Martin Sviták | •
|
(23.10.2001 9:52:30) Vážený pane doktore,
Váš článek jsem si se zájem přečetl, neboť jsem sám vegetarián a mám s vegetariánskou stravou již určité praktické i teoretické zkušenosti. Musím říci, že jsme zklamán ze způsobu, jakým vegetariánství prezentujete. Myslím si, že jestliže jste se tématem skutečně zajímal, nemohlo Vám uniknout, že vegetariánství doporučuje Světová zdravotnická organizace i Americká dietetická organizace všem věkovým kategoriím, coby způosobu života, který je následováníhodný ani fakt, že vegetariáni včetně dětí jsou mnohem zdravější než lidé, kteří maso jedí. Lidem, kteří se stravují vegetariánsky (tedy tak, aby svojí stravou nepříčinili zabíjení zvířat) - tito lidé jedí mléko, sýry i vajíčka - nehrozí žádné nebezpečí o kterém píšete. Mají dostatek esenciálních aminokyselin, vitamínu B12 i vitamínů ostatních. Maso, které doporučujete dětem nejen že obsahuje samo o sobě mnoho toxických látek a je příčinou rakovin tlustého střeva a konečníku (které se u vegetariánů vyskytují jen zřídka), ale můžeme říci, že na něj není tělo nijak stavěno. Charakter ctrávicího traktu je býložravecký a existje asi 20 anatomických znaků, které nás dělí nejen od masožravců, ale i od všežravců. (www.veg.cz > důvody > anatomie). Jestliže je vegetariánství přirozenou lidskou stravou, je pak vysvětlitelné, proč i vegetariánské děti mých přátel jsou zdravější než jejich vrstevníci a všeobecně dobře prospívají.
Byl bych rád, kdybyste svá tvrzení, že vegetariánům hrozí zdravotní nebezpečí, doložil fakty, rád se zapojím do vzniklé diskuse.
Se srdečným pozdravem! Martin Sviták Vegetariánské stránky Veg.cz http://www.veg.cz
|
Sosan | •
|
(25.8.2003 23:31:33) Budu velmi rád, když zde tato ODBORNÁ diskuse opravdu vznikne. Sám jsem z těch rozporuplných informací jelen.
Prakticky vzato, rozhodující je ale SKUTEČNÁ skladba jídelníčku dítěte, která rozhodně není totožná s tím, co si vyčtete v zahraničních knížkách o zdravé výživě případně v nábožensky laděných textech. Ta skutečná skladba jídelníčku je výslednicí vašich znalostí o výživě, chuti dítěte, vaší schopnosti sehnat potřebné suroviny v místě, kde se zrovna nacházíte, ochoty a vašim časovým možnostem to uvařit atd. Především nábožensky iracionálně motivovaná snaha o udržení bezmasého stravování "za každou cenu" pak vede k poškozování kvality jídelníčku dítěte i hodnoty vašeho života celkově.
Křečovitá snaha o nejnejzdravější výživu pro dítě je stejná úchylka jako jakákoliv jiná příliš křečovitá výchova dítěte, bohužel.
Zdravá výživa je především pestrá výživa, protože KAŽDÁ potravina nějaké škodliviny obsahuje (ať už přírodního nebo umělého původu).
|
Věra | •
|
(17.9.2005 16:04:55) No nevím, když mám v ordinaci mladou ženu s chudokrevností, chronickou únavou, často při podrobném rozhovoru zjistíme že je vegetariánka, veganka, nebo se /docela často/ nějak nestíhá a zapomíná najíst.
Kdyby bylo nejíst maso a živoč. produkty tak přirozené, jak tvrdí vegetariáni, asi by tělu ty látky nechyběli. Jestli se takto chce stravovat dospělý člověk - proč ne, je to jeho volba. ALe jakmile to začne nutit dítěti, které nemá šanci si vybrat a můžou mu chybět pro růst důležité složky ve stravě - nezdá se mi to správné.
I kojeným dětem matek, přísných vegetariánek může chybět v těle vitamin B 12, který jinak chybět nezvykne. Nic se nemá přehánět - pestrá strava je to nejlepší, samozřejmě, přejídání se tučným masem, časté grilování, hodně uzenin je nezdravý styl stravy.
|
tvx | •
|
(20.9.2005 19:23:34) Vegetarianstvi tez neni prirozene, protoze neni na svete tvora krom cloveka ktery by si stravu opekal, varil nebo dokonce prumyslove zpracovaval a ani clovek to nedelel vecne a nedelaji to ani vsichni lide. Ale je urcite prirozenejsi nez pojidani zabitych zvirat. Od te doby, co se syrovou stravou zivim, nejsem uz chudokrevny jako jsem vzdy byl a pravidelne chodim nevericimu doktorovi, co u me ma cernou tecku s poznamkou - divne se zivici exot, 4x rocne darovat krev. Podstatne je, pokud clovek neji maso, konzumovat DENNE predevsim dostatek zelenych listu (salat, spenat, endivie...), datli a merunek a naopak, nekonzumovat nic, co zpusobuje chudokrevnost, jako treba mlecne vyrobky. O prumyslovych aditivech a potravinach likvidujicich strevni floru nemluve. A nejlip jist co nejvic syroveho. Pak clovek maso k zivotu nepotrebuje stejne jako jeho vetsina jeho opicich pribuznych.
V anglictine je vetsinou informaci vic, pro ukazku jedna rodinka:
http://www.vegetarianbaby.com/interviews/gardendiet.shtml http://www.thegardendiet.com/
|
Lucka 345 |
|
(5.1.2009 13:24:22) Jsme závisláci na mléku a z tohoto důvodu chováme doma 3 kozy. Myslím, že o sobě mohu klidně prohlásit, že jsem "holka krev a mlíko" a nikdy mi nic výše uvedeného nebylo (snad s vyjímkou mých prvních 14 dní). Máme 2 děti, mléko pijí "rovnou od pramene" od věku 1 roku, děláme si sýry a další výrobky. Nikdo z nás nemarodí, není chudokrevný ani nemáme žádnou alergii.Proto bych se této potraviny ráda zastala a komu nechutná, ten ať ji nepije, ať se napije vody a nebrblá.
|
|
|
Monika. |
|
(21.9.2005 11:19:02)
|
|
Ela | •
|
(2.5.2007 10:57:17) jsem od dětství silně anemická a doktoři mi od dětství kromě tabletek "železa" nic jiného nedali, ani nezjišťovali příčinu....nejsem vegetarián, ani moji rodiče , takže nevidím žádnou souvislost....
|
|
|
M82 | •
|
(3.9.2007 5:05:22) Me porad udivuje to slovo zdravi. Zdravi je totiz to ze neco obsahuje neco POTREBNEHO
|
|
M82 | •
|
(3.9.2007 5:15:09) nebo taky prave nezdraveho. Cili vlastne nejde o to jestli je tam neco nezdrave ale jestli je tam vse potrebne.
|
|
|
Šárka Vavrečková, 15měsíční dcerka | •
|
(26.8.2003 11:12:10) Dobrý den, z ne sice úplně vlastní, ale přesto blízké zkušenosti své sestry musím říct, že vegetariánská strava za každou cenu nemusí být to nejlepší, co člověka potká. Moje sestra se pro tuto stravu rozhodla zrovna v době puberty a pravděpodobně pro příliš rychlou změnu jídelníčku v kritickém období svého života ji dodnes (má 25 let) provázejí zdravotní problémy. Ti, kdo se rozhodnou pro vegetariánství, bohužel často dělají tyto chyby: - příliš rychlá změna jídelníčku - malá pestrost stravy (chce to hodně různých druhů zeleniny, ovoce, obilovin, luštěniny, pokud možno vejce, mléčné výrobky, především jogurty, ...) Souhlasím s tím, že člověk se rodí "vhodný" pro určitý typ stravy stejně jako jiní živočichové, ale musím přidat poznámku, že během svého života se dále přizpůsobuje, své také dělají geny. Slyšela jsem, že v tomto směru jde vlastně každý národ svou cestou, podle svých zvyklostí, a co je nejzdravější pro angličana, nemusí být nejzdravější pro středoevropana. Mimochodem, v Japonsku měli poddaní po dlouhá staletí vegetariánství "příkazem", maso měli prostě zakázáno, a odborníci v tom vidí důvod, proč mají Japonci oproti jiným národům včetně asijských drobnější a menší postavy. V posledních desetiletích už tento zákaz neplatí a bylo zaznamenáno, že průměrná výška Japonců se začala pomalu zvyšovat. Takže závěrem: vegetariánství neodsuzuji ale ani neprosazuji, a pokud se pro ně někdo rozhodne, měl by si přechod na jiný jídelníček rozvrhnout na delší dobu a zvolit jídelníček co nejpestřejší. Hodně lidí obědvá v práci, a protože jídelny v tomto směru mnoho nenabízejí, skončí vegetarián u něčeho "malého rychlého" typu rohlík se sýrem, chleba s vejcem nebo dvě jablka (obzvlášť dámy toužící po zhubnutí).
|
Sosan | •
|
(26.8.2003 15:40:29) Můžeš popsat, o jaké konkrétní zdravotní problémy se jedná?
|
|
|
Y. H. studentka VZŠ | •
|
(15.3.2006 12:50:35) Re:nechci Vám vnucovat své názorya vědomosti, jen mě velmi zajímá, kolik znaků máme naopak společných s masožravci a všežravci, jestli to víte, napište mi to prosím Yveta H.
|
|
Janda | •
|
(28.9.2007 13:06:33) Dobrý den,
to co píšete vychází pouze z Vaší neznalosti anatomie, biologie a chemie. Nevím jaké máte vzdělání, či v jakém oboru jste studoval, ale mrzí mě, že někdo jako vy prezentuje názory, ve kterých jsou přání otcem myšlenky spíš, než cokoliv jiného. Zajímavý je i fakt, že takto postupují téměř všichni "zapálení" zastánci do vegetariánství.
1. Nemáme trávicí trakt jako býložravci, musím Vás zklamat. Náš trávicí trak vykazuje největší příbuznost s všežravci. Nevím, kde jste na to přišel, ale doporučuji si přečíst základní knihy o lidském těle a biologie.
2. Pokud tomu nevěříte, podívejte se do zrcadla a vyceňte zuby. Uvidíte zuby všežravce, nikoliv býložravce.
3. Nemaťte prosím ostatní vaší větou, že existuje min. 20 shodných znaků naší trávicí soustavy s bíložravci. Je to celkem podlá manipulace s fakty. Mohli bychom totiž najít stejné množství anatomických shodných znaků s masožravci, mrchožrouty a nakonec i třeba s rybami, protože i ty mají žaludek a střeva, že.
4. Váš argument že vegetariánství doporučují světové organizace opět není úplně přesný, protože ho nedoporučují, pouze ho tolerují v rámci určitých lidských práv. A nevím, jestli je dobré ohánět se organizací státu (USA), jehož obyvatelé jsou proslulí svým obžérstvím a neuvěřitelnou spotřebou cukru, hamburgrů a pizz a kde obezita propukla v takové míře, že se mluví o novodobé epidemii. V tomto případě se ani nedivím, že tolerují vegetariánství u všech věkových kategorií, protože tady je už úplně jedno co jedí, hlavně ať zhubnou (na což je vegetariánství opravdu dobré)
5. Neberte prosím můj email zle. Nemám nic proti vegetariánům, ale nemám rád, když se do něj nutí i děti. Velmi podobná je i situace např. u Svědků Jehovových a jejich toleranci vůči ostatním náboženstvím a názorům.
6. Běžte si prosím nejdříve promluvit s pediatry a zjistěte jaká rizika hrozí dětem, které nejedí maso. Pokud budete opravdu otevřený diskusi, jak tvrdíte, tak možná zjistíte překvapivé věci. Budu rád, pokud tomu tak bude.
S pozdravem
MUDr. Janda
|
Josef | •
|
(28.9.2007 17:51:40) O mikrovlnných troubách se již mnohé napsalo, ale přesto si neodpustím zmínit studii, která zřetelně prokázala jejich škodlivost.Výzkumu se zúčastnili dobrovolníci ve věku od 20 do 64 let.U osob, které konzumovaly potraviny ohřívané v mikrovlnce, se snížil hemoglobin.Také hodnoty červených krvinek klesly na dolní hranici.Zvýšení leukocytů signalizovalo poškození buněk.Průkazně existoval i přímý vztah mezi množstvím mikrovlnné energie v jídle a počtem bakterií v krvi osob.Podrobný a celý článek najdete na www.andele-svetla.cz - MENU – novinový článek č.699.
|
|
|
|