Musim Te ubezpecit, ze mluvim z vlastni zkusenosti. Nerada pindam do vzduchu o vecech, o kterych nemam paru. Ale vidim, ze Tys jeste na zadnem takovem setkani nebyla. Jela jsem tam, protoze ma naturalisticka pritelkyne z pritelkyn nejlepsich tak chtela porodit. zila dlouho v holandsku (kde, mimochodem, tedy umrtnost vetsi je!)... A musim docela neutralne rici - byl to des. Rizik vypsanych jen malo, samozrejme, ze neco rici museli, kazdy i sebevetsi laik vi, ze se asi neco muze prihodit, ale predevsim to bylo vse o svobode matky, o pohode ducha matky, o prirode a prirozenosti atd. atd. a pak pry potazmo o pohodu ditete pri prichodu na svet a o minimalizaci stresu... Nemusela jsem hnout ani brvou, aby ma kamaradka, chytra holka se selskym rozumem, neprodiskutovala pul odpoledne s onou damou a nakonec se nesebrala a nesupajdila domu a ve finale do spitalu, kde po mnoha hodinach a s problemy nakonec najednou a rychle porodila cisarem. Ejhle. A to bylo vsechno jeste dlouho po prijmu do spitalu v poradku. ale pak se to - jaksi - zvrtlo. Jsem doktor, sama mam dite, porodila jsem v chvatu ve spitale, kde jsem doufala v kamaradsky pristup, a bohuzel, taky to nebyl zrovna fajn zazitek, prave po te lidske strance. Ale prese vsechno bych proste neriskovala zivot a zdravi sveho ditete jenom proto, ze se budu divat na muj milovany obrazek na zdi a na zadek mi bude cucet jenom jedna sestra. Ale tim nechci shazovat Tvuj rozumny a zodpovedny usudek, az se zucastnis takoveho setkani, protoze uz mas dite a jiste se o nej bojis. Naopak beru, ze se snazis hledat a dozvedet se vic. Ale - duveruj, ale proveruj. Zkus si treba neco precist z porodnictvi - mozna to zni naivne, ale taky informace a od nezucastneneho a nezainteresovaneho zdroje, nebo si najdi nejakou porodni babu, ktera to s Tebou probere. Hlavne mej kriticky usudek. Tot vse. ahoj, jana
Předchozí