Frido,
reakci na reakci komentovat nebudu, jen k Ajlininu příspěvku musím říct, že jediné, co interpretovala z mého popisu tak, jak jsem to sama mínila, byl ten oxytocin, a to ještě jen tehdy, myslela-li tím 3. dobu porodní.
U mě šlo o amniotomii provedenou ve chvíli, kdy jsem měla už tlačit, a mělo to svůj důvod v mém konkrétním případě. Rutinní amniotomii bych jako laik viděla tam, kde bych přišla na příjem a někdo by se podivil, že mám ještě zachovalou vodu, a hned by mi ji píchnul, aby porod prostě popohnal. Opakuji: nic takového se mi nestalo. Paradox je, že jsem amniotomii ve svém příběhu chtěla uvést jako doklad toho, že u mě k rutinnímu píchnutí vody nedošlo, naopak že voda byla téměř do konce zachována.
A co se oxytocinu ve třetí době porodní týká, píše o tom doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. na Porodnici.cz toto:
"Prevence poporodního krvácení
V České republice se povinně matce podává po porodu hlavičky dítěte do žíly hormon oxytocin. Ten posiluje napětí dělohy a placenta se rychleji odděluje. Toto opatření vede ke zkrácení III. doby porodní a zejména ke snížení krevní ztráty."
Zdroj: http://www.porodnice.cz/node/3757
Doufám, že jsem posledními příspěvky objasnila veškeré případné nejasnosti plynoucí z toho, že jsem se nejspíš neobratně a nejednoznačně vyjádřila ve svém prapůvodním příspěvku o své nedávné porodní a "pobytové" zkušenosti s FNB.
Předchozí