| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Česká matka 21. století

Skutečně, strašné to není.
Jak psaly mnohé maminky, co žijí v zahraničí, je to v západních zemích daleko těžší. Já jsem nesmírně šťastná, že u nás jsou takové báječné podmínky. Že můžu zůstat na mateřské dlouho. Že přivydělat si na mateřské je pro mě možnost, ne nutnost. Že v Praze jezdí už i celkem dost bezbarierových autobusů, i do mnohých obchodů se s kočárkem dostanu. Že dokonce můžu uvažovat o tom, že bych už ani do práce (pokud to nebude nutné) nešla a zůstala u drobných přivýdělků. A když se mi bude chtít, začnu podnikat a zkusím něco nového.
Před nástupem na mateřskou jsem pracovala v neziskovém sektoru (takže plat spíš symbolický), ale zase mi neuvěřitelně vycházeli vstříc. Pracovala jsem jako redaktorka a překladatelka. Překládat jsem mohla doma (nebyly s tím vůbec žádné problémy, výkaz jsem si vedla sama) a před nástupem na mateřskou přišly povodně, takže jsem se do práce dostala zpočátku tak jednou za týden, pak jsem tam sice jezdila vždycky 2 hod. tam a 2 zpátky, ale taky jsem tam mohla být 5 hodin denně s tím, že po odchodu na mateřskou to dopracuju na překladedch doma. A taky že jo. A ještě mi nabídli honorář za to, co jsem už dělala navíc.

Podmínky jsou zkrátka různé a já jsem v situaci, kdy si opravdu nemám na co stěžovat. Maminkám, které mají finanční či jiné problémy moc přeju, aby našly uspokojivé řešení.

A ještě jeden dodatek: Moje tchýně nedávno řekla něco, co na mě hluboce zapůsobilo: "Problémy má každý a já jsem ráda, že mám ty problémy, co mám. Když mám problémy se psem, jsem ráda, že nemám problémy s dětmi..." Je to trochu parafrázované a zestručněné, ale je to tak. Taky máme problémy: v ložnici nám začal padat strop na hlavu a já si říkám, že je to vlastně dobrý problém, protože to znamená, že máme kde bydlet. Sice třeba není všechno ideální (starý vlhký dům - plísně a podobné problémy), nemůžeme si dovolit nový nábytek, ale můžeme být rádi, že je tu ten starý po rodičích.
Občas si sice postesknu, že bych chtěla něco pořádného na sebe, a ne všechno shánět po sekáčích, že bych chtěla, aby to u nás doma vypadalo k světu, neměli jsme v obýváku místo konferenčního stolku krabibi od monitoru a každý kus nábytku jiný, ale jsou jaksi důležuitější věci...

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.