| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Černé puntíky frčí i v dnešní "moderní" škole

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5157 z 57 
jentak
  • 
18.10.2013 13:04:19
Ano - černý puntíky - tak a máš to - třídní důtku, ředitelskou a následně dvojku z chování.
Já jako holka si pamatuju taky na černý puntíky, zajímavý je, že byly i červený, ale nástěnka se spíš černala, černými puntíky učitelky nešetřily, zato červených bylo jako šafránu. A ono to fungovalo tak, že když těch černých bylo moc a trest už byl, tak na to dotyční kašlali - no co, stejně s tím už nic nenadělám.
U syna jsou smajlíci a mračouni - že prý u nich ještě nikdo nedostal mračouna. Bylo mi to divný, přece jen, už je říjen. Jenže - když není vše, jak má být, učitel se zeptá - co myslíš, jak tohle ohodnotit či je tohle v pořádku? A dítě se musí zamyslet, co na to. A že prý to je vždy tak, že dítě uzná, že tohle v pořádku není a že by si mračouna zasloužilo. Jenže učitel řekne - jenže já je nerad/a/ dávám, smajlíka si ale nezasloužíš, tak jak to vyřešíme. Dítě najde řešení samo - to či ono předělat, něco doma dodělat plus něco navíc apod.
Já myslím, že ty černý puntíky jsou na dvě věci....... a rozhodně nemotivují.
Filip Tesař
18.10.2013 12:52:26
Mě se teda při spojení "černý puntík" vybaví jedna z úvodních scén ze Stevensonova Pokladu na ostrově: "Černá známka, kapitáne..."

(pro nezasvěcené - černá známka podle románu sloužila pirátům jako upomínka na brzké shledání ve stylu těš se, jsme tady a dostaneme tě!").

Černý puntík je výstraha, ale snadno se z něj stane výhrůžná výstraha, samo o sobě to k tomu hrozně svádí, symbolikou (černá barva) i jednoduchostí udělení ("tak a máš to!"). Takže pokud použít, spíš jako krajní prostředek.

Taková výstraha jde ke kořenu věci jen někdy. To už je lepší negativní trestání než pozitivní (= odebírání něčeho, co by žák chtěl, než přidávání něčeho, co nechce), třebas: dávají se nějaké symboly za odměnu (třeba puntíky), trestem je umazání už získaných.

jentak
  • 
18.10.2013 12:49:40
Tak já narozdíl od Tebe očekávám, že učitel bude dělat to, co má, bez ohledu na plat. A to proto, že si toto povolání vybrali dobrovolně. Stejně jako lékaři, zedníci........... Pokud na to hodlají kašlat, ať jdou dělat něco jiného.
A jestli by Ti přišlo OK to, že učitel by ve třídě seděl a jen hlídal a dával černý punti, protože za ten plat víc dělat nebude, tak fajn. Ale myslím, že takových chápajících rodičů by až tak moc nebylo.
rachomejtle
18.10.2013 12:33:50
Mě zaujalo hodnocení - vážím si učitelů dobrých - naštvaná na ty, co to dělají do výše platu.
Očividně mezitím nic.
Napadá mě, co je to ""do výše platu"", jak to autorka vnímá a proč je na ně vysloveně naštvaná - to je, jakoby byla naštvaná na kadeřnici, že ji pouze ostříhala a nechtěla nabarvit vlasy, přičemž ji zaplatila jen to stříhání.

Jak se prostě u učitelů, lékařů atd. bere automaticky, že to dělají rádi, tudíž rádi budou dělat i věci zadarmo. A běda jim, když tak neučiní. Zato ostatní profese posláním nejsou, takže tam mohou zřejmě dělat jen do výše platu.


Co takhle ty kantory a doktory prostě jen chápat, když to dělají do výše platu.

Taky bych byla ráda, kdyby se učitel pro mé dítě přetrhnul nebo lékař pro mou rodinu udělal vše možné i nemožné. Ale proč tohle neočekáváme i od právníků, zedníků, taxikářů atd.


Jo a krom toho mi to přijde zase jako rádoby osvětový článek, který vyzdvihuje nekalosti, ale jaksi nenavrhuje nápravu.
Rigmor
18.10.2013 12:33:20
Žádný trest. Prostě jen přirozené důsledky. Bylo provedeno hodně psychologických testů s výsledkem, že trest není v učení motivující. Naopak, může snížit přirozenou motivaci. Já na své děti tresty nepoužívám a i v uplatňování přirozených důsledků jejich činů se musím krotit, abych to neprezentovala jako trest (třeba když jsem naštvaná), protože když to berou jako trest, připadá jim to nespravedlivé a nemá to ten správný účinek.
Dělat chyby je přeci úplně přirozené, na nich se člověk učí a vůbec nejlepší je, když si ty chyby člověk objeví sám. A dávat dítěti horší známku jen proto, že otravuje...když tak máme známku i z chování (i když to je taky pěkný nesmysl). Spíš by se měla zamyslet nad tím, proč asi otravuje, většinou asi proto, že se nudí.
A vůbec si myslím, že menší děti známkování nechápou a když tak jenom jako odměnu a trest. Nemají potřebu se porovnávat s ostatními, jak na tom jsou (pokud je k tomu někdo cíleně nevychovává). Potřebují jenom zpětnou vazbu, ale normální věcnou, ne spojenou s pocitem hanby, křivdy a vlastní neschopnosti, nebo naopak vyjímečnosti (třeba já když jsem byla veřejně chválena a ukazována jako nejlepší, necítila jsem se dobře, mrzelo mě to vůči ostatním). Jací jsme vzhledem k ostatním, to si každý zhodnotí sám. Jde o to se naučit komunikovat, ne hodnotit jeden druhého. Jak jsem na tom vědomostně vzhledem k ostatním se dá udělat formou testu s procentuálním bodováním. To mi přijde líp pochopitelné i spravedlivé. Hodnocení vědomostí přece nemůže být postaveno na náladě, osobních sympatií a antipatií hodnotícího...
Saina
  • 
18.10.2013 10:32:55
...černý puntík za ty čárky. :)
Pawlla
18.10.2013 10:08:42
"Vůbec nejsem příznivcem příliš liberální výchovy, kde děti mohou všechno a učitel je nesmí potrestat. To, ne. "


Ale nedozvěděla jsem se jaký trest je teda z pohledu autorky ten dobrý.~d~Osobně si myslím,že jde hlavně o to,jak se s trestem zachází.Systém smajlíků(obdoba puntíků) měl syn v nižších ročnících taky,ale nebylo to o bezhlavém dávání mračounů za všechno a nebyl tam nikdo,kdo by byl takto označen,prostě většina nějakého měla,ale převládali smajlíci.I z pedagogického hlediska je to normální motivační systém,se kterým dobrý učitel umí pracovat,ale ten špatný bohužel ne.~d~
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5157 z 57 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.