Vzhledem k tomu, že jsem se setkala také s naprosto otřesným přístupem "psycholožky" (řešila jsem to požadavkem na přidělení soudního znalce) mimochodem z hlediska právního žalovatelným a dále bohužel i chybné rozhodnutí věcně příslušného OPD, také by bylo možno ho zažalovat a i se obrátit na kancelář ombudsmana.
Já jsem slovně byla vyrozuměna o výsledku psycho vyšetření ( bylo potřeba 7 návštěv!!! a ještě ta paní neměla oprávnění k uvedenému vyšetření) a nebyl mi výsledek předán. U soudu jsem se divila, obsah naprosto neodpovídal sdělenému výsledku, bohužel mě nenapadlo si k vyhodnocení vzít svědka a ani jsem neměla diktafon. Do dnešního dne jsem neobdržela písemné vyhodnocení, mám pouze kopii, kterou jsem si jako účastník řízení vyžádala u soudu.
Takže moje zkušenost je mít právníka a zase právníka a komunikovat s úřady s právníkem za zády. Můžete okamžitě požádat věcně příslušný soud o přidělení soudního znalce ( bohužel se to platí). Soudní znalecký posudek je nadřazený jakému koliv psychologovi od OPD a OPD ho musí přijmout a nebo objednat oponentní soudní znalecký posudek, který vyšetření Vašeho soudního znalce napadne.
Nedejte se, jsme právní stát, tedy braňme se pomocí práva.
Požádáte-li soud o přidělení soudního znalce, tak ho soud vybere a seznámí se svým výběrem jeho i Vás, pokud nevznesete námitky, pošle mu Vaši žádost, případně spis ( jako u nás) a od obdržení spisu má soudní znalec 30 dní na vyhotovení znaleckého posudku a 15 dní na jeho doručení soudu, kolik dní má soud na to, aby Vám ho předal to nevím, já si ho vyzvedla osobně. A pak máte něco o co se můžete opřít, čím argumentovat.
Já osobně bych ráda založila Občanské sdružení hájící zájmy pěstounů, adoptivních rodičů a poručníků. Takže scháním informace, co je pro založení třeba. Už je nás víc, kdo se domlouváme, že budeme hájit zájmy svoji i našich přijatých dětí. Jako soukromá osoba podstoupím boj s úřední absurditou neúspěšně, ale jako člen Občanského sdružení, to už nás bude slyšet.
Vydržte a bojujtě jsou plné kojeňáky a dětské domovy dětí.
Bohužel, pokud vím, tak u nás na rozdíl od ostatní Evropy není omezená doba pobytu dítěte v ústavu, u nás může v ústavu zůstat až do zletilosti a to je chyba zákona. Pokud by se povedlo limitovat dobu pobytu v ústavní výchově, tak věřím, že i procedury okolo adopce se urychlí.
Pokud se někdo z Vás chce ozvat a připojit se, budu ráda.
Kontakt: Rebekah@seznam.cz
Předchozí