jasně, jsme tu prostě všude pozadu..., zkuste si udělat výlet např. do Německa, do Británie, nakonec uznáte, že v podstatě není rozdíl mezi námi a zahraničím...Příklad: kamarád odjel do Německa po II.atestaci pracovat, na naší klinice jsem ho učil ultrazvukové vyšetřeních těhotných v 18-20. týdnu, rychlokurs 2 víkendy :-))),odjel tam a v jedné, zdůrazňuji středně velké nemocnici ( krajského typu, 12 oddělení - interna, chiruurgie, ORL, gynda atd...) se rázem stal odborníkem na ultrazvuk v porodnictví- na prehistorickém přístroji 15 let starým , protože tam nikoho s podobnými schopnostimi neměli ( 2-víkendový kurs ho jistě dělá "zkušeným" ultrazvukařem ) Po jedné z jeho návštěv jsem se tomu sice u piva zasmáli,ale on sám říká:" tak teď se doopravdy bojím, vždyť skoro nic neumím,oni mi svěřují takovou odpovědnost". Při vší úctě např. k německému zdravotnictví a příkladů bych měl mraky, toto je tak tolik zmiňovaná "lepší" úroveň zahraničního zdravotnictví??? On sám i další přátelé mi popisují, jak to "chodí"...Že by se měl přístup á náhled nepochybuji, je to otázka výměny generací,ale že bych šmahem odsuzoval naše zdravotnictví ? Sami dobře víte, že je to otázka peněz, jenže to bohužel pouze lékaři ani sestřičky ani náhodou neovlivní, myslím,že ale odborná úroveň tu je dostatečná.Bohužel, chybí-li motivace, směřují za lepším, podobně jako já, zůstavájí jen mladí a nezkušení a staří "postkomunističtí", kdo tohle popírá, neví vůbec o čem je řeč, osobně vidím desítky lékařů kolem sebe odcházet...
Předchozí