Sylvie,
cetla jsem, co jsi tady psala. V necem mas pravdu, ale dnes se fakt ty nemocenske zneuzivaji a myslim, ze CR je az moc socialnim statem a takhle to nemuze fungovat. Prvni tehot. jsem pracovala az do konce a druhe (protoze prislo brzy, pul roku po porodu), jsem nepracovala vubec a udivilo mne, ze mi v praci, podotykam v praci rekli, at se jako kdyby zamestnam a pak at mi lekar napise nemocenskou. Rikala jsem si, ze to snad neni ani pravda. Ale protoze vsichni vyuzivaji tenhle stat, tak jsem si rekla, ze na tech 5 mesicu to udelam i kdyz fakt na to nejsme odkazani. Myslim si, ze pokud chteji mit zeny mit rovnake prava v praci jako muzi, tak by meli i tak delat. Nebudu uvadet americkej priklad, protoze s tim fakt nesouhlasim. Ale system v zapadni Evrope, kde 6mesicu (da se to natahnout na 9mesicu i s dovcama) je idealni (zapocitany je mesic pred porodem v tom). Je pravda, ze u nas neexistuje zadna instituce nebo nejake rozumne jesle, kde ty deti umistit a pokud clovek nema penize na nejakou nanynku, tak nemuze do prace nastoupit. Ale od toho tu je i ten druhy partner aby pomohl. Taky je pravda, ze to, co jsem udelala ( i v me manazerske pozici) mi odrezalo cestu od kariery a nikdo uz vazne se mnou nepocita...ale bylo to me rozhodnuti a mam plany jine-podnikatelske.
Takze at jde US-DEU nekam s 3-letou placenou materskou. Tento stat nema penize a pokud to takhle pujde dal za chvili se dostane CR na argentinskou stezku. Pokud si mysli, ze tim zvysi porodnost, ktera je i tak nejnizsi v Evrope (po Ukr.), tak urcite ne. Nejvyssi porodnost je tam, kde jsou socialni instituce typu jesle-skolky za prijatelny peniz. Je to jenom hra aby ziskali zenskou volicskou zakladnu. kdyby radeji presazovali nizsi prime dane a rozhybali tim ekonomiku, udelali by lip;-))
No, moc jsem se rozepsala...to je asi tim tehotenstvim, jak clovek nemuze spat a rad by aby to mel za sebou ( po 2letom tehotenstvi;-)))
Jo aby to nevypadalo, ze jsem uplny pravicak i kdyz pri prijmech nasich by to bylo rozumne...tak jsem za stredopravicovou vladu s levicovymi vyhodami. I kdyz ted s tim natvrdlym Topolankem radsi stredolevicovou - stejne je to jedno- ani jedna vlada nic dulezite neprotlaci;-)
Předchozí