Aja, syn 7 let | •
|
(17.6.2009 12:27:41) Ano, jednoznačně je kojení pro dítě nejlepší! Ale není pro něj stejně důležitá nebo možná ještě důležitější klidná a vyrovnaná máma?! Takže nemělo by vedle výrazné podpory kojení zaznít i to, že se může stát, že to někdy prostě opravdu nejde, a že se nekojící matka nerovná špatné matce?! A že mamina snažící se kojit za každou cenu totálně vyčerpaná a psychicky na dně není to "pravé ořechové" (jakože jsem jich takových několik zažila).
Já jsem kojit moc chtěla, ale nepodařilo se. Sešlo se nám více problémů, které nám to překazily - 3. den po porodu byl syn z nedostatku tekutin tak dehydrovaný, že měl horečku, proto mu byl naordinován plný dokrm. Mě již ten 3. den po porodu tekla z bradavek krev, kterou syn zvracel. Zároveň se mi v ten den rozvinul po celém těle toxoalergický exantém, který tedy v porodnici nikdo neřešil, takže jsem následně 5 dní po propuštění z porodnice skončila zpět v nemocnici na kortikodiových infuzích, kvůli kterým jsem kojit ani nemohla. Když jsem se z toho v synových 3 týdnech zbráborala já a začala uvažovat o obnovení kojení, tak se u syna začala projevovat pylorostenoza (obloukové zvracení), které vyústilo v jeho 8 týdnech v operaci (první laparoskopický pokus ne nezdařil, takže byl po 10 dnech revidován klasickou metodou a celých těch 14 dní v nemocnici byl na JIP jen na infuzích - výsledkem bylo to, že při jeho porodní váze 4,60 kg jsme opouštěli v jeho 11 týdnech nemocnici z 5 kg). S ohledem na tyto zkušnosti bylo pro mne v té době nekojení na posledním místě a jsem byla jsem ráda, že jsme relativně zdraví a spokojení. Chlapeček to rychle dohnal (v půl roce měl 76 cm a 9 kg)
Nicméně mne to hodně mrzí a doufám, že dočkám-li se někdy druhého dítka, tak se pokusím si to kojení užít
|
Žžena |
|
(17.6.2009 12:49:38) Ájo, já s ale naprosto běžně potkávám s radami pro čerstvé maminky "a když to nepůjde, tak prostě hleďte, abyste byla v pohodě vy a miminko", nikde, opravdu nikde, jsem nenarazila na "pokud nekojíš, jsi špatná matka a týráš vlastní dítě". A stejně tak jsem neviděla plakát říkající "kdo nekojí, je špatná matka", jenom plakáty typu "kojení je dobré". Ale to, že si některá žena vztáhne plakát na sebe a tvrdí, že plakát "mateřské mléko obsahuje látky mimču prospěšné" jí vlastně říká "ty když nekojíš tak nechceš dát svému dítěti to nejlepší", to už mi fakt hlava nebere.
|
Aja, syn 7 let | •
|
(17.6.2009 13:01:02) možná se i tohle trochu změnilo, ale v době když to pro mě bylo aktuální, jsem všude zaznamenávala jenom kojit, kojit, kojit.... a že je bohužel pořád hodně mamin, které to své nekojení chápou jako selhání:-(
jak jsem psala v původním příspěvku... já sama jsem nějak neměla čas se tím zabývat a dnes to člověk s odstupem času vidí jinak... ale přeci jen mě to v koutku duše mrzí, že jsem si to neužila
|
|
andie77 |
|
(17.6.2009 13:45:41) Nejde o hesla na plakátech a vztahování si je na sebe, ale právě o ty donekonečna se opakující se věty nadšeně kojících matek ("vím, že pro své dítě dělám to nejlepší", "co bych pro něj neudělala", "budu kojit do nejdéle to půjde, je to nejsilnější pouto mezi matkou a dítětem", "nechápu, jak jiné matky upírají kojení svému robátku a z nepochopitelných důvodů kojení vzdávají při prvním marném neúspěchu...", atd., atd. pořád dokola!). Nebo hlavně asi v těch diskuzích se vytratil "model" matky, která kojí, ale nikde to zbytečně neventiluje a nedělá z toho bůhvíco. Přijde mi, že se s tím pořád prezentují a skoro až zviditelňují ty, co "kojí, co nejdéle to půjde", "kojí všude, kde to jde, a BĚDA, jak by někomu vadila její obnažená prsa, VŽDYŤ je to TAK přirozené a dělá to nejlepší pro své dítě", a tisíce stále se opakujících vět. Už se tomu s kamarádkou smějeme, a když vrazila dítěti v roce rohlík do ruky, tak jsme si už ironicky říkaly, proč "se tak fláká s tím kojením, dítěti taky nepřilepší, když mu může dát to nejlepší" Já jsem odstříkávala tři měsíce a dál to prostě nešlo a dítě bylo taky na MM. Ale rozhodně jsem s tím žádný újmy neměla, netrpěla jsem tím, že "nemůžu dát svému dítěti to nejlepší". Ani jsem se nijak neospravedlňovala, když se právě každý zarážel nad tím, že TY UŽ NEKOJÍŠ, jo???? A nekonečný údiv... Což docela vnímám u dost článků a reakcí, že hodně maminek píše "už bohužel nekojíme, bohužel jsem neměla mlíko" jako by se předem omlouvaly, aby se na ně nevrhla vlna reakcí. Prostě, ať si dělá každý co chce, ale vnímám ty pohledy, tóny, údivy - ať už někdo kojí krátce nebo zase dlouho.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(17.6.2009 13:51:55) Andie, ty které prostě kojí a neventilují to, jaksi nemůžou být slyšet, protože to prostě, hm, neventilují ...
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(17.6.2009 13:57:34) A jinak, za sebe bych asi ukončení kojení z jiných důvodů než moje a dítěte rozhodnutí k poklidnému odstavení taky obrečela a konstatovala bych, že bohužel nekojím. A to i přesto, že bych s tím byla srovnaná, stejně by mi bylo líto, že to nevyšlo.
|
|
Žžena |
|
(17.6.2009 16:46:50) Andie, bohužel skutečně nemohu za to, že asi existují ženy (osobně takovou neznám), které z kojení dělají životní poslání a orgasmickou záležitost a mají potřebu tento přístup ventilovat. Ale kvůli pár takovým nebudem přece kritizovat všechny ostatní normálně kojící ženský, ne? Kojím protože je to normální způsob obživy savčího mláděte, i toho mého. Protože je to pohodlné, bez vaření a bez nádobí, což je pro mne osobně velmi důležitá okolnost. Já se prostě flašce bráním za každou cenu. Hodlám kojit co nejdéle, a sice tak, aby dítě pak rovnou přešlo na normoš stravu z normoš (plastového :o))) nádobí a abychom "lahvové období" úplně minuli. Osobně nechápu, že se někomu chce vyvařovat flašky, když má jinak možnost kojit, ale prostě evidentně ne každej má takovej odpor k mytí nodobí jako já. Mateřské mléko je
|
Žžena |
|
(17.6.2009 16:48:47) ... je PROSTĚ JÍDLO.
|
|
Dáňula |
|
(17.6.2009 16:58:03) Žženno, mluvíš mi z duše. Taky nesnáším mytí nádobí, proto kojím. A možná to i někoho uklidní, ale mé děti, plně kojené přešly na tuhou stravu naprosto suveréně (i když nemusí tak dopadnout všechny děti, že, já mám prostě otesánky) Ale znám i osoby, podle kterých stojí na místě porodu a na výhradném kojení snad i celý vesmír se všemi galaxiemi, co jich jen v kosmu je. A kojení je pro ně vskutku orgasmickou záležitostí. Já se přiznám - podle mé matky jsem divná, ale já prostě nevím, jestli mám mlíko v prsou, nebo ne. Moje tělo prakticky okamžitě po porodu odpojí 99% nervových zakončení v tělní oblasti s názvem prsa a když kojit přestanu, tak je zase hodí zpět do funkce ... snad. Jelikož já prostě necítím, nemám v nich cit, ale ani co by se za nehet vešlo. Se i musím podívat, jestli teda dítě pije, nebo ne, protože to necítím. Cítím jen, když mě kousne a nebo uhodí v prsa (to asi to 1 zapomenuté % nervů), takže pro mě to orgasmický zážitek opravdu není, pro mě to vlastně není nic jiného, než doslova bezcitné krmení dravé zvěře.
A Essi, beru zpět, že ten článek k ničemu není - si tu teď tak krásně cintám pentličky, že k něčemu to dobré bylo - si "pokecám".
|
|
|
maja | •
|
(17.6.2009 19:25:09) Co si myslíte o tom, že se kojí všude? Třeba v obchoďáku na lavičce , v restauraci atd. Mě osobně by se víc líbilo, kdyby si ženy co kojí vybíraly nějaká zastrčenější místa. V některých zemích to funguje tak, že žena přes sebe při kojení přehodí jakýsi šátek a za něj prso schová . Nevím, je to jen můj názor, ale vystrčené kojící prso na veřejnosti mi né že vadí, ale přijde mi to takové zvláštní.
|
Šárka | •
|
(17.6.2009 21:27:17) A můžu se zeptat, kde si jako to zastrčené místo představuješ? Ve městě jsem na zastrčená místa jaksi nenarazila, všude jsou lidi. A pokud to někomu vadí, nemusí se dívat, taky by mi nebylo nejpříjemnější, kdyby na mě někdo cizí při kojení zíral, ale co nadělám, dítě má hlad, najdu nejbližší vhodné místo, kde se nehulí, není průvan, zima, je alespoň trochu hygienicky přijatelné a kojím. Synek sebou dost při kojení šije, takže mám co dělat ho udržet, natož abych si hlídala, kolik centimetrů kůže mi kouká a jestli tím náhodou nepohorším okolí. Co bych dala často za příjemný koutek v kavárně, kde můžu nakojit, ale bohužel se ve valné většině bezohledně hulí. Nakonec jsou parky a obchodní centra záchranou.
|
|
adelaide k. |
|
(17.6.2009 21:33:41) Majo, a proč by se nekojilo? Když je hlad? Já osobně jsem viděla míň obnažených ńader při kojení na veřejnosti, než při procházce ve městě v hluuuuuuuuuuuuuuubokých výstřizích slečen (a ne že bych nekoukala na nic jinýho, že, ale některé se prostě přehlídnout nedají ). Já věřím na existenci kojících exhibicionostek, ale zatím jsem viděla samé diskrétní maminky zabývající se KRMENÍM, ne ukazováním svých předností.
|
|
Berranka |
|
(17.6.2009 21:41:27) Já kojila všude možně, ale málokdo viděl mé obnažené prso - mám asi děti s extrémně velkou hlavou. Faktem je, že přes jejich hlavinky prso nebylo vidět.
|
maja | •
|
(17.6.2009 22:04:12) Je jasný, že se kojit musí, ale například uprostřed jídelní části v obchodním centru....viděla jsem to mockrát...v mekáči, ve vlaku, na lavičce v parku na frekventované cestě, u táboráku, v jídelně na dovolený, v cukrárně...prostě kde se dítěti zamane. Vím, že tohle přirovnání bude znít divně, ale když se dítě pokadí do plíny, tak ho taky nepřebalím ( alespoň já ne) uprostřed obchoďáku, ale půjdu stranou ( netvrdím, že zrovna do přebalovacího koutku, ale stranou) . Myslím, že dnes je taková móda, "vytasit " prso kdekoli. To je to , co se mi moc nezdá. Dítě chvilku vydrží než poodejdu někam, kde to tak nebije do očí. Mám dojem, že dítě pípne a některé kojící maminky reagují tak , že jdou na věc bez ohledu na okolí.
|
Hanka | •
|
(17.6.2009 22:26:22) majo,
já tedy nevím, ale vezměmě ta jednotlivá místa, co jmenuješ, v souvislosti s tím, co ke kojení potřebuješ - tedy místo, kde se dá chvíli v klidu sedět, nekuřácké, ne špinavé či jinak nebezpečné, pokud možno bez průvanu, deště či prudkého slunce... už první podmínka, sednout si, značně limituje možnosti.
Takže to jsou místa s lavičkami nebo židličkami. Což jsou právě parky, obchodní centra, restaurace, McDonalds a kavárny... Mám pocit, že třeba v obchodním centru není žádné místo "stranou". V parku třeba ano, ale někdy zase jsou v bočních částech výrostci nebo volně pobíhající psi... a kde ve městě najdeš lavičku na místě, kde nejsou lidi, a zároveň to není místo vyhlížející poněkud děsivě? Taková místa téměř nejsou.
Přebalovat se chodí obvykle na WC nebo do boční uličky, odbude se to během půl minutky v prostoru kočárku... kojit na WC nebo v boční uličce opřená o zeď nějakého baráku by mi přišlo fakt úchylné, mnohem divnější než v McDonalds.
(P.S. jednou jsem kojila i v kostele při mši. Mimi se nečekaně probudilo. V zadní, zapadlé lavici. Přišlo mi to lepší, než rušit vyjížděním kočárku se řvoucím kojencem. Nikdo nic neviděl, jsem malá, lavice vcelku velké, musel by někdo vyloženě pátrat )
|
|
zuzini |
|
(17.6.2009 23:10:19) Majo, tak si kojících mamin nevšímej, když je ti to proti srsti. Je ti i proti srsti mamina krmící své dítě na stejných místech z flašky? Prsa jsou prostě určena k nakrmení mláděte a je jedno kde. Mám se řvoucím dítětem hledat místo, které bude vyhovovat tobě, abys mne náhodu nezahlídla? A kojení ve vlaku? ó jak strašné. Matka by asi měla vystoupit na nejbližší stanici, schovat se nejspíš do úložného prostoru a tam skryta nakojit. Nebo by taky mohla jet až domů a nechat dítě i několik hodin plakat hlady. Trošku jsem se rozohnila. Mne totiž v dnešní době takovéto názory udivují.
|
maja | •
|
(18.6.2009 13:52:14) Zuzini, myslím, že to poměrně dost přeháníš se svojí reakcí. Sama dobře víš, že prsa neslouží jen jako krmící náčiní, ale taky jako řekněme objekt sexuální touhy. Myslím, že spousta mužů, výrostků dětí , babiček a i žen se na to nemusí koukat tak benevolentně jako např.ty. Já jsem ženská, ženská prsa mě fakt nijak nevzrušují ( sama mám čtyřky takže si svých užiju dost)přesto mnohdy nevím kam bych podle tvé rady koukala jinam. Pokud jsi v restauraci ( nebo například v tom vlaku) a vedle tebe se spolusedící maminka rozhodne z ničeho nic nakojit dítě , já fakt nevím kam by se lidé měli v ten moment dívat? Pod stůl, do zdi. A že by se dítě pod šátkem udusilo? To je nesmysl, vždyť plno dětí ( náš syn taky) milují plínku přes obličej jako uspávací prostředek. Myslím, že pokud by se takováto diskuze vedla mezi nekojícími lidmi ( znamená zbytek společnosti bez maminek co kojí) tak by asi výsledek mohl být dost zajímavý. Myslím, že většina lidí by asi nebyla pro kojit kde se komu zachce. Aby nedošlo k omylu, nemám vůbec nic proti kojení na veřejnosti, jen se snažím přijít na to jak to udělat aby to nebylo tak nápadné. Podle mě se vždy najde odlehlejší místo , ať už jsi kdekoli ( v tom vlaku je to těžké, ale snad by se dalo jet ne zrovna spojem který vím , že bude narvaný a kupé plná), jenomže je to velmi pohodlné vyndat prso a kojit bez ohledu na okolí a nemuset řešit ... Není tady někdo kdo má zkušenosti ze zahraničí? Moje zprávy jsou opravdu takové , že se běžně používá "šátek". Na vlastní oči jsem to ale neviděla. Pokud by tu někdo byl kdo má zkušenosti z pobytu v cizině a viděl jak se tam přistupuje ke kojení na veřejnosti tak by to bylo zajímavé vědět jak a co.
|
maja | •
|
(18.6.2009 14:12:46) ještě jedna věc: mám několik kamarádek co v současné době kojí. Většinu z nich, jsem kojit nikdy neviděla ( děti od cca 6 týdnů do 1 roku). Jdeme na procházku, nakojí doma a vracíme se aby mohli nakojit doma. Jedna z nich , ale postupuje tak, že jakmile je dítě nevrlé, vyndavá ho z kočárku a přikládá na řekněme 3 minuty k prsu ( kdekoli...v zájmu dítěte, aby nebrečelo). Dítě přestane pofňukávat a hotovo.
|
maja | •
|
(25.6.2009 13:18:32) v časopise Děti a my 7-8/2009 je pěkný článek na téma Kojení na veřejnosti za každou cenu?
|
|
|
|
|
Máří2 |
|
(19.6.2009 23:20:25)
|
|
|
Lenelka |
|
(17.6.2009 23:49:50) No, Majo, tak ja taky pouziju prirovnani. Mam fobii z bananu (je to mimochodem jedna z necastejsich fobii, skutecne!) a jsem alergicka na jejich "vuni" (pro me je to smrad), vyvolava u me zachvat kychani. Presto, pokud si nekdo rozbali banan napriklad v jidelni casti uprostred obchodniho centra, nepujdu mu rict, ze se chova nevhodne a ze by si mohl poodejit. Odejdu ja, protoze to opravdu nesnesu a mela bych rudy nos i oci. Banan je normalni potravina. Stejne jako materske mleko. Opravdu nevidim nic divneho na krmeni ditete v jidelne nebo na lavicce v parku. Pokud vam vadi ona nadoba na mleko, tak se nedivejte, jednoduche, civet se da jinym smerem.
Priklad vlaku je opravdu k popukani, to ma jako matka s kojencem vyskocit??
|
Samarlu |
|
(17.6.2009 23:59:23) No ale přehodit si šátek nebo plínu přes rameno by se dalo, ne? Mně to teda dítě sundavalo, když povyrostlo, ale aspoň snaha být trochu za dámu byla vidět.
|
silenka |
|
(18.6.2009 3:04:45) no, mě se to moc nepozdává, měla bych strach, že pod tím přehozem nemá dítě dost vzduchu... mě spíš štve, že umím diskrétně nakojit(aspoň si to myslím ), ale už né se diskrétně zahalit - ač vybavena kojicí podprsenkou, vždycky šátrám ve výstřihu a několik dlouhých vteřin lovím sací vložku - to se fakt stydívám
|
|
|
|
madlenka07 |
|
(19.6.2009 8:05:02) Majo,bývaly doby,kdy se maminky chodily schovávat při kojení na WC...no,tak snad tuhle dobu máme za sebou.Kojila jsem tam,kde mělo moje dítě hlad.A prso vidět nebylo a pokud ano,vteřinu,než se dítě přisálo.Ano,našel se i člověk,který mi to řekl,ale kdo ho nutil čekat několik minut na to,aby na vteřinu zahlídl moje prso?Mohl se doskrétně odvrátit...pokud to někdo vidět chce,uvidí.Ale to není o tom,že bych byla exibicionistka,ale o tom,že čučí on...Prso v těchto chvílích bylo zdrojem obživy ne sexuálním symbolem.
|
|
Petra Neomi | •
|
(19.6.2009 9:46:02) No, imho je to v pořádku. Jako kolemjdoucího mě neobtěžuje kojící matka, řvoucí dítě už trochu otrava je (ač to samožřejmě jako majitelka řvouna chápu).
Já osobně jsem kojila všude, i při předávání cen Akademie sffh :)) Myslím, že jsem udělala hodně osvěty mezi fanoušky fantastiky, na druhé straně, po jistou dobu se mi zdálo, že mé popředí zná opravdu detailně každý z mých kolegů.
|
|
|
|
|
|
|
|