JanoP - proč se ptáš, jestli se tam řeší rizika, když píšeš, že jsi tam byla ?!?! Zdá se, že si myslíš, že porodní asistenky budoucím rodičkám rizika (úmyslně ?) zamlčují. Proč ses jich tedy nezeptala přímo na kurzu ?
Před svým porodem doma jsem si rizika uvědomovala, měla několik konzultací s PA a VŠECHNO, co píšeš, jsme probraly a já se cítila naprosto klidná a bez jakýchkoliv pochyb, že to snad nezvládnu nebo že se něco stane. Opravdu. Ptala jsem se i na tu resuscitace novorozence - moje PA mne ujistila, že i v takovémto případě si ví rady, měla s sebou kyslík a ambuvak, samozřejmě, že je to nedílná součást jejího vzdělání ! MMCH -zde na Rodině je článek
Jak rodí ženy v cizině a z něj kopíruji následující (jedná se o vybavení PA v Holandsku):
Pro zajištění skutečně bezpečné péče během porodu mimo nemocnici musí mít porodní asistentky povinné vybavení, které vždy nosí s sebou. Patří k němu ampule Oxytocinu (5j), ampule Mesocainu, malá přenosná kyslíková bomba s maskou a ambuvak. K povinnému vybavení nepatří přenosný monitor. Některé porodní asistentky jsou vybaveny doplerem, ten však patří spíše k potřebnému než k povinnému vybavení (stejně jako nástroje, šicí materiál, desinfekce, rukavice a podobně). Vzhledem k tomu, že profese porodní asistentky je v rámci primární péče nezávislou profesí, má porodní asistentka právo předepisovat některé léky. K nim patří právě Oxytocin a prostředky pro lokální anestezii (např. Mesocain).