U Apolináře jsem rodila letos v srpnu, přijata jsem byla v pět ráno, syn se narodil o půl druhé odpoledne. Nechala jsem si píchnout epidurál, asi i díky tomu na porod vzpomínám jako na fajn zkušenost, přestože byl hodně "chemický" a "urychlovaný" - píchnutí vody, oxytocin, antibiotika...přístup asistentek a lékařů super, byli milí a příjemní. K průběhu porodu mám jen tyto drobné výhrady: celkem čtyři hodiny jsem strávila s kontrakcemi popocházením po chodbě mezi vyšetřovnou a porodním sálem, byl tam průvan a provozní mumraj, nakukovali tatínci přijímaných rodiček - to moc příjemné nebylo, ale asi nešlo jinak. Při příjmu je nutné podepisovat velké množství lejster, které nečtete, protože máte bolesti. Je to praxe i v jiných porodnicích a nepřipadá mi fér. Přestože jsem nechodila do poradny k Apolináři, potřebné formuláře jsem si vyžádala předem domů, abych je mohla pročíst. Nechápu, proč jsem nedostala všechny a další jsem musela podepisovat kroutící se bolestí...a poslední: přestože jsme s manželem měli dojem, že porod probíhá hladce a bez komplikací, až z propouštěcí zprávy jsem se dozvěděla, že byl veden jako rizikový a syn byl porozen pomocí kleští (ani já ani manžel jsme to nezaznamenali). Není mi jasné, proč mě o tom nikdo z lékařů neinformoval v průběhu nebo po porodu. Chápu, že na to, aby se o tom "diskutovalo", nebyl čas, ale alespoň sdělení této skutečnosti bych ocenila...
Jinak jako některé rodičky zde mám i já pozitivní zkušenost s MUDr. Kouckým, který mi v třetí době porodní provedl pod narkózou manuální lýzu placenty po odtržení pupečníku. Jeho přístup a profesionální provedení mě ušetřilo spousty problémů. Během těhotenství jsem sledovala jeho poradnu a teď když čtu, že konzultuje i bakalářské práce, tak mám dojem, že ten člověk je superman. Nechápu, kde na to všechno bere čas a ještě všechno dělá s úsměvem. Klobouk dolů.
O oddělení šestinedělí škoda mluvit, ale dá se to přežít. Měla jsem nadstandard a štěstí, že obě maminky, se kterými jsem postupně sdílela pokoj, byly druhorodičky. O kojení jsem se od sester nedozvěděla nic, na případné dotazy sdělovaly rozporuplné informace. Celou dobu vážíte dítě a nevíte proč. Já jsem se to bolestně dozvěděla v den plánovaného propuštění, které mi "víkendová" lékařka zamítla s tím, že syn čtvrtý den nepřibral. To bylo rozčarování. Nechci rozepisovat podrobnosti, ale zčásti to bylo způsobeno špatnou komunikací s personálem.
Doporučuji mít s sebou zásobu bavlněných plen, na jejich měnění je porodnice skoupá a pokud budete mít blinkací miminko jako já, tak se vám určitě budou hodit. Celkově bych uděllila čtyři hvězdičky z pěti :o)
Předchozí