Klára | •
|
(2.10.2004 15:36:02) Dobrý den, Vaše články jsem četla skoro všechny, píšete moc pěkně, nezlobte se na mě prosím za následující otázku...Jméno Lea není v Čechách příliš časté, je jistě krásné, ale nemá třeba v češtině jinou zdrobnělinu? Docela jsem teď nad tím přemýšlela, netuším, jestli třeba někdo používá zdrobnělinu "Leuška" nebo něco jiného, jen mi přijde "Lejčinka" v českém jazyce dost nešťastná. Není to nic proti Vám, prosím nezlobte se, mě by to vážně jen zajímalo a žádnou nositelku tohoto jména neznám.
|
Lea | •
|
(2.10.2004 20:58:10) Mňa volali tiež Lejka, Lejina, Lejča, nikdy nie Leuška, asi sa to blbo vyslovuje. Preto mi v češtine Lejčinka - Lejčince príde oveľa prirodzenejšie, než Leuška - Leuške. Skúste to vysloviť, neznie to tak dobre.
|
|
Vera S. Clarisska 8, USA | •
|
(2.10.2004 22:02:39) Milá Kláro, rodinná laskavá oslovení a zdrobněliny nevznikají "rozumově", ale velmi přirozeně a nejsou na ně pravidla. Někdy přibarvená láskou, jindy jen zvukomalebně, jak už napsla jiná Lea, někdy i v žertu. Lejčinka jich má ještě mnohem víc: Lejča, Lejčí, Lejulka a taky Lízinka a koza Líza a Lejkulka, Lejulinka a mohla bych ještě pokračovat. Někteří lidé zaměňují její jméno za jméno Leona, které jej také vystřídalo v českém kalendáři, ale nemají nic společného. Lea ho má po babičce z tatínkovy strany. Je to jméno biblické, v Čechách nejčastěji dávané v židovských rodinách, ale i u milovníků krásné literatury, Hvězdných válek a jiných televizních seriálů. Znamená v hebrejštině gazela, divoká kráva. Lea je jednou z pramatek židovského národa.Já sama už jich znám v Čechách několik. Přicházejí do módy. Ale když byla Lejčinka malá byla asi jediná. Nijak ji to nevadilo, spíš ji teď vadí, že už i v německých seriálech se tak jmenují hrdinky, mladé úspěšné veterinářky, jako je ona sama... Vera S.
|
|
Dana | •
|
(11.12.2007 16:25:42) Já jednu Leu znám, říkáme jí Leuško, Leuš, Lejko, Lálino nebo prostě Leo.
|
|
Lenka P. (bezdětná) | •
|
(31.8.2008 12:44:14) Dobrý den, mně se velice líbí jméno Marek, ale obávám se, že k němu existuje jen málo zdrobnělin. Např. nevím, jak Marka oslovovat jinak než Marku, nebo úplně zdrobněle Marečku. Existuje něco mezitím, co by bylo osobní a milé? Napadá mě jedině Marčí, ale to se asi chlapci nebude líbit...
|
Líza |
|
(31.8.2008 13:44:33) Máro
|
|
|
lenka758 |
|
(23.9.2009 16:57:41) potřebuji od vás poradit jaké jméno mam dát chlapečkovi,který se má narodit 5.11.09 k příjmení petrovský
|
|
|