Přidat odpověď
Mimina zkoumají všechno pusou, protože to jinak ještě neumějí. Ve čtyřech měsících třeba charakteristika vývoje dítěte je taková, že dítě si nacpe obě pěsti do pusy a z nožiček udělá "rybníček", tady v tomhle textu je to popsané:
http://www.praxismedia.cz/download/docs/bb_gw/bb_gw_ukazka.pdf?wa=WWW09IX+PX
Mně přijde, že se dudlíkem dítě ochuzuje o tu fázi poznávání ústy, protože má v puse dudlík (pokud má v puse dudlík každou chvíli), navíc se Ti snaží něco říct (jídlo, potřeba vylučovat, potřeba Tvojí blízkosti).
A ano, dudlík kazí sací reflex, tzn. že dítě může začít špatně sát a pokud Ti na kojení záleží, dudlík bych mu nenutila.
Staršího syna si už moc nepamatuju, ale u mladšího zabíralo samozřejmě kojení (dudlík ho nenakrmí) a nebo přebalit/na chvíli rozbalit, aby mohl udělat, co potřebuje. Pokud bylo opravdu zle (chtěl spát a nešlo mu to), tak šátek. Na spaní jsem mu dávala nejobyčejnější látkovou plínku, kterou si "šmudlal". Mezitím si vystačil i sám, nechávala jsem ho v obýváku na zemi na molitanu (kuchyn máme spojenou s obývákem).
Nechtěla bys zkusit třeba šátek? Ten by vyřešil tu potřebu mazlení a neboj, opravdu se tím dítě nerozmazlí.
Předchozí