| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Černé puntíky frčí i v dnešní "moderní" škole

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 57 [Dalších 37 >>]
Ypeta
21.10.2013 8:58:15
:-) trochu jste si odpověděla sama, že to nebyla snad chyba jen paní učitelky, ale i rodičů, i když je to tragický příběh. Dobré poučení pro nás rodiče, že bychom se měli pídit po příčinách... Děkuji za to!
Já se obávám, že dnes se k tomuto systému někteří "pedagogové" vrací, protože jak už tu padlo, chybí jim kreativita. Zkrátka, kde nic není, ani smrt nebere... Dnes se mladí učitelé dělí na ty, kteří berou svou práci jako poslání a baví je, a na ty, kteří nevěděli co, tak skončili na peďáku s tím, že budou mít VŠ a najdou si jinou práci. Jenže - tu jinou práci si našli ti schopnější. Těm zbývajícím, zbylo jít učit. Bohužel pro nás a naše děti je to loterie, koho nám ředitel na prvním stupni přidělí. U nás na škole jsou skvělé učitelky, přímo báječné, bohužel jsou tam i ty nicky... Zrovna máme nicku, bojuji s tím každý den a doufám, že ta další bude ta báječná... Pro všechny, zařekla jsem se, že si nebudu chodit stěžovat na učitele, protože jejich práce je opravdu těžká a někdo to dělat musí. Nicméně jsem při své povaze musela školu vyeliminovat, a to do té míry, že chodím pouze vyzvedávat syna z družiny a snažím se nenarazit na pančelku. Nemusela bych se udržet. Jediná klika je, že je na ty děti aspoň hodná :-)holt nemá pedagogické nadání, to se stane. Celý život jsem pracovala jako dobrovolník v dětských organizacích, jezdila jsem na víkendovky, učila kurzy... a protože je ta práce opravdu náročná, aby ji člověk mohl dělat tak jak chce, muselo by se sejít moc příznivých okolností a na to nelze spoléhat. Tak jsem šla na práva :-) Přála bych všem dětem skvělé učitele a všem učitelům, kteří tu práci dělají dobře respekt společnosti a uznání. Těm, kteří to dělají hůř bych přála, aby našli práci, která je bude naplňovat. Přeji krásný den Vám všem!
terkam1
21.10.2013 8:26:32
Je tu spousta zastánců i odpůrců černých puntíků. Já jsem už téměř před 30 lety tento systém zažila sama na sobě. Dodneška moc nevím ani za co jsem je dostávala....ale asi něco jako neořezané pastelky, neumí to, či ono.....opravdu nevím....ale dostávala jsem jich takové množství, že jsem byla přesvědčená, že mi je paní učitelka dává jen protože mě nemá ráda a záměrně mi škodí.Důsledkem ale nebyla zvýšená motivace, protože jsem dospěla k názoru, že ač dělám co dělám, černé puntíky dostávám dál. ať se snažím jakkoli. Takže jsem pak už nedělala nic, abych vyhověla paní učitelce. Horší bylo, že moji rodiče nezkoumali důvod těchto negativních hodnocení a jen mě trestali a vyhrožovali....měla jsem doma zakázané všechno, co se osmiletému dítěti dalo zakázat. Byla jsem v uzavřeném kruhu, ze kterého nešlo ven. A můžu říct, že tento celoroční kolotoč mě dovedl až k pokusu o sebevraždu. Nikdo tenkrát nevěděl, co jsem udělala....protože jsem prostě spolykala první skleničku tabletek, které jsem našla a tu jsem prostě vyzracela, ale domnívám se, že ještě rok s touto paní učitelkou a asi by se mi to povedlo. Paradoxní dnes je, že jsem vystudovala 1.LF UK a tak jsem asi hloupá nebyla ani v druhé třídě. Dodnes moc nerozumím tomu, proč mí celkem chápající rodiče se neptali po důvodech nějak detailněji a rovnou mě trestali. Nicméně dodnes když se řekne černý puntík, tak si moc dobře pamatuji na ty pocity a možná někomu tento příběh pomůže zamyslet se nad konečnými důsledky, jaké černé puntíky mohou mít.
¨Inka
  • 
20.10.2013 20:07:23
Tedy tento článek jsem nemohla ani dočíst. Autorka mi přijde jako pan chytrolína, co spadla z Marsu. Ono učit na vysoké škole a základce je zásadní rozdíl. Učím děti i dospělé a nedá se to porovnávat. Prostě nebe a dudy. Když si připravujete výuku pro děti, je to kromě o obsahu i příprava pomůcek, organizace školní hodiny, aby to bylo jasné, mělo spád atd. U dospělých je to víc o odbornost, obsahu. Mě osobně přijde to druhé mnohem snazší.
Co se týká puntíků, černých nebo červených či jiných, je to prostě jen vyjádření toho, v jakém souladu je dítě s požadavky školy. Nic špatného na tom nevidím, zdá se mi, že je dobře, když je jasno. A děti v tom jasno mívají, ti co tvrdí, že ne, jsou ty typy, co se snaží odmala chytračit, obvykle to bývá program z rodiny. Samozřejmě může být problém i v osobě paní učitelky, ale to s puntíky nemá co dělat.
¨Docela mě zvedlo ze židle prohlášení paní autorky, že učitel by neměl odvádět práci jen do výše platu. Zajímalo by mě proč jako. Za málo peněz málo muziky, to platilo vždycky, a pokud si to dnešní vláda neuvědomuje, nemá se co divit. Svoje povolání si vybral každý, ne jen učitelé, a to není důvod chtít aby plivali pajšl zadarmo. Tento svět měří hodnotu penězi, to není žádná novinka pro nikoho, takže proč z toho vyloučit školství? Podle toho musím říct, že i průměrný učitel není dostatečně ohodnocen za práci co odvádí.Existuje tu navíc jakási zcestná představa, že učitel má pracovat osm hodin denně, a jsou snahy to všelijak přepočítávat...to je nesmysl, práce učitele při výuce je tak intenzivní a koncentrovaná, že přepočty kolik stráví opravami a přípravami nemají smysl. jde o výdej energie a ten je značný. Vím to, protože jsem dělal i jiná povolání.
Jinak učím ráda, ale cítím se vyčerpaná. Porovnávat můžu, jak jsem už psala, dělala jsem v řadě dalších, kancelářských, manažerských a kreativních profesích, a zase...je to jako počítat jablka a hrušky. Nikde nejedete tak naplno jak v té třídě. V kanceláři jsem si řekla, tuhle věc dodělám za hodinu, teď potřebuju kafe, protáhnout se... Ve škole si nemůžete ani odskočit na záchod.
Závěr:
Puntíky vítám, dávají věcem řád. Tečka. Černá - autorce článku. Ať příště napíše jak to teda dělat. To budu ráda nejen já, ale další, co navzdory mizerným platům a davům, které si výuku představují jak Hurvínek válku (nikdy jsem to nedělal ale je to zřejmá brnkačka a ulejvárna) snaží (zatím ještě) odvádět kvalitní práci.
kukuřice
  • 
20.10.2013 12:09:05
"Já nevím mě to přijde celkem normální, že děti hážou houbou"
No, normální to je, ale také je normální, že jim to dospělý zakazují, popř. vysvětlí proč jim to zakazují (prevence fleků na stěnách). Říká se tomu VÝCHOVA, jestli jste o tom někdy něco neslyšela.
A neříkám děti za poznámky nějak dramaticky trestat, ale pochválit je? ~a~

MMCH, jak často platíte výmalbu třídy?
Vlasta
  • 
20.10.2013 11:46:16
Berete to sportovně, protože to vidíte jen ze své pozice rodiče. Zkuste se na to podívat z druhé strany. Mám ve třídě 34 třeťáků. Na jednoduchý pokyn: vezměte si pracovní sešit a tužku a vypracujte cvičení to a to, se zvedne několik rukou - já nemám tužku, mně se zlomila tužka, já jsem zapomněla pracovní sešit...Půjčíte tužku, strouhátko, narychlo vymýšlíte náhradní úkol...Kdyby měli všichni pomůcky v pořádku, byla by to práce na deset minut, vyšel by čas i na nějakou hru, které děti milují. Ale takhle? Ano, je to prkotina, když však takových "prkotin" řešíte dest za den, od pondělí do pátku, je to už trochu únavné.
Podotýkám, že svoji práci mám opravdu ráda, neměnila bych, jen mi někdy vadí ty unáhlené rodičovské soudy :-)
Vlasta
  • 
20.10.2013 11:30:38
Ve třídách už celkem běžně bývají počítače či docela drahé interaktivní tabule...A konečně vymalování třídy ušpiněné "normálně" létajícími houbami taky není zadarmo. Doma to svým dětem taky jistě nedovolíte :-).
Kočanská
20.10.2013 9:27:31
vy mi trochu přijdete, jako jedna paní v TV, která radila, jak cestovat s dětmi v autě. Cituji: "Například je nenecháme jíst broskve - mohly by se potřísnit".
Já nevím mě to přijde celkem normální, že děti hážou houbou. Naopak nechápu k čemu je jim ve škole MP3 přehrávač a jiná drahá elektronika. Mobil - OK, ale ten mají mít pečlivě schovaný v aktovce - také jim ve škole k ničemu nepomůže.
Markéta, kluci 11 a 5
  • 
20.10.2013 7:33:50
A proč by to četl,když to umí?

Lenička možná není tak šikovná a snaží se, a paní učitelka se ji snaží povzbudit.

Já bych mu řekla, že nejsou důležitá ta razítka, ale to čtení.
Aja
  • 
19.10.2013 23:55:44
reaguji na větu_ černé puntíky jsou nasteveny vsem stejně.Dnes mi syn (prvňák) odpověděl na můj "pokyn" ke čtení - Proč bych četl, když já to umín, Lenička to neumí a dostane razíto také.- Za časů,kdy jsem chodila do školy já, byly puntíky také, ale razítko za odměnu dostal jen ten, kdo opravdu uměl
  • 
19.10.2013 21:38:30
Tak třeba nepořádnost dítěte bych teda řešila, nevede to k dobrým návykům. S tímto teda nesouhlasím. Házení houbou vypadá jako legrace do té doby, než houba něco poškodí, např. mp3 přehrávač, mobil... Toto je opravdu jiné než v 80. letech. Děti nosí technické vymoženosti do školy. Někteří rodiče nic neřeší a dětem nic nevysvětlí a dle toho to vypadá...
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 57 [Dalších 37 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.