Včera jsme s manželem byli v kině na Andělech a Démonech. Knihu jsem četla, četla jsem a viděla i Šifru (ta se mi sice celkem líbila, ale méně než Andělé......).
Filmového zpracování jsem se docela bála, kritika ho velmi ztrhala, nenechala na něm nit suchou, snad jen připustili, že je o trochu lepší než Šifra mistra Leonarda.
Tak jsem byla velice zvědavá, moc jsem nečekala, spíš trochu "pokleslé" zábavy.
Snad díky negativním očekáváním jsem byla mile překvapena. Prostě technicky i dějově zajímavá detektivka, pozměněný děj oproti knize (naštěstí, značně prostříhané dlouhé filozofické, věděcké a rádobyvědecké úvahy) i odlišný konec mě mile překvapily. O tom, že herci nehrají, jen přeříkávají text (názor kritiků) nic nevím, těžko do detektivky vnášet velké umění.
Kulisy Vatikánu byly úžasné, to opravdu nemělo chybu. A dlouhé vysvětlující pasáže (jak o nich kritici psali) byly dle mého jednak velmi přijatelně krátké, jednak zajímavě udělané tím, že to byly "jakoby" přímé vstupy reportérů různých televizí z Vatikánu, a hlavně mi nepřišlo, že by řekli o pár slůvek víc, než bylo nutno. Někteří si třeba již nepamatují způsob volby nového papeže. Já si to pamatovala nejprve z knihy a pak i shodou okolností z televizních zpráv. A i přesto mě tato část nenudila, spíš naopak.
Film byl dle mého svižný, rychlý, ani mi nepřišlo, že trval tak dlouho. Nám s manželem se to líbilo. Prostě svěží detektivka.