Neštovice jsou u nás momentálně zcela aktuální téma, neboť právě probíhají u mého staršího syna - školáka. A musím klepat, že v pohodě. Jeden den teplota, jinak samozřejmě pupínky. Tak doufám, že je dostane i mladší školkáček a bude to stejné. Očkování proti neštovicím mě ani nenapadlo právě proto, že riziko komplikací při nich je velmi nízké(i banální nachlazení může mít dramatický průběh) a myslím, že přirozená imunita, je to nejlepší. Něco jiného je u dětí se sníženou imunitou nebo jinak vážně nemocných. Pro mě je spíš strašákem klíšťová encefalitida nebo meningitida, i když jsem i tam slyšela, že očkování není nejlepším řešením. Copak u toho mladšího, denně přijdeme z lesa, pořádně je prohlédnu a údajně riziko přenosu z klíštěte na člověka je během 24 hodin minimální, ale starší syn přece jenom část prázdnin chce strávit po svém na táboře a tam se bojím, že se sám nedokáže pořádně prohlédnout a očkování by bylo na místě. Tak zvažuji. Nechat či nenechat naočkovat? Naše pediatrička mě spíše zrazuje a já jsem na vážkách...
Předchozí