| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čeští rodiče touží po kratších úvazcích a práci z domova, možností je stále málo

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3135 z 35 
Dandax
16.5.2014 12:45:45
Já pracuji ve firmě, kde je poloviční úvazek pro ženy po mateřské nebo rodičovské naprosto běžný a obě strany si pochvalují. Ale počítá se s tím, že žena se vrátí např. už po roce - o maminky, které zůstávají 3-10 let na rodičovské, už firma moc velký zájem neprojevuje, což je pochopitelné.
kreditka
16.5.2014 9:31:52
Přesně tak. znám podnikatele, který pro svůj krámek zaměstnal 2 prodavačky - obě na 4 hodiny - jedna po RD a druhá se zdravotním omezením - no a chválí si to. Obě jsou rádi za částečné úvazky mezi sebou se domlouvají která kdy půjde - jestli dopoledne nebo odpoledne. Když jedna odpadne zastoupí ji na pár dní druhá která jede chvilku úvazek plný a kupodivu jde to, obě si své práce váží, omezilůa se mu nemocnost a ošetřování, protože na ty 4 hodiny se to vždycky "nějak" udělá.
16.5.2014 9:13:57
Řekla bych, že mzdové účetnictví není až tak výrazná položka v nákladu firmy a že o něco zvýšenou administrativu kvůli více lidem na kratší úvazky bohatě vykompenzuje efektivita práce. Samozřejmě záleží na pozici a charakteru práce, ale co jsem tak pozorovala ve svém zaměstnání (vesměs kancelářské a manažerské profese), málokdo (a nebo jen nárazově) makal 8 hodin na 100% (nárazově někdy i víc než 8 hodin a víc než na 100%, ale když se to odhadem zprůměruje...). Je výhodnější dát lidem 6hodinový nebo i 4hodinový úvazek, jelikož lze očekávat, že po tuto kratší dobu dokáží pracovat intenzivněji, a mě to bude stát méně peněz. Moje kolegyně se vracela po RD a přistoupila na to, že přibere kromě své dosavadní práce i práci své kolegyně, která ten "dvojnásobek práce" odmítla a byla odejíta; při 6 hodinovém úvazku (předtím měly obě plný). No a vida, stíhá to. Já jsem chtěla poloviční, alespoň dočasně na půl roku, než mi vezmou dceru do školky, jinak to logisticky nešlo. No a nedali. Tak jsem šla zase na MD a RD, práci pro ně nekonám žádnou a administrativu se mnou mají, byť menší, nemluvě o příjemných 5 týdnech řádné dovolené vždy po dočerpání PPM :-)

Ochota zaměstnavatelů dávat rodičům zkrácené úvazky se zřejmě nezvětší, dokud nezvedneme zadek a nezačneme se s nimi soudit (je na nich, aby prokázali, že jim v tom brání provozní důvody).
x x
16.5.2014 8:26:01
Deniso a kde jsi na to přišla? Můj přítel pracuje v Rakousku a veškerou agendu za něj dělá zaměstnavatel, nemusí krom přídavků na děti zařizovat vůbec nic, daňové přiznání za 7 let, co je v AT, ještě neviděl a i ty pendlerpaušály mu zařizuje zaměstnavatel. A u nich ve firmě pracuje hodně mamin na zkrácené úvazky, některé třeba dojíždí do práce v pátek a ostatní dny dělají z domu jak uznají za vhodné atd. Navíc tam má zaměstnavatel povinnost nabídnout matce po RD částečný úvazek. U nás jsme 100 let za opicema a vymlouvat se na zvýšenou agendu je fakt ubohé. A když Ti řeknu, že platí 50% daně, tak na to řekneš co? U nás jsou daně nic nic nula a jaště se brble na všechno.
Klarisanek
15.5.2014 23:12:09
"České firmy se často obávají zvýšené administrativní zátěže - ta je však u částečných úvazků podobná jako u plných" - u castecneho uvazku je stejna jako u plneho, coz z toho vyplyva jednoduchym propoctem? Kdyz misto na plny uvazek obsadim dvema lidma na zkracenz mam 2x vice prace, tzn. potrebuji zamestnat 2x vice mzdovych ucetnich za 2 x vice penez. Takze je jasne, proc se tomu fimy brani. Dokud budeme mit nastaven system tak, ze firmy "utiraji" svym zamestnancum zadecek a vse co se tyce pojisteni a dani za ne musi udelat, tak se to nezlepsi. Normalni v jinych statech je, ze se o tyto veci stara kazdy sam. Na druhou stranu nikde nemaji tak sileny a komplikovany system odvodu a dani, tudiz to neni pro lidi takovy problem, u nas by dali za danove poradce pulku platu. Takze dokud u nas bude takovy debilni system, volani po zkracenych uvazcich je jen volani do tmy. Nejlepsi je, ze v ramci propagace svych volebnich cintu po nich volaji prave ti, co za ten danovy mumraj muzou.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3135 z 35 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.