Mne zase pripada neuveritelne, ze prestoze je ucinek chemickych leku prokazan na velkych vzorcich pacientu, nenabizi takto odzkousene leky konkretnimu cloveku z hlediska dlouhodobe perpektivy lepsi zdravi. Naopak, pri periodicky se opakujicich potizich, kdy se akutni stav meni na chronicky, je pacient nucen uzivat stale nove a nove leky, pricemz se meni druh ucinne latky z duvodu, ze latka u dosud pouzivaneho leku uz nedokaze stejne potize resit (utlumit, potlacit). Jiste bude spousta ctenaru souhlasit s tim, ze vetsina leku nemoc neleci, ale pouze tlumi priznaky.
Takze naprosto chapu, ze pacientovi s konkretnim chronickym problemem (a ja doporucuji, nikoli propaguji, homeopatii hlavne na chronicke potize) jsou nejake statistiky o ucinnosti toho ktereho leku ukradene, kdyz tento konkretni pacient do tech statistik nezapada a prokazany ucinek leku se u nej jaksi neprojevil. Neni urcite nahoda, ze k homeopatii a dalsim nekonvencnim metodam se lide obraceji az pote, kdy sami na sobe odzkouseli nekolik zarucenych chemickych leku, ktere jim ale dlouhodobou ulevu od jejich potizi neprinesly.
Ja osobne nevidim problem homeopatie v tom, zda homeopaticke leky funguji nebo ne (o tom jsem presvedcena), ale ve zpusobu, kterym se homeopaticke leky vybiraji a predepisuji. Existuje kniha, ve ktere je popsano 19! zpusobu, pri kterych se pouzivaji homeopaticke leky nebo homeopaticke redeni. Vsechny tyto zpusoby lecby byly a jsou ucinne. Zalezi ale na schopnostech terapeuta, do jake miry predepisovani ovlada a dokaze posoudit, ktere to predepsani je pro pacienta vhodne. Protoze jak povazujeme kazdeho cloveka za original, tak take kazda lecba konkretniho pacienta je originalni, pricemz ale lecba je jednotna v tom, ze leceni probiha podle urcitych zakonitosti. Takze tady je i jedna moznost odpovedi na to, proc se ucinnost homeopatie neda overit na velkem vzorci pacientu, kdy kriteria jsou nastavena stejne jako pri posuzovani ucinku chemickych leku.
Nekde jsem cetla, ze nekonvencni metody lecby hure prijimaji a farmaceutickemu prumyslu duveruji lide, kteri jsou relativne zdravi a lekare navstevuji predevsim za ucelem leceni periodicky se neopakujicich akutnich problemu a preventivnich prohlidek. Tito lide nemaji vlastni zkusenost (a ja jim to preju), sami na sobe nemeli moznost pocitit neschopnost chemickych leku resit chronicke potize. Pane Kminku, nejspis jste jeden z tech mala stastnych, ktery do teto skupiny patri. Proto se Vam ani nedivim, ze potrebujete konkretne u homeopatie z Vaseho pohledu seriozni dukaz jeji ucinnosti. Ja ten dukaz nepotrebuji, pro me je podstatne, ze homeopaticke leky pomahaji mne a mym blizkym.
Předchozí