Lucka, 20, zatím bezdětná | •
|
(24.8.2001 8:19:09) Nemám žádné děti, nemám tudíž ani zkušenosti s těhotenstvím, ale právě proto píšu. S přítelem plánujeme svatbu a hned na to miminko (ze zdravotních důvodů) a já bych se chtěla dozvědět co nejvíc o tom, jak zabránit vzniku alergií u našeho malého. Já totiž již od malička (od 6 měsíců) trpím atopickým ekzémem a sennou rýmou. Později jsem se ekzému zbavila téměř úplně, ale přidaly se další dosud neprojevované alergie (převážně potravinové) a astma. V naší rodině (z tatínkovy strany) toho je dost a dost (astma, ekzémy, alergie), proto je téměř jisté, že náš drobeček bude také takto postižen. Chtěla bych udělat všechno možné pro to, aby se tak nestalo nebo alespoň v co nejmenší míře, ale nevím, jak na to. Ocením každou radu. Děkuji a rodičům alergických dětí přeji mnoho trpělivosti.
|
Helča | •
|
(24.8.2001 10:53:19) Lucko, budu se snažit odpovědět na tvůj problém. U vás je skutečně ta dispozice ke vzniku alegrie či atopického ekzému dosti pravděpodobná. CO můžete udělat abyste toto riziko snížili? Je toho hodně, ale ani to vám nezaručí že děťátko bude " čisté". Za prvé je důležitá už příprava před otěhotněním - strava, bydlení, životní styl. Tzn. vyloučit ze stravy vše co by mohlo alergii vyvolat - kořeněná jídla, nadbytek mléčných výrobků ( hlavně tvarohy apod.) a výrobků pekárenských, alergenem je i koření, celer,rajčata, papriky, jižní ovoce,jahody, meruňky, vaječný bílek, čokoláda,kakao,ořechy, zrající sýry, Coca cola, někdo se domnívá že i káva v těhotenství není ideální - na druhou stranu zase bývá v těhotenství často nízký tlak a tak šálek kávy prospívá. O alkoholu a kouření se doufám nemusím zmiňovat, nekouřit ty ani partner, pokud možno odstranit koberce a těžké závěsy,nemít v bytě příliš sucho ani příliš vlhko ( dobré pro plísně - nad 60% vlhkosti) vyměnit péřové deky za duté vlákno, poslední 3 měsíce těhotenství dodržovat protialergenní dietu,miminko kojit co nejdéle, nepoužívat kosmetiku parfémovanou, raději výrobky osvědčených řad - Sebamed, Lanosan..poradí v lékárně, používat prací prášky s nejmenším rizikem alergií - Lovela, Mini Risk atd, nepoužívat papírové plenky bělené chlorem , ale raději kvalitní Pampers - dají se koupit v akcích v supermarketech za docela slušnou cenu. Také žehlení oblečků miminka z obou stran, nepoužívat aviváž a 2x máchat prádlo. Oblečení jen z bavlny, odstavovat pozvolna a pokud možno nejdříve od 6 měsíce, používat hypoalergenní mléka.Důležitá je strava maminky při kojení.Pozor na banán - je dobrý pro malé děti , ale obsahuje látky, které podle posledních studií podporují vznik astmatu. Dalším problémem jsou domácí zvířata,tzn. kočka i pes dokáží vyprovokovat pěkné peklo. Pozor andulky a jiná malá zvířátka též. Bezpečné jsou snad jedině rybičky...:c)))Samosebou sport a zdravý způsob života. To je snad vše. Pokud uděláte co se tu píše udělalas maximum. Ale samozřejmě, že to někdy nejde plnit na 100%. Přeju hodně štěstí a jen na závěr: Toužím po 3 dětech, ale pokud bude mít i to druhé atopa - třetí už mít nebudeme. Asi bych to nezvládla. Atop je šíleně náročný na psychiku, už 13 měsíců nespím, budí se po 3 hodinách a následuje promazání celého tělíčka, kapky na svědění, přebalit a uspat.Což bývala i hodina. Za noc 3 hodiny celkem. Dokud je dítě malé jde to, ale jakmile se naučí škrábat je zle - na noc máme zavázané rukávky na tkaničku, od narození spí v overalech s ťapičkami.Neznáme krátké kalhoty, rukávy, šatičky, bosé nohya při teplotách 30 stupňů a více....představ si sebe v punčocháčích a dlouhém rukávu. A věř mi, že pohled na vlastní dítě jak je do krve rozškrabané, zmokvané, mrzuté a něšťastné - hrůůza. Ráno sundaváš pyžámko a ono je přischlé ke kůži, která mokvá. Ostatní maminky koukají do kočárku jako na prašivinu a klidně se i zeptají, jestli to není nakažlivé. A i když je ujistíš, stejně se raději rychle rozloučí....Byly dny, kdy jsem skutečně proplakala hodiny. Bezmocí. Ale jsou horší věci a nemoci, jistě - měme velikou naději, že děti z toho vyrostou. Nevím jestli tě ještě něco zajímá, klidně piš na adresu - je v záhlaví. Ahoj Helča a Mája
|
Alice, 13 měsíční Terezie | •
|
(29.8.2001 23:39:38) Naše Terezka má ekzém asi od 5 týdnů po narození. Těhotenství jsem měla bez problémů, ovšem já sama mám od puberty ekzém na rukou a také v širší rodině se podobné alergie vyskytly. U Terezky mně nejdříve tvrdili, že jde o kopřivku, nicméně jsem si vymohla doporučení na kožní do Motola, kde se od 3. měsíce léčíme. Nejdříve byly Terezce nasazeny promašťující masti a oleje do koupele, protože měla úplně vysušenou kůži (na obvodě nám na ekzém doporučovali dokonce i zásyp!). Situace se zhoršila kolem 5. měsíce, kdy se Terezka naučila škrábat. Rukavičky na noc se mi příliš neosvědčily - příčilo se mi je utahovat při zavazování a Terezka se z nich stejně dostala. Nakonec jsem přistoupila k tomu, že jsem koupila větší kabátky, u kterých jsem zašila rukávky. Na to si Terezka zvykla velmi dobře i pro mě to bylo psychicky únosnější. Spí tak dodnes, i když nyní se situace zlepšila, neškrábe se už ani tak ze spaní, jako hlavně po probuzení. Osobně si myslím, že toto onemocnění prožíváme spíše víc my rodiče než děti. Pro nás jsou strašná všechna ta omezení - k Terezčiným problémům se navíc v 6 měsících přidala alergie na mléko a bílek. Je samozřejmě smutné, že dítě nemůže běhat celý den svlečené, že mu nesmím dát jogurt nebo třeba nektarinku, ale ono to tolik jako omezení nepociťuje, protože je tak zvyklé od malička a nic jiného nepoznalo(já kvůli Terezčině zjištěné potravinové alergii již více než půl roku nejím nic, co obsahuje mléko nebo vejce, abych ji mohla dále kojit, a můžu vás ujistit, že mi to zdaleka nedělá takové problémy, jak jsem si původně představovala). Myslím si, že pokud se my budeme snažit být v pohodě, tak pomůže i dětem - Terezka měla například od 3 do 7 měsíců dečku kvůli kyčlím. Když jsem ji do ní poprvé dávala, tak jsem měla co dělat, abych se nerozbrečela. Terezka ji ovšem přijala úplně v pohodě, v noci spala dál krásně (od 6 týdnů do 6 měsíců mi spala navzdory ekzému i dečce bez probuzení 12-14 hodin).Chtěla bych povzbudit všechny maminky, myslím si, že není důvod cítit se jako "prašivé", ekzém či jinou alergii má bohužel čím dál více dětí a nás může utěšit to, že při všech nepříjemnostech, které toto onemocnění doprovázejí, nejde o nemoc vážnou nebo život ohrožující a že určitě lze naučit se s ekzémem žít. Přeji všem hodně sil!
|
Lucka, zatím bezdětná | •
|
(30.8.2001 8:12:39) Ahoj Alice, možná máš pravdu. Já sama jsem na ekzém, alergie a různá omezení s tím spojená zvyklá odmala a vůbec mi nepřijde, když mám od rýmy ucpaný nos. Jednu věc jsem ale nepochopila. Proč děti s ekzémem nemůžou běhat v krátkém tričku nebo kraťáskách? Já z dětství toto omezení neznám, s kamarády jsem venku jezdila na kole, lezla po stromech i v potoce ;-) v krátkém tričku a kraťasech, přestože jsem ložiska ekzému měla na rukách, na krku, později na čele, ale nejdříve na nohách (podkolenní jamky). Naopak pro mě bylo nepříjemné, když jsem byla nabalená a ekzém se v teple zapařil a začal nesnesitelně svědit (to jsem pak měla pocit, že si ty ruce rozedřu na kost). Pokud je děťátko malé, myslím, že se škrábání dá jakž takž ve dne ohlídat a s většími dětmi se pak dá už domluvit, ale bránit jim v drbání tak, že je v létě "obalíte", to se mi nezdá příliš vhodné. Naopak je to ještě horší. Já i v zimě v roláku chodila s vyhrnutými rukávy, abych měla chládek na jednotlivých místech. V každém případě vím, čím jsem prošla a čím procházím teď, a chtěla bych to u svého dítěte oddálit nebo tomu úplně zabránit (kdyby to šlo). Proto taky asi vznikla tato debata. Přeju všem rodičům hodně trpělivosti a dětem málo svědění:-)!!!
|
|
(30.8.2001 22:34:00) Ahoj Lucko, myslím, že máš s tím strojením úplnou pravdu. Já se taky vždycky snažím, aby Terezka měla co největší část těla na vzduchu. Celkem úspěšně může nosit tílka nebo trička, ruce ji tolik ke škrábání nesvádějí. Pokud s ní jdu na procházku a vím, že bude sedět v kočárku, kde si na nožičky vidí a má je velmi dobře po ruce, tak jí dávám volné tenké kalhoty a ponožky, popřípadě, někdy i jenom šatečky s krátkými rukávy a ponožky, i když vím, že nějakému drbání se nevyhnu. Přesto si myslím, že je lepší, udržovat dítěti krátké nehty a dovolit mu, aby se občas podrbalo, než ho mučit strojením. Já sama vím, že když mě ekzém začne svědit, tak si taky neporučím a musím se podrbat. Pro případ nějakého neodbytného "záchvatu", kdy se Terezka začne zuřivě škrábat a nedaří se mi ji nijak upoutat, mám s sebou punčocháčky nebo tenké dupačky. Jinak můžu říci, že pokud se dítě skutečně zabaví (leze po zemi a hraje si), je možné ho svléci úplně do naha - alespoň na pár minut - a ono si na nějaké škrábání ani nevzpomene.
|
Lucka | •
|
(3.9.2001 9:58:03) Tak koukám, že jsem tu rozpoutala pěknou debatu! V zásadě s Tebou souhlasím, ale asi budeme muset pochopit, že Helča s Magdalenkou jsou na tom asi hůř než my. Alespoň podle toho, jak Hela popisuje, nemá malá na práci pomalu nic jiného, než se drbat, a to já nezažila. Samozřejmě, že to nemělo nijak hladký průběh, taky znám kůži do krve rozdrásanou, ale abych se kvůli tomu nevyspala...fakt je ten, že jsem se v noci drbala podvědomě, proto jsem nedostatkem spánku netrpěla. Přeju Vám oběma hodně štěstí v tomto nerovném boji, já už ho mám za sebou - asi v šestnácti jsme vyhráli a teď mám od ekzému pokoj. Zdravím, Lucka.
|
|
|
Helča a Madgalenka 13m | •
|
(1.9.2001 12:33:07) Lucko, nemysli si, že jsem krátké rukávy a kalhotky nezkoušela.Několikrát. Když jsem se ale vracela z vycházek s dítětem, ketré mělo loketní jamky do krve, bylo nevyspalé protože mu drbání a svědění nedovolilo usnout,kalhoty si vytáhlo až po stehna s rvalo si kůži...nevím. Lehké kalhotky -volné by musely mít ťapky, aby si je nevyhrnula a navíc jak se otíraly o kůži svědila ještě víc. Osvědčily se bílé bavlněné punčocháče a slabá trička s dlouhým rukávem.V klidové fázi, i krátké, ale muselo mít rukávky nad loket,jinak dráždily kůži k drbání. Závidím mamince, která píše o dítěti, co spalo s ekzémem 12-14 hodin.Majda bere Fenistil kapky po 8 hodinách a okolo 6 hodiny od užití už je nevrlá a může se udrbat - hlavně v noci. Ale každý jseem jiný a stejně tak naše děti a s nimi i průběh nemoci - jakékoli. Ahoj Helča
|
|
(2.9.2001 12:12:56) Ahoj Helčo, chci Ti jenom napsat jednu poznámku k tomu Fenistilu. Terezce ho nasadili asi ve 4 měsících. Ona sice skutečně spala dobře, ale ze spaní se škrábala, takže měla rozdrápanou celou hlavu, což vypadala obvzlášť nehezky. Nijak zvlášť ten Fenistil ovšem nezabral. Brali jsme ho třikrát denně podle váhy (tolik kapek, kolik vážila). Když jí bylo 6 měsíců, doktorka jí na noc místo Fenistilu, který zůstal 2x denně nasadila Dithyaden. Co jsem se o tom bavila s kamarádkama doktorkama a lékárnicí, je to už dost síla (i když brala jen 1/4). Takhle to užívala asi 2 měsíce. Potom mi na alergologii, kam jsme se nově dostali, řekli, abych všechno vysadila. Měla jsem z toho obavy. Ale můžu Tě ujistit, že nenastalo žádné zhoršení, naopak jednou (zcela výjimečně) Terezka spala opět celou noc (spaní se jí zhoršilo v půl roce, kdy se začala budit po 2-3 hodinách). Pokud jsem mohla vypozorovat, Fenistil má zřejmě nejlepší účinky při krátkodobém užívání. Mně se osvědčilo dávat jí ho např. když jsou horka - to, vzhledem k tomu, že ho měla několik měsíců vysazený - opravdu zabral, Terezka mohla být celý den v tričku a s holýma nohama, ale již druhý den se to zhoršilo a 3. den se vše vrátilo do starých kolejí. Osobně si myslím, že čím méně dítě bere nějakých prášků, tím lépe. I ty zmíněné kamarádky mi potvrdily, že tělo si na příslušné dávky velmi rychle zvykne, a aby byl dosažen účinek, musely by se dávky zvyšovat. Nevím, třeba to je opravdu jen moje zkušenost, na jiné děti mohl účinkovit jinak. Alice
|
|
Lucka | •
|
(3.9.2001 9:47:34) Heli, asi se nedohodneme. Než se tady zbytečně dohadovat, musím uznat, že asi máme každá jiné problémy. Podstata bude stejná, ale vy jste na tom asi hůř. Já si také vzpomínám na strupy, ale abych se kvůli tomu nevyspala nebo se při každé příležitosti škrábala, to ne. Asi jsem na tom byla trochu lépe. Když jsem už byla starší a pochopila, že se skutečně nemám škrábat, tak mi při "záchvatu" pomohlo zabalit to povlečené deky (ne froté povlečení samozřejmě, tehdy jsme ještě měli chladivý damašek nebo krep) a jak se to zase zahřálo, tak na jiné ještě chladné místo. Vzpomínám si, jak na mě jednou kamarádky v pokojíčku koukali, proč se plazím po posteli a obaluju si ruce do deky, když venku byl červenec :-). Jedno mě ale ještě napadlo. Zkoušeli jste homeopata? Moje teta homeopatička mi zjistila alergii na kravské mléko (přestože jsem žádné reakce nepozorovala) a doporučila mi bezmléčnou dietu. Jednou jsem o tom už psala. Půl roku jsem nepozřela nic, v čem byl jen náznak mléka. Ani smetanou zahuštěné polévky či omáčky, sušenky, kde bylo sušené mléko (jakože je téměř ve všech), o pudinku, termixu a jim podobném nemluvím. Ekzém se mi velice zlepšil a já od té doby jím tolik nenáviděné jogurty ;-). Také bych radila jet k moři. Není to levná záležitost, vím, zvlášť, když máte malé dítě, ale za pokus to stojí. Zkus se domluvit s lékařem. Přeju hodně štěstí v boji proti škrábání a pozdravuj malou.
|
Helča 27 Mája 13měs. | •
|
(3.9.2001 12:28:24) Holky, to je fakt, každý to prožívá jinak. Znám také jiné děti s ekzémem a každé z nich má průběh i příznaky jiné. Dokonce děti jedné matky....Náš ekzém měl asi do 7 měsíců mokvající vzhled a jakékoli škrábnutí se hned zanicovalo. Tekla z toho tkáňová tekutina, strupatělo to....fuj. Dneska je to o mnoho lepší - suchá šupící kůže je oproti tomu balada..:c)) Navíc teď jsem se vrátila z dovolené v jižních čechách kde jsme bydlely v chatce v kempu a pobyt tam udělal své - vlhká a studená chatička s nevětranými dekami a matracemi...osypala se do 24 hodin nevídaně, ačkoli jsme byly od rána do večera venku a dbala jsem na hygienu a čistotu. Nyní jsme opět doma od pátku a je v pohodě....k moři jedeme 27.9. na 14 dní.Samozřejmě, že kvůli malé...na homeopatii jsme moc doporučení nedostali, i sama paní doktorka z dětského kožního v Motole ji nijak nepreferuje. Nicméně ji nezatracuji...Alice Fenistil jsme zkoušely vysadit, ale dostavilo se zhoršení..tuším že do dvou dnů. V Motole mi pak dr. Šimková kladla na srdce nevysazovat ho...tak nevím, jsme z toho všeho někdy už jelen. Každopádně jsme ve fázi, kdy je ekzém úplně nejlepší co kdy byl. S věkem se situace zlepšuje ale ještě uvidíme, co provede podzim a zima. Holky, mějte se krásně a děkuju za rady a konzultace, člověka potěší, když vidí, že jeho problémy nejsou lhostejné jiným. Ahojky Helča
|
|
|
Mona | •
|
(22.11.2005 23:08:02) Ahoj nemám moc času je už pozdě ,tvůj příspěvek jsem přelítla v rychlosti a chci ti jen napsat ,že mám 2letého syna a od 3týdnů měl ekzem,byl strašně uplakané mimino trpěla jsem každý týden na migrény..to mi zůstalo dodnes!Ale malý je čistý!!sem tam nějaký boláček na noze popřípadě na ruce nebo kolem pusiny jinak nic.Navštívili jsme tenkrát několik kožních lékařů od Hradce Králové po Prahu.Určitě si pořid knížku od mudr Čapkové -Atopický Ekzém,myslím že je v oboru nejlepší a je tam popsáno vše co by ti řekla v ordinaci.Pokud její literaturu ještě neznáš nebo jste ji ještě nenavštívili tak mi napiš mail mohu ti odepsat jak to probíhalo a co nám napsala za mastičky. Taky jsme navštívili černocha ted už nevím jak se jmenuje ,ale jeho bylinné koupele malému pomohly nejvíc i když jeho masti jsou prý škodlivé /bohužel nebo bohudík jsme je používali/ v případě zájmu kontakt seženu,ale není to levné!!
|
|
|
Homeopatická fakulta s klinikou s.r.o. | •
|
(5.9.2001 16:40:13) Dobrý den, existuje jedna cesta, kterou by jste mohla zkusit. Jmenuje se se homeopatická miazmatická kůra. Popisovat její princip je na dlouhé povídání. Dokáže do určité míry "přetnout" (smazat) negativní genetickou zátěž z rodičů na dítě, pokud taková negativní zátěž existuje. Spočívá v užitích několika speciálních homeopatických léků, kterým se říká základní nozody ještě před početím v určitých intervalech. Pokud to budete chtít vyzkoušet, ozvěte se. Máme s tím na našem pracovišti výborné výsledky.
p.s. chtěl bych ujistit všechny vyplašené maminky, které "prošvihly" v těhotenství protialergickou dietu ať nepropdají panice. Na jednu věc jste, mámy, v debatě zapoměly : vznik exzému je především mentální (psychická) záležitost.
Hom. klinika
|
Lucka (21), bezdětná | •
|
(6.9.2001 9:47:40) Moc díky za příspěvek, dali jste mi naději. Určitě to zkusím promyslet, představa je to nádherná. Máme toho v rodině hrozně moc a konec toho všeho by byl snad zázrakem. Ještě jednou díky!!!
|
|
sára ,roční dcera | •
|
(15.10.2004 12:05:26) mentální psychiská záležitost u miminka?
|
Darina75 |
|
(15.3.2005 10:25:08) Jako miminko jsem byla věčně popaplaná nejrůznějšími mastičkami. Jako školačka - bylo pro mne hrozné chodit s takovými "červenými koláči". Jako puberťačce - to radši ani nebude říkat... Jako zdravotní sestře - je mi skvěle, protože už rok jsem bez AE. A víte, co mi Ae "ukradlo"? BYLINKY! :o)
|
Petr | •
|
(27.9.2005 23:38:39) A jaký bylinky???
|
|
|
|
Bára, syn 9 let | •
|
(27.11.2004 23:42:30) Syn má ekzém již řadu let, poprvé jako kojenec, pak byl na nějakou dobu pokoj a vrátil se mu v době, kdy se mu po zápalu plic projevilo astma. V naší rodině je astma dědičná záležitost už několik generací, ale o tom mluvit nechci. Ekzém nemá většinu roku nijak hrozný, ale měl několik období, kdy se mu silněji zhoršil: většinou v zimě, na jaře (souvisí s jeho alergiemi na všemožné pyly). Jezdíme i k moři, to je dobré, ale jen pokud zrovna nic nemá, stávající ekzém se mu tam nikdy nezlepšil. Zajímavou zkušenost jsme udělali s prázdninovým pobytem na horách. Ne že by to bylo nějak cílené, prostě rádi chodíme po (slovenských) horách, stan a vše ostatní nosíme sebou a nejméně týden jdeme a jdeme (nijak vysilující, piánko tak 10 km denně), a právě tam vždy naprosto vymizí jakékoliv stopy ekzému (a i po návratu nějakou dobu vydrží). Přemýšleli jsme proč a myslíme si, že to bude spolupůsobení: čisté lesní a horské prostředí+pohyb+borůvky. Zvlášť jeden rok jsme jedli borůvky skoro nepřetržitě a protože borůvky mají příznivý vliv na trávení a stav střev zase souvisí se stavem kůže, myslíme si, že na kůži mají zprostředkovaně dobrý vliv. Říkali jsme si, že je vyzkoušíme i během roku (třeba mražené), ale na to jsme zatím neměli tolik důslednosti. A ještě nás napadlo, že může mít vliv i to, že s mytím se to na horách opravdu nedá přehánět, člověk se umyje leda tak v ledových horských potocích a to se moc nemáčí. Zdá se, že kůže snese spíš trochu přírodní špíny než teplou chlorovanou vodu. Přeji všem úspěšný boj s ekzémy!
|
|
|
|
Milada, Terezka 9,5m., syn 5,5 roku | •
|
(8.9.2001 7:10:39) Ahoj všem,
kteří reagovali náš článek. Dnes jsme se vrátili z 14-denního pobytu u moře a Terezka má, bohužel ekzém zcela stejný, jako když jsme odjížděli. Předpokládám, že průběh pobytu budu popisovat v samostatném díle deníčku, takže k tomu se vrátím později. Chtěla bych jen napsat, že všechna omezení, která zde Helča s Májou popsala, platí i pro nás. Na noc u nás teď už nemáme na ruce ponožky (ty si hravě sundá a škrábe se do krve) - máme zašité rukávky od starších triček po synkovi... Krátké rukávy a kraťásky (nebo šatičky) jsme nepoužili ani 1x. Já kojím, takže všechny alergizující potraviny vynechávám - při výšce 170cm mám 53 kg. Fenistil nyní dáváme 3x8 kapek a na noc ještě Zaditen sirup. Jsem z těch léků zoufalá, ale i tak se v noci neustále budí a škrábe se.
Nejvíce ze všeho nám vadí omezení, které se týká syna. Při poslední, 9-měsíční prohlídce naší dcery nám naše pediatrička stále nedoporučeuje ho dát do školky kvůli ekzému jeho sestry. Podotýkám, že syn ekzém ani jinou alergii nemá. Pediatrička argumentuje tím, že jakmile by přinesl i banální rýmu, Terezka to chytne a ekzém se hodně zhorší. Také se hodně obává neštovic, ty u nás nebyly 2,5 roku a to by bylo pak do ekzému to "nejlepší".
Ještě bych se chtěla vrátit k tomu, že syn nyní alergii nemá. Jako miminko měl červené záhyby pod krkem, kolínka a záda. Na kožním, kam jsme tenkrát chodili, nám lékařka řekla, že to je Atopický ekzém, ale že to má malinko, syn se vůbec neškrábal. Napsala nám tehdy pár mastí, jednu i s kortikoidy, a po jedné aplikaci to zmizelo. Dodnes nevím, zda to Atop byl, či to byla jen zapařená místa z letnho horka, chodili jsme tam i když to už bylo pryč na kontroly. Kožní lékařka nám tehdy řekla všechna omezení týkající se bytu (roztoči, tapety atd..), jídla (kojila jsem ho 12 měsíců) atd... Ovšem to, že já bych při dalším těhotentsví měla dodržovat dietu, neměla bych se zdržovat u zvířat atd... mi neřekla. Dneska se to období těhotentsví už nedá vrátit a i proto vznikl tento deníček. Třeba si to některá nastávající maminka přečte a vezme si některé naše postřehy za své.
Všechny zdraví Milada s Terezkou
|
|
|
Martina, Andulka 20m, 26. týden | •
|
(30.8.2001 15:23:17) Helčo, jen pár poznámek k Vašemu příspěvku:
Slyšela jsem, že dobré dermatologické vlastnosti mají i kosmetické řady Batole či DeMiclén, které jsou běžně k dostání v obchodech. Naopak Sebamed prý obsahuje heřmánek, který může alergii způsobit. To, zda dítě bude tu či onu značku snášet, se údajně dá vyzkoušet v posledním měsíci těhotenství na sobě samotné.
O veselých zážitcích při praní s MiniRiskem, který mi při pátém použití úplně zabetonoval přívod vody do pračky, jsem už tady někde psala. A podle testů uveřejněných v jednom ze starších čísel časopisu Test má prý tento prací prášek obdobnou dermatologickou snášenlivost jako obyčejný Ariel.
Ekzém se u nás objevil v mírné formě ve dvou a deseti měsících a jak přišel, tak i naštěstí vždy během dvou měsíců odešel. (Odchodu jsme trochu napomohli včelí mastičkou od Oriflame). Potravinová alergie to zřejmě nebyla.
|
|
Vanda | •
|
(8.6.2003 16:31:58) Drzim Ti moc pesti v boji s ekzemem ! Ja jim trpim uz 26 let a vzdycky jsme se bala,ze moje deti to taky dostanou,a taky ze jo ! Zatim jen kojim,ale tedka,kdyz jsou takova vedra,se moje holcicka taky obsypala..Je to k vzteku,ale snad z toho ty nase deti jednou vyrostou .
|
|
Dagmar Čitáryová | •
|
(5.5.2005 15:31:02) Prečitala som si Váš príspevok, viem o čom hovoríte, neviem či Vám to pomôže, ale mám kolegyňu, ktorej syn trpel atopickým exémom, mal ním pokryté skoro celé telíčko, často bol hospitalizovaný v nemocnici. Nakontaktovala sa na homeopatiky a bylinkára v Trenčianskych Tepliciach a syn má už rok pokoj. Pokožku má čistú, ako by nikdy ničím netrpel. Ak budete mať záujem, môžem Vám dať kontakt. Moja dcéra tiež trpí AE, liečim ju tiež u homeopata.
|
Dominika | •
|
(6.5.2005 15:17:37) Ahoj Dagmar, ja by som prosila o kontakt na toho liečiteľa. Nevieš niečo bližšie, dáva mastičky alebo čaje? Je to ten, čo vyliečil Lenku Hriadeľovú?
|
|
Hanka | •
|
(27.1.2008 17:00:04) Rada pro ty, které trápí atopický exém: Co nám pomohlo:
1. Krém na ruce s marihuanou značky Cannaderm:
http://www.edenshop.cz/cannaderm-cat_3.html
my kupujeme přímo tenhle: http://www.edenshop.cz/cannaderm/cannaderm-atopos-osetrujici-krem-prod_325.html ale mají jich hromadu (jiný nemáme vyzkoušený, byli jsme s tímhle spokojení)
2. Rakytníková indulona (nebo i modrá indulona) - neléčí, spíš nevadí (nedráždí)
3. Bahno z Mrtvého moře značky Ahava:
http://www.ahava.cz/index.php?p=productsList&sWord=bahno
brali jsme to nejlevnější: http://www.ahava.cz/index.php?p=productsMore&iProduct=79 jinak jich mají taky haldy (nám tohle stačilo, trošku pálí, ale fakt pomáhá)
Nevím, co nakonec zabralo nejvíc, asi kombinace všech třech. Hlavně ta marihuana s bahnem (indulona to neléčí, jen uklidňuje).
Můžu vřele doporučit! Opravdu!
|
Klarisa13 |
|
(27.1.2008 20:48:18) Ahojda. mám také dobré zkušenosti s kosmetikou z Mrtvého moře. Používáme od Ahavy to obyčejné mýdlo a je super. bahno jsme zkoušeli také. Není vůbec špatné. Cannaderm také používáme střídavě s produkty značky ATOK. Stav ekzemu se po těchto procedurách výrazně zlepšil. Kůže je klidnější. Vím, že mastičky ekzem neřeší, ale dokáží zpomalit jeho průběh. je to holt vnitřní záležitost.
|
Lucka,Adélka a Kubík |
|
(27.1.2008 21:10:07) tak moje Adelka po cannadermu, konkretne po tom atoposu byla ruda jak rajče. A drbani nemelo konce....
|
Klarisa13 |
|
(28.1.2008 19:33:51) My používáme od cannadermu jen robátko. Atopos jsme nezkoušeli. poprvé po něm Honzík také trochu zrudnul, ale podruhé už ne. Teď ho používáme často a nic nám nedělá. třeba má atopos jiné složení, které trošku dráždí. My ho nezkusili, tak fakt nevím.
|
|
|
|
|
Veronika Rázgová | •
|
(6.10.2008 13:58:48) Môj 3-ročný synček má tiež atopický exém a preto ma zaujal váš článok. Ak máte možnost mi poslat kontakt na toho bylinkára, tak by som bola rada keby ste mi ho poslala. Vopred dakujem
|
|
|
|
Karel 31 - dcera 2 roky | •
|
(24.8.2001 15:47:28) Nejsem lékař, přesto se pokusím dát několik rad ze zkušenosti s naším dítětem
- Zruště domácí zvířata v bytě (snad je rybičky nevadí) - Zrušte koberce - Vyměňte staré matrace za nové (my jsme zvolili levné molitanové s tím, že je budeme častěji vyhazovat a kupovat nové) - Často vytírejte podlahu a prach v bytě a perte závěsy, záclony a pod. - Odstraňte z bytu ty květiny, které vyvolávají alergii (např. prý fíkus) - Nekoupat dítě mýdlem, ani hypoalergenním, ale pouze koupelovým olejem - Kojit do 2 let - Najít si kvalitního, příjemného a důveryhodného kožního lékaře (který ovládá moderní způsoby léčby, ale není to jen nějaký šarlatán - např. přehnaný strach z kortikoidů je neoprávněný) - Vyloučit z potravy silně alergizující látky, ale s mírou - pozor, abyste nehubli!
Přeju hodně štěstí!
Karel
|
|
|