| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pod tlakem superrodiče

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 52 [Dalších 2 >>]
Valkýra
13.10.2014 14:46:22
Ajlino,
tak dodržování základních pravidel jako včasný příchod do školy a splnění základních úkolů jako nepřiměřený tlak nevnímám, požadavky na samé jedničky, umístění v soutěžích, přijetí na tu jedinou "správnou" školu ale rozhodně ano.

Jsou věci, o kterých nediskutuji a to je docházka do školy - včas a bez házení se marod a pravidelná docházka i na kroužky a tréninky, ale to jsem nikdy nevnímala jako tlak a asi ani dcera ne. Zbytek už neřeším. Pokud do školy chodí, předpokládám, že tam něco pochytí, stejně tak s tréninky.
Znám ale rodiče, kteří tlačí na výsledky, ale přitom nechávají děti porůznu ulejvat.
jentak
  • 
13.10.2014 14:41:21
No - když bys měla dítě, co ti ráno při probuzení blije jen proto, že musí do školy, zjistíš, že tlak je nanic.
Chce to opravdu motivaci.~;)
13.10.2014 13:35:19
Je jasné,že lepší než tlačit je motivovat. Stejně tak je jasné, že ne vždy se dá dítě motivovat a že rodič občas trochu zatlačit musí. Jenže nic se nemá přehánět. Dítě se musí naučit, že má povinnosti, že si nemůže vždycky dělat co chce. Ale nedokážu si představit, že dítě nejde vůbec s kamarády ven, že kluci si nestaví bunkry, že pokud vůbec má čas jen pro sebe, tráví ho u jen doma u PC. Možná jsem to tím, že v naší lokalitě není problém pustit dítě kolem 10 let samo ven.

A poznámka: Nebyla scéna zmíněná v úvodu článku z jiného filmu? Myslím že to byl Baby boom.
Ajlina
  • 
13.10.2014 12:42:08
Ale kulový, jen konstatuju, že to někdy bez tlaku nejde. To jen zdejší supermatky porodí děti, které snad ani nepotřebujou péči a jedou bez problémů. Každý, kdo má jiný názor, je hned nějaký podezřelý.
Mona, tři děti
  • 
13.10.2014 12:33:12
Plně souhlasím. Také se oproti výchově mých rodičů snažím u svých tří dětí méně tlačit na pilu, více chválit, mazlit a užívat života.
Hanka, syn a dcera
13.10.2014 12:20:41
Dle mého má Aljina pravdu, jakákoliv povinnost je vlastně zároveň tlak. Své děti motivuji, jak jen se dá, ale v době počítačů je vždy zajímavější hra s kamárádem přes počítač než třeba trenink na housle. A co se týká toho hraní s kamarády - u nás ve městě si venku "hrají" jen tmavší děti, ostatní se venku vyskytují jen, když někam jdou, takže možností, kde se setkat s kamarády je minimálně. S dcerou je to ještě horší, protože jiní rodiče nepustí své slečny ani aby někam sami došli. A protože je výrazně nepohodlné je stále někde vozit, tak jim raději osobní kontakty zakážou. Takže je často škola, kroužek a počítač jediná možnost, jak se setkávat s vrstevníky. A ted motivujte bez tlaku děti, aby dělali i ty "otravné" stupnice, učili se ne kvůli písemce, ale kvůli sobě ...
Markéta
  • 
13.10.2014 11:57:39
Ajlina se dneska špatně vyspala. ..
Ajlina
  • 
13.10.2014 11:46:36
Jak motivuješ dítě, kterému se nechce ráno vstávat do školy? Aby tam jelo na posteli s kolečkama? Někdy prostě musí být i tlak, jinak by si děti chtěly jen hrát (a na nějaké povinnosti zvysoka dlabou). Ostatně, co to je povinnost? To není tlak?
Valkýra
13.10.2014 11:31:05
Ajlino,
umění je ve výchově spíš motivovat, než tlačit. Pak si dítě užije šťastné dětství, ale připraví se i na dospělost. Některé děti možná vypadají, že tlak potřebují, ale spíš potřebují víc motivace.
U sebe pozoruju tendence se tlaku vyhnout, takže např. tlak na výborné známky ve škole mi zprotivil školu a způsobil ranní bolesti břicha až průjmy, přitom bych se učila stejně i bez tlaku a samé jedničky opravdu být nemusí. Dcera oproti mně roste jak dříví v lese a přitom se povinnostmi nestresuje, ale zas je nefláká, ví, že když to nevyjde, svět se nezboří, ale snahu do toho dá.
luthienka
13.10.2014 10:53:46
Pokud dítě musíš do něčeho tlačit, tak někde není něco v pořádku. Normální dítě by mělo být emoční nikoliv racionální a svět by mělo poznávat neřízenou cestou (tedy formou her). dnešní doba jim to však moc neumožňuje (nebezpečí na ulicích, nevhodná pracovní doba rodičů, snadno dostupné jednoduché formy zábavy jako net a TV..)
Podle mě je nejlepší s dítětem chodit na procházky, uklízet, vařit, starat se o kytky, stromy, zvířata, provádět domácí úpravy a opravy a ke všemu ho pustit. K tomu mu umožnit hrát si s kamarády . Já například pamatuju synovo noční "pařby" stolních her, nebo stavby různých bunkrů. Tlak není k ničemu, spíš mu musíme ukazovat od mala, že svět je plný zajímavostí. A zda a co si vybere je jen na něm. Přijde mi, že pokud jsou aktivní rodiče, pak jsou přirozeně aktivní děti.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 52 [Dalších 2 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.