase tolik nepřilnou, jako k pěstounům, takže to pro ně není taková rána, když přejdou třeba do jiného ústavního zařízení než od pěstouna k pěstounovi."
- to je právě ten kámen úrazu a učí se o tom již na VŠ psychologii. Když si to dítě v pár prvních měsících tu vazbu nevytvoří (což se bohužel v ústavu děje, pokud např. jedna osoba nedochází na navázní pouta), je riziko, že to dítě se tu vazbu již nikdy nenaučí navázat. naopak když je dítě u jedné pevné osoby nějakou dobu, to pouto si vytvoří. potom nebude mít takový problém si to pouto vytvořit i k další rodině.
takže proto já jsem 100 % pro, aby dítě nebylo v kojeňáku, kde se okolo něj točí mnoho personálu a dítě se pak může stát k sociálním vazbám jakoby apatické.

kamarádka na praxi v kojeňáku vyprávěla, jak jim zakazovali miminka chovat a uťěšovat, když plakaly, nebo když jim něco bylo. ty děti potom přestanou ten pláč používat jako nástroj (personál mí klid), jenomže co za paseku to nadělá v jejich duši, o tom ani nechci přemýšlet...
18.9.2012 20:11:50
Co se týká těch slavných služeb neziskovek - zatím to vidím asi takto: to co někteří pěstouni potřebujeme, neziskovky ani s tím nemalým státním příspěvkem na jednu pěstounskou rodinu pro nás vytvářet nebudou, protože se jim už teď nechce. A to co nabízejí, zas mne vcelku nezajímá, protože našim dětem v PP to neslouží. Pokud jde o to, že neziskovka nabízí různé odborníky - takové už jsme dětem dávno sehnali - a pokud potřebuji respitní péči pro mentálně postižené dítě v PP, tak se na mne vykašlou už teď a předpokládám, že i potom.
Michaela
  • 
18.9.2012 19:52:48
Zákon jsem četla několikrát a žádné velké "zlé věci" tam nejsou. To že potřebujeme nový zákon je jasné i zákonodárcům, nyní je to jen novela, která řeší akutní věci, aby se mohlo rozhývat v této sféře více. Jde hlavně o úkoly pro sociální pracovnice (pracovat tak, aby se děti neodebíraly) a prostor pro neziskovky nabízet pěstounům více služeb. Naopak znám více pěstounů, kteří jsou o novele přesvědčeni a věří ji. Kdybychom čekali na ideál zákonů, který všichni budou považovat za správný, nedočkáme se. Musíme začít postupnými kroky a dlouhodobě na tom společně pracovat.
18.9.2012 19:15:46
Již jsem psala, že souhlasím s tím, aby dítě bylo např. rok v PP a potom v adopci - také s ranou deprivací u našich dětí v PP mám své skušenosti - problém je, kde seženeš ty adoptivní rodiče ( v ČR si málokdo vezme romské dítě do adopce a těch je v ústavech nejvíce), zákon navíc neřeší jen tuto věc, zasahuje do řady jiných věcí v oblasti rodinných vztahů a to takovým způsobem, že se pěstouni i běžní rodiče budeme ještě hodně divit. V Anglii v rodinné oblasti nastávají skutečně komplikované situace, kdy stát odebírá děti v případech, kdy to podle mého názoru vůbec není třeba. Pasáže o kompetencích úředníků a různých sdružení v novém zákoně se tím nainspirovaly až dost, bez ohledu na kritiku - myslím si, že to přinese do budoucna další rozklad přirozených lidských vztahů, čímž se vlastně úroveň dětských práv sníží.
helena
  • 
18.9.2012 19:07:30
o zákone toho moc neviem, ale reagovala som na toto:


"v ústavní výchově mají děti to prostředí opravdu stabilnější, jsou více zvyklé na změny, na péči více osob, ke kterým zase tolik nepřilnou, jako k pěstounům, takže to pro ně není taková rána, když přejdou třeba do jiného ústavního zařízení než od pěstouna k pěstounovi."
Míchaela
  • 
18.9.2012 19:05:18
A to ti nepřijde kruté že dítě v kojeňáku brečí a nikdo ho nezvedne a nepřijde pochovat? Že se celý svůj první rok učí to, že svět není dobrý, protože nedokáže ani zabezpečit jeho potřeby? Že k nikomu nepřilne a kvůli tomu pak nemá šanci vytvářet vztahy v dospělosti?
V PP i když profi, přilne a rodina je bude mít ráda. A pak je s láskou, postupným zvykáním předá adoptivním rodičům, kteří budou šťastní, že nemá tolik deprivačních projevů a celkově lepší vyhlídky do budoucna.
Míša
18.9.2012 19:04:44
O přilnutí nepochybuji - také si myslím totéž, co Ty. Současný zákon ale řeší řadu jiných věcí, které si myslím, že pro pěstounskou péči nejsou dobré. Takový mix dobrých i špatných věcí - zákon by ovšem měl být co nejlepší - Pokud někdo argumentuje tím, že když se nepřijme, tak chudáčci děti zas zůstanou v děcáku, tak to není pravda - pokud bude dostatek pěstounů, tak už dnes všechny kojeňáky mají zájem děti do péče posílat. Nejsou ovšem zájemci, a ani novým zákonem nebudou. Je to prostě nedotažené a argumentuje se pouze hrou na city.
Deti
18.9.2012 17:30:09
http://karolsykora.blog.sme.sk/c/308373/Bez-deti-neodidem-Pani-politici-pozerali-ste.html#t2
18.9.2012 17:15:40
"dočasná pěstounská péče je mnohem menší zlo než kojeňák"

Přesně tak, jsem adoptivní matka a myslím, že o deprivaci dětí z ústavů něco vím.

Dodám, že možné problémy nevidím v zákoně jako takovém, ale v připravenosti podmínek pro jeho dobrou realizaci. To veto nevyřeší.

helena
  • 
18.9.2012 16:52:26
V tom prilnutí sa mýliš, pre dieťa je lepšie, ak k niekomu prilne a je potom od dotyčného oddelené, než ak sa vôebc nenaučí prilnúť

mám osvojené dve deti, prišli k nám postupne zhruba v rovnakom veku (medzi 1 a 2 rokmi) a o jednom z nich nám hneď hovorili, že na tom bude asi lepšie, pretože mal v detskom domove obľúbenú vychovávateľku - teda že si dokáže nadviazať hlbší vzťah. Práve tento syn má s pripútanosťou naozaj menší problém, druhý je síce veľmi spoločenský a priateľský, ale je taký ku každému a ja sama cítim, že hoci je u nás už dlhšie, nie je skutočne "pripútaný

nie je to len moja skúsenosť, pohybujem sa v tomto prostredí dlho a podobnú skúsenosť majú aj iní adoptívni rodičia aj pestúni
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 27 [Dalších 7 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.