Přidat odpověď
Nemyslím si, že by se tady nějak brojilo proti voříškům a papírákům se nějak nadržovalo - spíše si mnoho lidí zde uvědomuje, co za "skvělé" psy mnohdy lidé vlastní a to o vzhledu nehovořím, to je to poslední.Taky mám doma mimo papíráků i bez PP a je to "moc pěkná" ukázka jedince, který je po PP rodičích, jimž se jen nechtělo na výstavu. Houby, né že nechtělo- matla neprošla pro mnoho vad a jejího krypla mám doma. Leč já věděla, že si kupuji mrzáka(kupovala jsem ji jako starší) neboť původní majitelé zklamáni výsledkem psa nechtěli. A to je také fakt. Někdy je dobré se zamyslet nad tím, proč, když mi chybí údajně jen bonitace a mám fenu chovnou, mohu krýt čím se mi zlíbí, mám šanci se někde prezentovat, nebo taky ne, to záleží na povaze a mohu prodávat štěnda za ceny jiné a nebo taky stejné jako u bez PP, proč se toho tedy vzdám, když už jsem absolvovala výstavy a koupila si psa s PP a vím, že chci chovat? Mi se nabízí jen jedno rozřešení a tím není zrovinka nechuť nechat svého psa změřit a zvážit, spočítat mu zuby a dodat potřebná vyšetření. Bonitace je minutová procedura, není to výstava, stres a ani šaškárna. Mi nevadí psi bez PP, ale vadí mi prezentace štěňat"skvělá štěňátka, krásná malá/statná... po PP rodičích, skvěle stavěná ablabla. A lidé na to často skočí a často také šeredně dojedou. Koupí třeba jorka za 8000,- a mají přerostlé cosi(a kdo mrkne na dnešní jorky, musí mi dát za pravdu) a pak zjistí, že vedle bylo štěndo s PP za 9000,-(třeba nestandard barva, nebo chybí zub) a když už nic, tak by to bylo alespoň vzhledem jorkovi podobné. Jistě, zdraví si člověk s papírama nekoupí, to vůbec ne, ale je tam jistota jakéhosi zdraví rodičů, jsou jasné vady a přednosti rodičů, povahy a genetika. Papírama si člověk nekupuje perfektního jedince, ale kupuje si jistotu původu a tím jakousi skicu toho, co mi asi vyroste a jak se to asi bude chovat.
Znám spousty lidí, co uchovnili své papíráky až v pozdním věku, páč se rozhodli pro odchování štěňat a nebyl to problém - tedy pokud zvíře bylo v pořádku a splňovalo standard, ale bohužel znám spousty těch, kteří prodávali štěnda bez PP po vynikajících rodičích s PP a měli k tomu podobnou historku o nechutenství k výstavám a ukázalo se, že to nebylo až tolik nechutí, ale tragickou vadou.
Voříšci jsou skvělí psi a člověk nemusí mít doma jen šampiony a osobně považuji voříšky za mnohem zdravější, navíc vyplní stejnou díru jako papíráci, ale to, že se z chovu u nás stala výnosná množárna čehokoli je něco, co je zarážející a možná proto se mnoho lidí na toto téma rádo baví.
Předchozí