Přidat odpověď
Milá Marie,
celkem mě překvapilo, že z mé věcné otázky děláš "omdlévání". Můj příspěvěk se Tě musel velmi dotknout. Nemuselo to být, kdyby sis přečetla předcházející příspěvky, zvlášť ten, na který jsem odpovídala. Přítomnost otce u porodu je pro mě rozhodně to nejpříjemnější "zlidštění" porodu, který byl dlouhou dobu pouze lékařskou záležitostí. Lékařská etika však stanoví jisté hranice, kdy porod přestává být zcela přirozeným, začínají komplikace a na řadu příjdou chirurgické nástroje a operativní zákroky. V případě Jany R., na jejíž příspěvek jsem odpovídala, byl porod, jak píše, dost dramatický, a její muž, který přihlížel, se z toho ještě 10 měsíců po něm nevzpamatoval. Zvlášť v tomto případě považuji za hrubě neprofesionální nechat otce přihlížet, zvlášť zepředu. Znám i případ, kdy otce při těžkém porodu sice pryč poslali, ale ne včas, následkem čehož odmítá být se ženou při druhém porodu. Moje přítelkyně rodila předčasně, na porod vzpomíná s hrůzou, je ráda, že otec ani nestihl přijet a je od té doby rozhodnutá, že další dítě už mít nebude. Můj muž byl při mé operaci dost vyklepaný jen z toho, že viděl, jaké nástroje bere chirurg do ruky. Nepřipadá mi nijak nenormální, že ho nenechali nahlížet za plentu na průběh operace, a to mi připadá operativní porod méně drastický než přirozený.
Zkrátka existují páry, které holt to štěstí neměly a na průběh toho "svého" porodu nevzpomínají s dojetím jako Ty. Je jen a jen na profesionalitě asistentky, zda těžkým porodem neutrpí vztah muže a ženy.
Já jsem prožila naštěstí "jen" asi deset hodin stahů a když se blížila druhá doba porodní, rozhodli se lékaři pro operaci, takže ani nastačilo dojít k tomu, abychom se rozhodovali, v jaké poloze budu rodit, kde a co bude dělat můj muž. Jinak ale ze serverů pro maminky a z předporodích kursů vím, že obavy maminek, aby jim muž neviděl, jak píšeš, "mezi nohy", jsou časté a asistentky a či maminky, které už to mají za sebou, odpovídají, že muž stojí ženě u hlavy nebo ji podpírá zezadu. Z toho vyplývá, že vrozenou míru etiky a přirozeného studu máme každá jinou a nelze soudit ostatní podle sebe.
Jana
Předchozí