| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Je určitě důležité najít učitele a mít taky jasno, kam má s tím hraním dítě "dojít". Já jsem se nějak kousla v tom, že v hudebce jsem sice hrála dost dobře, sem tam nějaký umístění v nějaký soutěži a tak, ale bylo to šíleně mechanický, zaměřený na hru podle not, minimum improvizace, minimum vlastní invence, trochu něco jinýho, než co bych z pohledu doby, kdy jsem tu hudebku končila, asi ocenila víc.
U starší dcery jsem vysloveně chtěla - protože bylo celkem i jasné, že to nebude na kdovíjaké muzicírování - aby se naučila najít melodii, sama vymyslet doprovod, ona se k tomu navíc naučila o hodně lépe intonovat než předtím, s paní učitelkou hodně zpívaly; neměla jsem v úmyslu, aby hrála roky Czerného etudy a pak někde excelovala s Chopinem, spíš tak aby mohla, pokud bude chtít, si zahrát na klávesy někdy za X let s kapelou nebo aby si v pubertě, až ji všichni budem štvát, mohla zalízt ke klavíru a ulevit si tím, co z něj vyloudí - tohle se teda u starší zjevně nepovedlo, i když kdo ví, třeba k tomu ještě dospěje i sama, na ten nástroj nezanevřela komplet.

Ani u mladší nemám představu nějaké koncertní kariéry, jinak by samozřejmě do té hudebky chodila, takhle mi to přijde volnější a lze to líp přizpůsobit našim představám a časovým i dalším možnostem.

Já jsem tehdy měla pocit, že tím drilem se zkouškama, přehrávkama, s povinnýma skladbama na konci každýho roku a celkovým zaměřením, ze mě nějak vytloukli něco, co jsem potom po letech horko těžko znovu hledala - kreativitu, schopnost na ten klavír zahrát, na co mám zrovna náladu a ne jen podle not, zahrát třeba s tou kapelou, improvizovat...

Myslím, že jsem asi trochu zaujatá a neobjektivní, určitě i tohle v hudebce lze, když po tom člověk jde, já byla zasycená tím ostatním. A taky bych s tím neměla potíž, kdyby to bylo víc automaticky ve mně. Takže vím, že to není univerzálně platný a že to je jen můj velmi subjektivní pohled na hudebky a jejich osnovy.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.