Insulo, myslím, že je to tak, že ti, co už tohle plemeno mají, tak schválně trochu straší ty čekatele...protože to prostě není žádná prča a lepší je, když člověk ví, do čeho jde a co se v nejhorším případě může stát. Já jsem třeba velký odrazovatel, protože to prostě teď vidim tak nějak reálně. My měli neuvěřitelný štěstí s výběrem - jako naprostý začátečníci jsme do toho skočili po hlavě, jen jsme teda věděli, že jedině psa s PP. A fakt jsme nakonec zvolili nejbližší CHS, což mohlo taky dopadnout děsně. ALE trefili jsme se tak, že paní chovatelka má sama retrívří cvičák, první v ČR (teda teď už jich je samozřejmě víc) a splňuje ideál - malá CHS, ne víc jak 2 fenky, na kterých odchová na každé max. 2 vrhy. Takže adekvátně k tomu pak vybírá jak psa, tak majitele štěňat.
A k té každodennosti - psa jsme si pořídili bezdětný, začli pravidelně cvičit, jezdit na různý akce, později na zkoušky, pes se měl jak v ráji a byli jsme na to hrdý. Teď máme jednoho prcka 18m, jsem 33tt - a teda právě teď je to pro mě velký výkon, jít každý den na tu hodinu a půl ven, když tak dlouho skoro nevydržim bez WC, a když je hnusný počasí, klidně bych se bez té procházky obešla já i prcek. Na zkoušky jezdí manžel sám, protože co tam celý den s dítětem - i když jsme to zkusili, ale prostě to je na nic. Ale zas pes je fakt namakanej a děsně ho to baví, takže ho nemůžem nechat ležet doma a občas ho někam vytáhnem. Prostě chci, aby tohle všechno lidi zvážili, než si psa "pro děti" pořídí. Nevim, možná pes, kterej opravdu aktivní život nepozná, je pak šťastnej celej den na zahradě, nechat se otravovat od dětí a ležet pod lavičkou...ale ten náš prostě takhle žít nebude.
GR je lovecký plemeno, a i když se z něj dneska dělá pes pro rodinu a pro děti, tak tahle část jeho genů prostě existuje a je to zas jinej pohled na něj - je šťastnej v kruhu rodiny, to nepopírám! Ale když přináší pánovi králíka, tak se tetelí ještě jinak.