Ahoj Milado,
jsem ráda, že se opět v diskuzi potkáváme :o)
Úvodem chci zdůraznit, že dle mého by měla být homeopatie chápána jako léčebná metoda, která je nejvhodnější k léčení chronických stavů nebo k posílení vlastních obranných sil organismu tak, aby k akutním nebo chronickým stavům nedocházelo. Konvenční alopatická medicína je v akutních stavech (a zvlášť těch vážných s rychlým průběhem) mnohdy nenahraditelná a dosahuje skvělých výsledků.
Nicméně i na tyto akutní stavy existují homeopatické léky, které lze použít. Konkrétně v případě anafylaktického šoku je to především lék Apis, který se vyrábí z včely. Apis pomůže při jakémkoli štípnutí se silnou reakcí, ale také se může používat při léčení silných alergických reakcí, které se nemusí vyvinout jen na základě bodnutí hmyzem, ale také po určitých potravinách (jako jsou oříšky) a dokonce i po penicilinu. Pokud vím tak i v alopatické medicíně se používá včelí jed k desenzibilizaci pacientů se silnou reakcí na poštípání hmyzem. Dalším homeopatickým lékem v případě anafylaxe, zejména po včelím nebo vosím štípnutí je Carbolicum acid (fenol – kyselina karbolová) a Apium virus (včelí jed). Každopádně takto vážným akutním stavem by se měl zabývat jak homeopat profesionál, tak lékař. A určitě pokud někdo ví o tom, že má alergii na hmyzí bodnutí tak silnou, že může způsobit anafylaktický šok, tak je Tebou zmiňovaný pohotovostní balíček určitě nezbytný. Dle mého soudu, lze ale také alergii na hmyzí bodnutí (protože alergii jakoukoli můžeme zařadit do chronických stavů) odléčit homeopaticky, a to v tom smyslu, že pokud se daný člověk s tímto alergenem opět setká, bude jeho reakce mírná nebo žádná.
Jinak obecně se dá říct, že jakékoli žihadlo obsahuje jed. U každého je reakce na píchnutí hmyzem jiná, může mít řadu podob od toxické přes alergickou až po zánětlivé. Většinou jde o lokální reakci (k anafylaktickému šoku dochází, ale vzácně), v tom případě existují na pokousání hmyzem další léky, než které jsem uvedla, a vybírají se podle charakteru projevů – za všechny mohu vyjmenovat Hypericum, Lachesis, Ledum, Urtica urens, Cantharis, Staphisagria.
Jinak té ženě, která v důsledku anafylaktického šoku zemřela, nedokázali pomoct ani alopatičtí lékaři. Protože nejsem lékař ani zkušený homeopat a ani jsem takový stav dosud nezažila nebo nebyla jeho svědkem (a doufám že se mi to vyhne i do budoucna), nedokážu posoudit, zda by mnou uvedená homeopatika pomohla (nicméně s bodnutím hmyzem a následným užítím léku Apis mám zkušenosti). A to především z toho důvodu, že mi není známo jak dlouhá doba uběhne od štípnutí až po anafylaktický šok (v odkaze se píše, že po pár metrech chůze žena zkolabovala). Budu ráda Milado, když mi to přiblížíš. Je to otázka vteřin nebo minut? Další okolností, která mohla přispět k takovému zkomlikování stavu s následným umrtím, mohl být věk ženy, případně nemoci, které přibývající věk přináší.
Jitka
Předchozí