| Vítr z hor | 
 |
(8.11.2025 10:52:53) V roce 2005 se žáci nepřipravovali na přijímací zkoušky CERMAT. Tehdejší zkoumaný ročník se systematicky nepřipravoval v intenzivních placených kurzech zaměřených na češtinu, matematiku, porozumění textu, taktiku při vyplňování textu.
Pokud je nynější ročník, který se v celoročních kurzech připravuje na to, co testuje Kalibro, “statististicky nevýznamně horší” než ten minulý, který tuto přípravu neměl, tak já teda rozdíl vidím.
|
| Jojona | 
 |
(14.11.2025 8:07:34) Díky moc za vysvětlení. Říkala jsem si, jak je to možné, že není zhoršení.
|
|
| X__X |
 |
(17.11.2025 9:44:34) Tak ale testy Kalibro nejsou to samé, co testy CERMAT, takže pokud děti chodí na kurzy, kde se učí taktiku vyplňování CERMAT testů, je jim to při testování Kalibro úplně k ničemu. MMCH na to samé si stěžoval po posledních přijímčkách kamarádky syn, že CERMAT ty otázky v testech oproti dřívějšku v testech nějak přeházel a on v při psaní zpanikařil, protože najednou naučená taktika nefungovala a on byl zmatený. Jako pak se našel, ale evidentně soustředit se na kurzech na taktiku nemusí být výhra ani při CERMATECH (a u jiných testů je úplně k ničemu). A co se týká opakování češtiny a matiky za celou dobu základky, to jsem před přijímačkami dělala i já a to bylo ještě za minulého režimu a dělala to i nejstarší dcera, která v pětce dělala testy SCIO. Přijde mi to naprosto normální a běžné, že když dítě čekají přijímačky z matiky a češtiny, tak se na ně připravuje, pokud chce uspět. Nemluvě tedy o tom, že čeština a matika byla jenom část Kalibra, pak tam byly další předměty.
|
|
|