| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze :Diskuze : podle měsíce narození : září 2003

Popovídejte si s ostatními, kteří mají stejně staré děti nebo stejný měsíc porodu!

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

Historický archiv
Aktuální čerstvé příspěvky najdete zde.
[<<Předchozích 110] Názory 111120 z 618  [Dalších 498 >>]
Bajka + 2 brouci 5337

Ano ano, ticho léčí :-))

14.10.2003 9:08:50
Chichi, Katko, kdyz si ctu o Marketcinych bdelych stavech pres den, zas mi cukaj koutky - matko, bude hur!, preci nemuze miminko porad jen spinkat!! :-)) Honzik ma pravidelne obdobi bdelosti po vyspinkani (cca kolem pul devaty rano) do cca jedny odpoledne, mezitim mozna par minutek v intervalech dachne, ale nic tvrdyho. Po obede ho supnu do kocaru a kdyz se podari, vydrzi mi chrupat i 4 hodiny. Vcera si to natahl do pul sedmy vecer, ani jsem nekoupala, jen otrela, nakrmila, pak Nemocnice na kraji mesta, po devaty jeste jeden nasup - aby nam kluk vydrzel :-), v deset zabral a nocni kojeni az ve dve. Moudre knihy rikaji, ze mimi si zpocatku jeste dachnou dopoledne, pak po obede a navecer, pricemz ta dopoledni a odpoledni hajani pomalu odpadavaji a odpadavaji... a odpadavaji... :-)))
Tatinkove a jejich finty na rychle ukonejseni - ooo to zname, mama se muze udrncet jak ze sebe vyluzuje nejruznejsi tony, lovim v pameti pisnicky a rikadla znama i neznama, pak prijde tatka, hodi do placu jednou Pec nam spadla a prcek je v limbu :-) No, teda, tak rychly to sice neni, ale tata s malym taky dela pekny kousky, cili spokojenost na obou stranach. Vlastne na trech - i ja jsem rada, ze muzu chvili vypustit a venovat se i jinym vecem. To vis, mamu vidi prte 25 hod denne, tatinkove jsou prece jen vzacnejsi a navic jsou na rozdil od maminek urceny predevsim na blbnuti. Dudlik nasazuju toliko ja vecer pred koupanim, kdy uz je Honzik protivnej a pro zajisteni nasteluju jeste mezi Honzovu pusinu s dudlikem a zbrdleni postylky polstar tak, aby mu byl dudlik decentne pritlacovan do pusinky. Trochu drastictejsi metoda, ale dudlik tak vydrzi v puse dyl, nez nejakych obvyklych 5 sec :-)

Veru to ta kolika zacina brzy, co? :-) Taky piju cajik pro kojici maminy, tam je fenykl + nejaky dalsi utisujici bejli, snazim se ho pit aspon 2x denne. Ma jeste jednu prima vyhodu - pusobi i na maminy "prdiky", takze nemam problem dojit si na zachod :-) Vcera jsem se vazila a oproti otehoteni mam navic uz jen 4-5 kil z celkovych 18 nabranych. Hurraa! :-))
Co nam na brisko taky dost pomaha, je fen. Mam ho pro sichr pripraveny rovnou u postylky, za prve teplo na brisko (musim jen davat majzla, abych malyho nespalila) - trochu pofoukam, pak jemne pomasiruju, a za druhe monotonni zvuk, ktery - verte neverte - uspava. Fenovala jsem zas dnes rano po sesty hodine, za cca 15 min Honzik zase spal. S tim briskobolem je to vubec zvlastni, zpocatku po kojeni spokojene usnul a ted se naopak po odtrhnuti od prsu krouti jak zizala. A ta nalita prsejcka v noci - znam, znam :-)) Mohla bych denne mit cistou nocni kosili, kdyz se mlady pan neuraci me odsosat, mam taky chut ho vzbudit, abych nemusela ty tekuty poklady odstrikat nekam do tramtarie :-)

Taky musim po uradech. Chystam se uz dlouho, ale nekdo nas musi odvezt do mesta, prece jen to mam do Liberce na socialku dobrych 20 km. A jeste zazadat o porodny... Satek se priznam jsem lenoch jeste poradne neotestovala, ackoli par uvazu uz mam nacvicenych. Verco koukni i do inzeratu, obcas se podari odchytit nekoho, kdo Vatanai origos prodava, da se dost usetrit, preci jen dva a pul tisice neni zrovna nejmin :-)

Tak, Honzik spi nad plan (ha - uz ho slysim! :-), pujdu dat prat pradlo, nejak se to staale kupii :-))
Věra, Elinka a Tom 10852

"konečně - ticho!!!!!!!!!!"

13.10.2003 23:08:12
Tak máme za sebou třetí večer s větýrky, alias tříměsíční kolikou naší berušky. Z pátka na sobotu řvala hodinu a půl po koupání a nakojení, ze soboty na neděli cca 20 minut, dneska asi hodinu. Chudák holka. Manžel mi nahlížel přes rameno do Vašich rad, a pak mi šel uvařit "hippáckej" čaj - spokojené bříško. Ony to doporučují i brožurky od Hippa - maminkám pít tyhle jejich čaje, moc se mi ale nechtělo věřit, že se do mlíka dostanou i jejich "zázračné" účinky. No, tak tedy věř a víra tvá tě uzdraví. Budu teda pít tyhle hrůzy. Elince totiž vůbec nechutná....
Jednu "výhodu" tyhle večerní seance mají. V neděli spala od 23 hod /sobota/ do 6 do rána v kuse /a ráno jsem vylítla s hrůzou, co se stalo/ a dneska do 5 - to jsem zase přešlapovala nad postýlkou s nalitejma prsama a čekala na její probuzení jako na smilování...
Přes den taky spí, akorát dneska jsem vyrazila pro potvrzení na přídavky na děti k bývalému zaměstnavateli a po hodince mi hlídající babička volala sos - máme hlad - letěla jsem domů jako střelená. Odpoledne jsem šla radši s kočárem po všech úřadech, radši ale pěšky, připadá mi ten kočár docela těžkej a nechtěla jsem nikomu říkat do tramvaje, ven atd. Takže šátek by se mi hodil, Katko, už jsem na něj koukala na internetových stránkách a asi do něj půjdu, akorát, co teď oblékáš malé na sebe, aby jí v něm nebyla zima? Nebo ji nosíš pod bundou? Manžel má taky trochu obavy, jestli s ní někde nenarazím, třeba v tramvaji, ale to snad ne, běžně sebou o tyče netřískám?! :-))
Ještě mi někdo řekněte, kde se dá podívat na fotky Vašich miminek?
Jo a jinak, všem zkušeným mamčám díky za rady!!
Renato, my jsme taky ze Žižkova, kam chodíte venčit?
V.
Katka, Maki, *03 a Anicka, *08 10743

Re: Při pondělku :-)

13.10.2003 19:49:22
Koukam Petulo, ze ses s tim poprala fakt uspesne, ja kdyz jsem si vzpomnela na to co pises, tak jsem dekovala bohu za nasi malou.:)
Jinak jak pises o tom kojeni jen jednou za noc, tak my mame posledni asi tri noci to stejne, nakrmeni v devet a pak az mezi treti ctvrtou. Klepu klepu, snad to vydrzi. Zato pres den zacina byt pekne protivna, teda ne cely den, to by me kleplo, ale pravidelne dopoledne cca od desiti do obeda a navecer od peti do sedmi.:) Vazne by me zajimalo, nakolik si uz takhle male miminko umi vynucovat pozornost.Ta nase potvurka je teda fakt dobra, nekdy je desne spokojena s dudlikem a rve jen kdyz ji vypadne, nekdy ho kazdy dve minuty vyplivne a rve a pro zmenu se okamzite uklidni jak ji zvednu a zacne se neco dit. Ale houpani na kline u pocitace uz ji omrzelo, ted chce aspon chodit. Muz, kdyz je doma, tak s ni radi a mala je an vrcholu blaha.Ja to tak stridam, chvili se ji venuju a chvili jen nandavam dudlik a hudruju pritom. A dneska jsem ji nacapala, jak si ten dudlik za retizek vytahla z pusy a zase ho tam nasadila! Takze to vypada, ze to brzo zvladne uplne sama.:)
Petulo, on ten muj chlap ma taky svy nevyhody.:-) Nejvic tu, ze si obcas pripadam docela blbe, kdyz je mala protivna, ja jsem nastvana a on si proste klidne prijde, malou nejak zazracne uklidni (nechapu jak to dela, ja ji nikdy tak neuspim) a pak jde konejsit jeste me. To je pomalu na mindrak.:-)) Na druhou stranu je fakt, ze vedle nej proste clovek nemuze byt smutnej nebo nastvanej, on proste tu pohodu rozdava. Ale obcas je na zabiti jako kazdej chlap.:)
Bajka + 2 brouci 5337

Při pondělku :-)

13.10.2003 16:34:31
Ahoj babulíny, tak se hlásím po víkendu prožitém ve společnosti mého chotě (ještěže ty víkendy máme, abych věděla, že ho vůbec mám :-)
Předně děkuju zkušenějším maminkám za jejich rady - přece jen přechod z matky teoretika v matku praktika je do jisté míry evoluční záležitostí - event. metoda pokus x omyl - a tak každá rada přijde vhod! :-)
Ke koupání mám jeden poznatek: když jsme koupali před osmou, Honzík tu hodinu před tím docela prořval, přikládám to tomu, že byl už přetažený a tu hodinku "há" má tak kolem sedmé. Zkoušíme koupat dřív a myslím, že to pomáhá (min. má míň času na pláč). Čaj pro kojící maminy piju, snažím se alespoň dvakrát denně, fenyklový jsem ještě nezkoušela, nicméně je v polici připraven na případné nasazení. Bolebřich nás teď už druhý den moc netrápí, nebo když, dokáže se s tím Honzík poprat sám bez doprovodných zvukových decibelů. Ale zatím nedokážu posoudit, čím je tahle změna k lepšímu způsobená :-)
Spinkání v posteli - z důvodu pohodlí a jisté sobeckosti malýho dávám spát do postýlky, max. v posteli nakojím, ale časy kojení se snažím poslední dny zkrátit na cca 20 min (místo dřívější hodinové standardky :-) a zjišťuju, že i ta dvacetiminutovka mu k nabaštění stačí - to jsou mi věci!! :-)) Po nakojení ho tak pět minut ponosím s hlavičkou co nejvýš, pohoupu, žádný rozptylování, maximálně mu u toho tiše šeptám šššt, šššt. A pak šup s ním do postýlky. Je teda fakt, že v postýlce se ještě dobrou půlhodinku převaluje a vydává nejrůznější zvuky, ale zaplaťpánbu se nerozbrečí (=nerozkřičí). Do postele ho zatím natvrdo brát nehodlám, nehledě na to, že vedle něho teď spím v pokojíčku na jednoposteli, zatímco manžel v rámci zachování celistvého spánku funí roztažen sám na manželský posteli v ložnici (aby to neznělo špatně - táta hlídá mrně od osmi do cca jedný v noci, kdy zase spím já :-) O odvykání - Katko závidím Ti Tvého nekompromisního manžela, to u nás jsem ten drsňák já. Když má velkej Honza malýho třebas jen převrátit na bříško, už volá mámu, protože se prý "na to týrání nemůže koukat" :-)
Renato o třetím měsíci jsem četla jako o postrachu všech kojících matek! :-), nejen koliky, ale i období růstového spurtu, vyčerpanost maminy a zdání nedostatku mlíka při zvýšení savosti malého dravce... Uvidíme, co nás čeká :-)
Noční buzení na kojení - už druhý den mi vydržel na první kojení v noci do tří do rána s tím, že předchozí kojení bylo v devět večer. Pak se vzbudil kolem půl sedmé a pak o další dvě hodiny, kdy už nezabere. Jináč jsem četla, že od ukončených 6 měsíců není důvod, aby miminko bylo kojené i v noci, což bych ráda aplikovala i u nás, půjde-li to, abych nedopadla jako Věrka, protože jsem na spaní do jisté míry závislák :-) Proto mě trochu zarazilo, že Ti Reni Ondrášek vstává i na sedmi měsících 3-4x za noc!!
Jináč - včera jsem se dostala po dlouhé době mezi lidi - Honzíka jsem nabaštila a vrazila na hlídání taťkovi a sama jsem jela doplnit zásoby do Hypernovy. Koupila jsem si ještě dvě maťuprsenky, protože ač se mi prsa moc nenalila, přeci jen ty moje normoš prseny mají kostice a to při kojení moc příjemný není. Mile mě překvapilo, že jedna bavlněná prsenka vyšla na 260,- Kč, což je relativně málo. Dál mě šokl jeden rozdíl v plenkách - Pampersky Total Care 80 ks 3-6 kg v Hyperce stály 499,- Kč a to samé balení vedle v drogerce Rosmann 312,- Kč!! Chápala bych rozdíl 10-20%, ale tohlecto... Taky jsem přibalila dvě knížky říkaček, abych doma provětrala hlavu a tak se při chování a kojení učím nazpaměť povídadla pro nejmenší. Úúžasný :-))

Dnes je krásně, malý Honzík mi chrupe už přes hodinu venku, tak jsem připravila a poplatila vejplaty do firmy a teď se chystám na žehlando. I přes používání šup šup plenek se to prádlo pro cipíska jen kupí :-(

Janě s Odráškem - Jani děkuji za pochvalu našeho malýho poklada! :-))

xxxxxxxy 6371

Re: Re: Re: Ahoj novopečené maminy!

13.10.2003 12:15:59
holky, já bych se toho nebála, první dcerku jsem kojila, kdy chtěla, spala se mnou v posteli, houpala jsem jí a nosila, kdy chtěla, a VŠECHNO si vcelku bez problémů odvykla. Nošení jí přestalo bavit na začátku pátého měsíce, pak už jen pochovat a pomazlit, nošená už být nechtěla, a to předtím chtěla od rána do večera. Odstavení proběhlo bez problémů ve dvou a čtvrt roce, teda postupně a nenásilně, a nepamatuju si na žádný scény, jenom si doteď cucá palec, ale prý to s tím nemá nic společného (řekla mi pordné asistentka ve Vrchlabí). Vlastní pokoj a postel dostala ve třech letech, kdy jsem se z 1+1 přestěhovali do většího. Od té doby k nám k ránu chodila do posltele, ale to prý dělají všechny děti, a bez problémů přestala ve chvíli, kdy se nám narodilo mimi a vysvětlila jsem jí, že se k nám nevejde. Na mimi nežárlí a problémy nebyly (snažím se jí hooodně věnovat a mazlím se s ní, až toho má někdy sama dost, jen aby se necítila zanedbávaná)
Jana,Ondra 05/03,Adriana 09/04 11463

Peťule a Honzíčkovi

13.10.2003 10:52:54
Peťule, právě jsem koukla do fotoalba a musím říct, že Honzíček je fakt kouzelnej klučík!

Re: Re: Re: Ahoj novopečené maminy!

12.10.2003 11:38:54
Brr, to jsou scenare.
Bezva, tak to treba dopadnem tak, ze cele dny prolezim s malou v posteli pod zaminkou uspavani a muz bude po praci varit, uklizet, aj..:-)))
Mno nic, preju slunickovou nedeli, razime nekam na vylet.
Vesi.. 10332

Re: Re: Ahoj novopečené maminy!

11.10.2003 14:15:08
Ahoj, zdravím všechny, jen tak nakukuji jestli můžu....
Renato díky, máš 100% pravdu, taky jsem si ráda připoměla věci kolem malého miminka, za chvíli mne to čeká znovu.
Ono to spaní s rodiči v posteli někomu vyhovuje, někomu ne, může se z toho vypěstovat časem zlozvyk, stejně jako s houpáním, jestli děti naučíte usínat na houpání počítejte s tím že za několik měsíců třeba nebudete dělat nic jiného než celé dny houpat.

Já byla takhle měkká na noční kojení, někdy kolem půlroku, kdy maminky často již odvykají a nedávají v noci se mi to zdálo brzy, cítila jsem se jako krkavčí matka, no, kojila jsem pak stále častěji, pak po hodině a v jeho roce jsem skončila s epileptickým záchvatem a zdravotními problémy z nevyspání....

Je to těžké poznat kdy a jak, musíme jim ale již od mala dávat určité hranice, ono samy nejspíše poznáte co ještě ano a co již ne...
A nebojte se, kamarádka ze strachu aby mrně nezaplakalo ho naučila na usínání vozením v kočáře, pak do roka zima - léto musela 3krát denně ven vláčela kočár po několika patrech, jsou bez výtahu, a nesedla si venku , jak se kočár zastavil řev příšernej, tak odvahu, klid, a hlavně hodně zdravíčka všem miminkům i jejich maminkám přeje Věrka

Re: Ahoj novopečené maminy!

11.10.2003 13:20:21
Ahoj,
diky za rady, hodi se.:-) To pevne zavinuti taky praktikujem, nekdy to dost pomuze, jindy vubec. Toho spani v posteli se nebojim, sice je mi jasny, ze budem tezko odvykat, ale mam v tomhle duveru v manzela (beztak to bude hlavne on, kdo to zacne resit:)), kdyz jde o to byt nekompromisni, tak me nekompromisne vyzene a proste nicemu neodola. Ja si oddechnu, ze muzu hodit zodpovednost na nej a neprozivam to.
Jinak ale jaky je rozdil v tom, zda mrne usina se mnou v posteli nebo je uspavano nosenim, houpanim aj.? Navykne si stejne na oboji a spolecne lezeni je teda aspon pro me min unavne. Navic to beru tak, ze takovehle male miminko strasne potrebuje blizkost toho sveho cloveka a kdy a kde ji lip nasat nez takhle v noci? Ne ze bych si s ni ve dne nehrala, ale fakt ji nechci mit porad na kline. A ona potvurka ted pres den uz skoro nespi. Takze pres den jsme vzdycky chvilku spolu, pak je v kolibce s dudlikem a v noci si uzijem tuleni, mazleni a spolecneho spinkani.
Co se kojeni tyce, taky piju ten Caj pro kojici matky, koliky nezname a pripadne mi moc fajn a dobry. Mimochodem, dneska v noci jsme kojili jen jednou v pul treti, az mi to prislo divny. Mala trosku posunuje biorytmy, zacinali jsme na cca 3,5 hodinach, ted to pres den, kdy je vzhuru, zkracuje nekdy az na dve, ale v noci zase natahuje.
Verco, ja mam satek pujceny, original Vatanai, uz jsem ho testovala a je fakt dobry. Neumim si moc predstavit, ze vybehnu do obchodu a potahnu s sebou kocar a kam s nim pred obchodem a tak... takze za sebe urcite doporucuju.
No nic, venku sviti slunicko, tak vyrazime na prochajdu.
Randa+1+? 7518

Ahoj novopečené maminy!

10.10.2003 23:01:32
Mám proti vám trochu "postarší" miminko - bude nám brzy 7 měsíců, jsme z Prahy Žižkova a čistě ze zvědavosti jsem k vám nakoukla a říkám si, že se s vámi můžu podělit o své zkušenosti. Zkusím to:
Koupání - na doporučení doktorky koupeme od narození obden, zachová se tak přirozená ochrana kůže. Když byl malinký a spinkal "nadplán", tak jsem ho nekoupala třeba i dva dny, když tu večerní dobu prospal. Nechtěla jsem ho v noci kvůli koupání zbytečně rozptylovat a radši ať si zvykne, že v noci se jen spinká. Jen zadeček omývám každý den. A nedoporučuje se používat nic s heřmánkem - vysušuje! a vlastně nepoužívám ani žádné mýdlo, jen Jonhnson´s baby - pěnovou koupel (dle vzoru z porodnice U Apolináře). Jen v létě když bylo vedro a spotil se jsem ho opláchla každý den v čisté vodě aby se mu vyčistily póry od potu - ale takový vedra vám teď nehrozí :o)))
Kolika - trápila nás asi týden - do té doby než jsem JÁ!!! začala hodně pít Čaj pro kojící matky a fenyklový čaj. Zabralo to na nás perfektně. A nepijte žádný perlivý vody!!
Usínání - asi se to někomu nelíbí, ale fakt zabíralo, když jsem broučka uvázala na pevno do zavinovačky. Tedy hlavně schovat ručičky. Oni ti mrňouskové totiž ještě těm ručičkám "nerozumějí" a prostě se jim pletou a ruší je. A nechci vám brát pocity radosti a štěstí, ale fakt bacha na společné usínání a spaní v posteli. Strašně špatně se to potom odnaučuje a mezi námi, šestinedělí vám za chvíli skončí a budete chtít víc soukromí :o)))
Kojení - hlavně prostě kojte kdykoli si broučci řeknou. Pravděpodobně vám dřív nebo pozdějc nastane období, kdy budete mít pocit, že máte málo mlíčka, ale nebojte se, je to normální a je to přechodné. Jen to bude chvíli chtít prostě kojit častějc a ono se to zase podá. Ze začátku jsem si myslela, že to není možné vydržet, hrozně mě bolely bradavky, ale Bephanten to zvládnul během pár týdnů a teď stále kojím a je to OK.
A na závěr, važte si toho, že se teď ještě relativně vyspíte. Mě Ondrášek spinkal na začátku večer tak od 9 až do 5 do rána. Asi ve 4 měsících se ale začal budit častěji a teď se vzbudí v noci tak 3x až 4x. A to vím, že některé maminky jsou vzhůru skoro každou hodinu.

Ahojte, gratuluju vám všem k mimískům a ať vám dělají jen samou radost!

Renata

P.s. Kdyby jste se na něco chtěla některá zeptat, mám v záhlaví přístupný e-mail.
[<<Předchozích 110] Názory 111120 z 618  [Dalších 498 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.