Šikanu já osobně považuji za velmi nebezpečnou a snad žádný prohřešek bych u svého dítěte netrestala přísněji.
Rozhodně nesouhlasím s tím, že by problém byl v šikanovaném dítěti. Jistě, to dítě nějaký svůj osobní problém mít musí, jinak by se neodlišovalo. Ale tím problémem není samotná šikana. Ta je vždycky určitým selháním u toho, kdo ji provádí. Pokud mi někdo připadá hloupý nebo směšný, prosím, nemusím s ním kamarádit, ale rozhodně mi to nedává právo mu ubližovat. Učitelský argument typu "tak je asi chyba v něm, přece není špatných těch ostatních třicet dětí" neuznávám. Kdo druhému bezdůvodně ubližuje, je vždycky špatný bez ohledu na to, kolik dalších se k němu přidá nebo koho sám následuje.
V šikaně však vidím nebezpečí i pro celou společnost, nejen pro ty nešťastníky. Četla jsem například o ženě, která byla "nějaká divná" a z toho důvodu zesměšňovaná a šikanovaná - nakonec vjela náklaďákem do lidí na zastávce tramvaje. A ten žák, co nedávno zavraždil učitele? Také padla teorie o šikaně. I když nebyla prokázána, nějaký důvod ten chlapec mít musel. Loupežné přepadení to nebylo.
Takže - pozor na to.
Předchozí