| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Bylinky

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 1057  [Dalších 1007 >>]
Koníček mořský 156666
20.9.2023 14:04:05
Já mám ráda routu a aloisii na čichání. Ale nemám je, pro drsné podmínky na Sibiři.
Koníček mořský 156666
20.9.2023 14:02:59
Mám pocit a zkušenost, že levandule, tymián, šalvěj, saturejka apod. byliny středomořské, časem a věkem zdřevnatí, už jim to naše podnebí nedělá dobře a chcípou. Takže buď si taky udělám řízky, nebo vyseju (tymián) nebo si koupím novou, neb i zahradník chce být z něčeho živ. A já zahrádkářka chci zase mít hezkou a pestrou zahradu.

Mám bylinek mnoho, už asi dvacet let, ještě před boomem bylinkových záhonků. Ale některé ani moc nepoužívám - nestíhám, mám je na krásu, vůni a pro včelky. Na saturejce teď bylo plno včelek a lítal si je tam lovit sršeň jak do sámošky.
neznámá 91073
20.9.2023 13:59:59
A používáš ji na něco?
U nás se dávají odkopky, praděda ji kdysi přinesl odněkud z klášterní zahrady, je k tomu i prupovídka, že se z ní dělá výborné mařinkové víno, ale to víno nikdy nikdo nedělal.~:-D

Ještě z těch méně známých mám ráda mydlici, sice jsem z ní také nikdy "mýdlo" nedělala, ale vypadá tak hezky venkovsky.
Koníček mořský 156666
20.9.2023 13:57:58
Mně se nejvíc rozlézá máta. Předchozí odrůda mi to nedělala, ale tahle (říkám jí SEVAK - protože voní přesně jako ta žvýkačka), má oddenky v hloubce a několikrát ročně ji musím "obkutat" a stejně vždycky vyleze kde nemá.
No a pak oregano, to mám všude, ale moje chyba, že včas neostřihám květy.

Šalvěj lékařská mi celkem drží. Nešly mi ty panašované odrůdy (fialová, žlutobílozelená).
Ale mně když něco opakovaně nejde, řeknu: "když tu nechceš být, tak nebuď. Však nemůžu mít všechno."
babi_ 48341
20.9.2023 13:55:56
Rodinová, ne abys tu proflákla, jak vypadá moje "zahrada" ~t~
babi_ 48341
20.9.2023 13:53:56
Nojo, mařinka, to je svízel ~d~
neznámá 91073
20.9.2023 13:51:49
Rozmarýn je vždy trvalka, ne?
Nespletla sis ho s majoránkou? Ta je klasická jednoletá, ale i vytrvalá.
neznámá 91073
20.9.2023 13:50:32
Šalvěj věkem dřevnatí a vymrzá, mladá snáší mrazy lépe.
Já to řeším tak, že z jara nastrkám řízky do skleníku, ony zakoření a další rok vysadím, místo pomrzlých.

Zjistila jsem, že tymián, pokud má ideální půdu, tak nevymrzne ani na vysočině. Sázím na suchou zídku do rozpadlé skály, štěrkopísek a přezimuje bez problému a hodně se semení. Asi mu vadí spíš vlhkost než mráz.

Rozmarýna u mě nepřezimuje, mám ji jako přenosnou kytku.
Manul 92740
20.9.2023 13:43:57
U nás se šalvěji lékařské nějak nelíbí, letos v létě mi umřela už 3. rostlinka, už nevím, co mám dělat. Odkopnout se jako třeba máta nedá, je to keřík, to bych si dovezla od našich. Jiné šalvěje (obecná a přeslenitá) u nás rostou na polodivoko a daří se jim, růžice š. habešské se taky mají k světu, je ta lékařská...
Koníček mořský 156666
20.9.2023 13:03:17
Termix hlavně si uvědom a přijmi, že na zahradě vždycky něco pokazíš. Zahrada je tebou vytvořená příroda a příroda je založena na zrození a umírání, na změně a rozmanitosti.
Principem zahradničení je vytváření a přetváření. Takže správný zahradník mnohokrát zjistí, že něco udělal blbě, že něco chce udělat jinak, že něco živoří až chcípne, že se mu už něco nelíbí a něco jiného líbí, že něčemu něco nevyhovuje.
Zahradník se neustále učí a to i vlastními chybami. Zahradničení je neustálá práce i tvůrčí činnost, radost i zklamání, boj se živly, počasím, chorobami a škůdci.

Takto se to musí brát. V dnešní době je velká výhoda, že rostliny a věci na zahradu jsou velký byznys, takže když něco pokazíš, lehko to napravíš.
A pokud už se zahradou nebudeš mít strašně práce a nic nepokazíš, tak jsi houby zahradnice ~;)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 1057  [Dalších 1007 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.