• |
29.11.2012 14:23:27
Vymlouvat ti klišé o Balkánu nebudu, ale švagr dělá ve Švédsku a taky mu přijde, že se tu kdekdo mračí.
Pro ostatní jen pro ilustraci, vraceli jsme se z dovolené přes Bosnu a přespali v penziónku, kde jsme byli před třemi lety, paní si nás pamatovala a měla nefalšovanou radost, že jsme se vrátili, že nám chutná, zajímalo ji, jak se máme, i děti tu atmosféru vycítily a náš čtyřletý synek se prostě za domem v sadu natáhl na záda a koukal na nebe. A to měla paní za sebou tři a půl roku války, o hladu, bez elektřiny, pak dvě operace nádoru na mozku, krize na ně dopadla podstatně víc než na nás a i bez ní mají životní úroveň někde jinde, kdyby nepodnikala, z důchodu by akorát živořila. Všichni takoví nejsou nikde, to je jasné, ale od nás si takový zážitek prostě nepamatuju. Zato lidí, které potěší třeba už jen pohled na cizí děti, jsem potkal v cizině pravidelně hodně, u nás je to menšina. A to srovnávání je koneckonců fuk, kdyby se mračili všichni všude, stejně by mi to nepřišlo normální. Občas mám pocit, že když se sejdou tři Češi, dva z nich začnou za deset minut na něco nadávat a stěžovat si, a pak už se jen předhánějí v tom, co je špatně a co je ještě horší. K čemu? Je dost hezkých věcí, jen je vidět. |
Líza |
29.11.2012 12:50:01
No, ten Balkán, to je komickej příklad. Všichni jsou strašní optimisti do chvíle, kdy se rozhodnou, že po sobě začnou střílet ;) To radši trochu té otrávenosti a negativismu.
|
• |
29.11.2012 12:46:25
Přečetl jsem si taky všechno, včetně diskuse, ale na žádné pohrdání jsem nenarazil.
A s tou špatnou náladou bych souhlasil. Mám osobní zkušenosti, řekněme, s Libereckým, Ústeckým, Středočeským, Plzeňským, Jihočeským krajem a Prahou, a lidí zamračených, věčně si stěžujících, předvídajících konec světa, neumějících se radovat je tu opravdu hodně. Můžu omezeně srovnávat s cizinou (asi tak Rakousko a hlavně Balkán, omezeně Polsko, Belgie, Německo), ale i bez toho zahraničního srovnání je to tak: na každém rohu lidé malující hned čerta na zeď. |
Xeni |
28.11.2012 22:57:08
Ja se sem vdala a doposud to vydychavam, pac jsem nikdy o USA, Kanade ci emigraci na jiny kontinent netouzila a nikdy sem se o zivot tady nezajimala. Cestovat jo, ale pak hned domu. Asi je to osud. Kartarka mi v podstate vsechno rekla, akorat, ze jsem poznala, ze se to stalo, az se to stalo. Asi osud, poznani, kterym si musim projit, jinak si to nedokazu vysvetlit .
|
Ivana |
• |
28.11.2012 18:05:25
|
28.11.2012 17:08:12
teto nekriticky oslavne ody na Australii a zjevne pohrdani Ceskem, ac v kazdem clanku je pro sichr nekolikrat napsano, nechci hodnotit, soudit ani kritizovat. Prave to totiz dela cela serie clanku a dela to tak, ze je z toho jednomu nevolno.
|
Xeni |
28.11.2012 12:30:07
Holky mate tam taky provincie, kde ma kazda vsechno svoje. Treba Kanada ma provincie, ale maji jine min. mzdy, jine dane provincni, jine vyse dani na nemovitosti, jine platy, ceny, zdravotni pojisteni, programy atd. V podstate kazda provincie je svuj vlastni stat, kde to funguje jinak nez u sousedu.
Jinak co se tyce skoly, tak zacina se tu taky brzo. Muj syn sel do JK, kdyz mu nebyly jeste ani 4 roky a uz po nem chteli aby psal svoje nazory na cetbu. Kamosce ted vynadala ucitelka, ze se jeji kluk nemohl divat ve skole na pohadku, protoze pretahl obrysy obrazky, ktere vybarvoval. V SK uz deti maji umet abecedu, psat, pripadne cist atd. Mne se ucitelka stezovala, ze moje mala v 1. tride nemuze dostat lepsi znamku nez D, coz je 4, protoze ji ve skole musi pomahat a dite ktere pri praci potrebuje pomoci ci neco vysvetlit nemuze dostat lepsi znamku nez D. Takze jsem se divala co delaji a mala v 1. tride dostane ve fr. napsanou vetu treba Alex jedl k snidani sendvic se syrem a vejcem. No a tu ma ve fr. rozhazenou a ma to seradit jak to patri a napsat. Takze doma mluvime aj a cesky, ona to dostane ve fr, coz je pro ni novy jazyk a ted si to ma v 1. tride uz precist a gramaticky seradit jak je to spravne a napsat. Tak jsem uce rekla, ze svou dceru obdivuji a chapu ze potrebuje pomoc a proto taky chodi do skoly, protoze tu vetu spravne nedokazu sestavit ani ja. Tak je mi trochu lito, ze muj synovec ma v CR same pochvaly a ve skole dela vlnky a krouzky a moje mala ma ctyrky, ale zase uz mlluvi a zpiva ve fr a ma uz i cist a psat a to je teprve listopad. Doporucili mi doucovani, ktere tu maji snad vsichni na cteni v aj, fr, na matematiku, jenze ja hodinu 30 cad platit nebudu. Podle me chodi do skoly se ucit, nebo overit ze umi to co je naucil tutor doma po skole. Ale zase kazda skola je jina, kazdy ucitel si dela vlastni podklady podle jakehosi curriculum, ktere bud dodrzuje nebo ne. Ucebnice jako jsme meli kdysi my tu neexistuji. A co me ubiji je silent reading. Kazde dite si po tichu cte samo kazde jinou knihu a tak se maji naucit cist a to jak aj, tak i fr. coz je pro ne uplne cizi jazyk, pac tady vsichni mluvi aj. |
Xeni |
28.11.2012 12:14:06
No ono je to asi i podle hodnoty domu, vyse hypoteky, kolik se slozi, jestli 5% nebo 20% ci vice down, v jake oblasti. Oni kdyz tu lide zemrou nebo nemuzou platit, tak se domu chopi pravnici, vsechno uvnitr vydrazi a z prodane hodnoty se zaplati vsechno mozne a to nic pak pripadne rodine. To neni jako v CR, ze barak po babicce ci prababicce zdedi vnoucata nebo se udela chalupa. Tady se nic z generace na generaci nededi, mozna prstynek, ale jinak je tu vsechno jen temporary. Kdyz jdu po ulici tak jsou vsude cedule dum na prodej. Staci kdyz se lidi rozvedou, onemocni, prijdou o praci, deti jdou na jinou skolu, nekdo zemre, nebo jim zvednou dane z nemovitosti, ci pripadny podnajemnik prestane platit a uz se dum prodava.
|
Luca83 |
28.11.2012 10:54:55
No tak se obávám, že tady by vám hypotéku do tak vysokého věku nikdo nedal. Kolik je tady v ČR limit? 70 let?
Pokud vím, tak standardní výše hypotéky je 20 let a vždy bývala, nyní se to dost navyšuje na 30 i 40 let. Hlavně mladí bez úspor si musí brát na těch 40 let (viz můj brácha, je mu 26 let, takže mu dovolili 40-ti letou hypotéku). |
Xeni |
28.11.2012 1:35:09
Aha, vidis Gabulino ja myslela, ze standard je tak 15. Teda aspon co znam lidi kolem sebe v CR tak maji na 15 let a tady to taky tak drive bylo nez ukrutne vzrostly ceny nemovitosti. Navit tady si na rozdil od USA nemuzeme ani odpocitat uroky z prijmu. Neexistuje tu spolecne zdaneni manzelu, coz uz snad v CR taky zrusili a ani odpocty uroku z dani. Je tu pouze spolecne zdaneni penze, takze kdyz ma muj manzel vyssi plat, tak by mel vyssi penzi, ja bych mela jako socka narok na doplatek do minima, ale tim, ze penze se dani dohromady (rodinne prijmy nikoliv, to je kazdy sam za sebe a pocet deti je take kazdeho problem), tak ho stahnu takze co by mi doplatil stat, doplati manzel a budeme na minimu socky oba. No a my dosplacime hypo az me bude 80 a manzelovi 91, takze jestli budem zit do tech 120, jak je na to clovek stvoren, tak si to pak konecne uzijem
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.