K porodu mě přijala v pět ráno příjemná porodní asistentka, ujistila mě, že to, co ze mně teče, je skutečně plodová voda a že domů už se vracet nebudeme. Sepsala se mnou krátký dotazník, nechápu proč, všechny informace měla porodnice k dispozici z poradny. Pak mě vyšetřil příjemný doktor, sepsal se mnou úplně stejný dotazník. A dostala jsem spoustu papírů k podpisu - výhrada k tomu, že jsem je mohla dostat klidně v poradně. Vzhledem k tomu, že jsem neměla absolutně žádné bolesti, se celkem nic nedělo, ale nedovedu si představit, jak se odpovědně seznamuji s tím, co podepisuji, při kontrakcích.
Pak jsem se ubytovala na čekatelském třílůžkovém pokoji a čekala a čekala. Pokoj je přímo u porodního sálu, takže slyšíte poměrně dost a nemůže tam být s vámi partner. S tím můžete být na chodbě, jen je nutné se pravidelně dostavovat na kontrolu ozev. Dále se můžete procházet na chodbě mezi příjmem a porodním sálem, sprchovat se, využít míče. Takhle jsem strávila cca 20 hodin, než nastoupily kontrakce, které byly ukrutné, leč na monitoru neviditelné, mám pocit, že probíhaly pouze pod úrovní pupku, sonda byla připevněná nad pupíkem. Co bylo velmi nepříjemné, že přes všechnu snahu porodních asistentek nebylo možné monitor natočit vsedě či ve stoje, protože sonda snímala tep můj a ne miminka a těch dvacet minut vleže bylo k nepřežití. Další problém je, že monitor se natáčí přímo na čekatelském pokoji, takže si to tam s vámi protrpí spolubydlící.
Pak to bylo neuvěřitelně rychlé - šla jsem do sprchy relaxovat na míč (při prvním porodu jsem takhle strávila hodiny) ovšem bolesti byly takové, že jsem vůbec nevydržela sedět. Porodní asistentka zjistila otevření asi na 4 cm a že tedy půjdeme na porodní box na zavedení epiduralu (o kterém jsem si původně myslela, že nebudu chtít). Ovšem než jsme došli na box, byla jsem úplně otevřená, takže epidural se nekonal. Porodní box je prostě porodní box, takže pokud okolo rodí někdo jiný, slyšíte to. My jsme byli na sále sami. Porod probíhal napřed jen s porodní asistentkou, poloha vleže na boku. Pak přišel doktor, šla jsem do sedu a pokračovali jsme. Byl to celkem hororový zážitel, miminko se rodilo předhlavím, ztrácely se ozvy, takže zpětně jsem moc ráda, že jsem epidural neměla, protože nevěřím, že bych s ním tlačila tak, jak jsem tlačila. Takže ohromný nástřih a asi po hodině tlačení bylo mimi venku. S pupečníkem okolo krku, ovšem naprosto v pořádku. Na chvíli mi ho dali na břicho a pak ho na chvíli odnesli za doprovodu mého muže. Před porodem placenty jsem dostala oxytocin (vlastně jediná medikace během porodu) a nastalo dlouhé šití za přítomnosti manžela s miminkem. Prcka pak odnesli prohřát, na porodním boxu se zůstává další dvě hodiny. Dostala jsem najíst, došla si do sprchy a pak mě odlifrovali na šestinedělí - oddělení P3.
Miminko jsem si na pokoj vzala asi hodinu po příchodu. Pokoj třílůžkový, koupelna společná s vedlejším pokojem. Záchod bohužel na chodbě a hnusný. Za celou dobu pobytu (tři dny) jsem se nesetkala s nepříjemnou sestrou, asistentkou či lékařem. Na rozdíl od předchozího pobytu U Apolináře před šesti lety (oddělení P15) nic nebyl problém, mimino v posteli přímo doporučováno (před šesti lety nebezpečná praktika a co si to vůbec dovolujete). Moc nedokážu posoudit, jestli je pomoc při problémech s kojením dostatečná, jako druhorodička jsem neměla problém žádný, ale přišlo mi, že každý prvorodička dostala nalejvárnu a instrukci, aby se při problémech ozvala. Pro miminka je nepříjemné dopoledne, kdy chodí vizita, takže jsou vzbuzená, vyšetřená, usnou, jenže je koupání (z provozních důvodů dopoledne) případně nějaké vyšetření. Pro maminky může být nepříjemné to, že ženská vizita probíhá na pokoji za přítomnosti ostatních maminek. Návštěvy jsou pouze na chodbě celé odpoledne.
Takže abych to shrnula, velmi negativně hodnotím podepisování řady papírů při příjmu k porodu. Ty by měly být předány v poradně aby rodiče měli čas se rozmyslet s čím souhlasí a s čím ne. Co si pamatuji při příjmu podepisujete souhlas s očkováním dítěte, s odběry z patičky, souhlas či nesouhlas s přítomností mediků u porodu. Pokud si někdo potrpí na soukromí, Apolinář určitě není vhodná volba - ale to je asi všeobecně známo. Může vadit i to, že na "hekárně" s vámi nemůže být partner. Vysoce pozitivně hodnotím přístup veškerého personálu při porodu i na šestinedělí, všichni příjemní a vstřícní. A abych nezapomněla - jídlo mi chutnalo.
Předchozí