Ano z toho jde hruza. Neschopnost vetsiny dnesnich deti soucitit, temer zadni kamaradi, duraz na schopne a drave jedince( mimochodem tohle mi pripomina takove to roztomile uceni o nadlidech). K sakru nevim co s nimi je, jsou daleko mene soucitne a mnohem zbabelejsi nez byli lide, se kterymi jsem se pak po zdolani devitiletky skamaradila. Oni si treba vazi dizidentu, ale to ze by sami v necem meli jit proti prevladajici politice, je pro ne naprosto neslychane. Proboha vzdyt se i boji lisit v tom smyslu ze by nemely znackove obleceni a nejdrazsi veci.... Des je, ze ani neciti jakoukoli sounalezitost s ostatnimi dokonce ani se sobe rovnymi. Nemaji pratele, jen lidi, ktere mohou potrebovat, se svymi slabostmi se panicky boji svym " pratelum" sverit- mohly by byt uzity proti nim...Nastesti tohle sice sedi na mnoho lidi, ale jsou vyjimky a je dokonce mozne, ze takovi jedinci netvori vetsinu, zalezi na tom v jakem prostredi se pohybujete...Nevim pro mne je predstava ditete, ktere nema pratele hluboce desiva, jak asi zije a jak bude zit v tak citove osamelem a pustem zivote? Najde si vubec partnera? Bude vubec schopna(y) s nim citove zit? Vi vubec ze partnerstvi znamena velkou citovou blizkost? No nic, to je jen par uvah.
Pokud se tyka sikany a ucitelu, sve zkusenosti jsem asi dost nazorne popsala, to ze jsem se hajila, ze se musim branit napadani nekolika kluku na nikoho nijak nepusobilo, coz jeste zvetsilo mou predstavu vezeni a vziti se do role obeti nespravedliveho trestu. Tohle mi problemy nedelalo, dedecek absolvoval KT, takze predstava, ze clovek zcela nevine muze prijit o vetsinu obcanskych prav mi nijak nevrtala hlavou.
Kdyz jsem onemocnela mela jsem obdobi, kdy jsem dost bilancovala. I zavolala jsem svemu tridnimu uciteli, kupodivu si na mne pamatoval, no ja prece byla ta, ktera se porad rvala s kluky ,ze. Kdyz jsem mu rekla, ze jsem byla cela leta sikanovana, proste to poprel, nikdy nic takoveho nevidel. Chtela jsem po nem alespon prohlaseni, ze jestli tomu tak bylo, je mu to lito. Nerekl ani to, bud vubec problem sikany nechapal, nebo mu to bylo dokonale jedno. Po mem odchodu ze skoly pracoval jako ucitel jeste dvacet let... se stejnymi nazory a stejnym pristupem k detem. Nebyl vyslovene zly, ani nespravedlivy, spis neco jako Lenkal: "Neni dobre se plest mezi deti a jejich spory..a buhvi jak to vlastne je..."
Ucitele meli a maji na tom jestli sikana v jejich tride prochazi nebo ne, rozhodujici vliv. Bohuzel je jim to skutecne velmi casto naprosto lhostejne.
Předchozí