Janino, máš naprostou pravdu, postava učitele je v případě šikany klíčová.
Když jsem byla ve čtvrté třídě (asi před dvaceti lety, ale pořád si to pamatuji jako by to bylo včera), přeřadili k nám jednu romskou dívku. Byla pozadu s prospěchem, byla tichá...prostě jiná. A netrvalo dlouho a několik kluků ji začalo dost drsně šikanovat. Došlo až na fyzické týrání a dívku nakonec přeřadili zase někam jinam, kde se pravděpodobně opakovalo to samé.
Všechno tohle trvalo několik měsíců a učitelé tento problém úspěšně ignorovali...až se konečně rozhoupala ředitelka školy a jedno odpoledne si s námi sedla a rozhovořili jsme se o tom. Bylo to jako když se spustí lavina, mluvili jsme a nakonec se asi všichni pěkně styděli, ti kteří šikanovali i ti (mezi nimi i já), kteří se báli něco udělat, zastat se té dívky...Bohužel už bylo pozdě a ona dívka se už k nám do třídy nechtěla vrátit. Věřím ale, že kdyby nějaký učitel zasáhl dřív, věci nemusely dojít tak daleko. O problémech se musí mluvit a ne předstírat, že neexistujou a tiše doufat, že se samy vyřeší.
Dodnes se stydím za to, že jsem se vlastně svou pasivitou také na šikaně podílela.
Předchozí