Hmmm, tak jsem si přečetla, co se tady během dne napsalo a koukala jsem, že zas a opakovaně se tu hodnotila nízká, nizoučká, téměř nejnižší česká perinatální úmrtnost :o) Nic proti - opravdu je to krásné číslo. Akorát že používat ho jako důvod proti porodům doma je, ehm, jaksi poněkud mimo :o)
Ono jak přijde řeč na porody doma a stav českého porodnictví, tak někteří lékaři vytahují na světlo nízkou perinatální nebo novorozeneckou úmrtnost, coby plod současného systému, kdy se děti rodí v nemocnicích, tudíž neumírají tak často na různá přidušení či jiné nepředvídatelné problémy v průběhy porodu. A právě tyhle řeči mě přiměly k podrobnému prozkoumání, kolik miminek u nás vlastně umírá v souvislosti s porodem. Ne tedy kolik dětí zemře na SIDS, nádory, vrozené vady. Zajímaly mě čistě jenom děti, které zemřou na nějakou porodní příčinu.
I zahloubala jsem se do tabulek úmrtnosti WHO, které jsou hezky podrobně rozepsané - podle diagnóz i podle věku mrtvých. Ano, ano, je to tak - novorozeneckou úmrtnost jako takovou opravdu máme nízkou. Ale já koukala na úmrtnost kojeneckou. Nezajímal mě tedy první měsíc života, ale celý první rok života (pokud zemřel na porodní příčinu někdo později, bylo to hodně výjimečné... proto jsem zvolila ten první rok, během kterého téměř všechna úmrtí proběhla). A světě div se - na porodní problémy u nás umírá STEJNĚ DĚTÍ DO JEDNOHO ROKU, jako je tomu třeba v Holandsku, kde se doma rodí celá třetina dětí :oO (to je údaj teď nevím jestli z roku 1999 nebo 2000 - už je to nějaký čas, co jsem se ve statistikách hrabala. Ale ta úmrtost byla zcela srovnatelná i s jinými evropskými státy, které obyčejně mají novorozeneckou úmrtnost horší, než my.).
Takže ANO, máme nízkou perinatální a novorozeneckou úmrtnost. Ale není to díky porodníkům, kteří nemají o nic lepší ani o nic horší výsledky, než jejich zahraniční kolegové. Je to zásluha neonatologů, kterým dítě nezemře během prvního měsíce, ale udrží ho na živu o pár měsíců déle.
S.
Předchozí