Teda já si nemyslím, že tam jezdí maminky jen kvůli "pohodlí". Respektive si nemyslím, že to, že má nemocnice vybavení je nějaká jistota. Mnohdy totiž stačí selhání lidského faktoru a nějaké vybavení je vám pak k ničemu. Myslím, že klid, pohoda a dobrá atmosféra při porodu a to, že si rodička sama může volit způsob porodu, který je pro ní nejpohodlnnější, nejpřirozenější, je základ pro bezproblémový porod. Samozřejmě to neplatí vždycky, ale myslím si, že v mnoha případech ano (to je prosím můj názor a rozhodně to nemyslím jako nějaké obecné pravidlo, každý má názory a zkušenosti jiné...). Já jsem si spíš než podle pohodlí vybírala podle toho, kde se nabízejí podmínky, ve kterých já nejlépe porod zvládnu (nebo jsem si to aspoň myslela) a jsem přesvědšená, že díky přístupu tamního personálu a možnostech, které se tu nabízeli, jsme vše zvládli perfektně, protože jsem díky tomu byla po celou dobu v naprosté psychické i fyzické pohodě. Nedovedu si představit, že by mě někdo nutil např. být delší dobu v jedné poloze nebo v poloze vleže, která pro mě byla naprostým utrpením, nebo že by mi někdo diktoval jak mám rodit - to si rozhodně nejsem jistá, že by šlo vše tak hladce jak šlo. To, že jsem mohla až do samotného porodu chodit - žádné připojení na monitor apod.. a že jsem si mohla vybrat vpodstatě libovolnou polohu při samotném porodu určitě přispělo k mému dobrému porodu!
Co se týče pohodlí jako nadstandartní pokoj, manžel na pokoji, bez klistýru a holení - kvůli tomu jsem do Vrchlabí určitě nejela, i když i toto bylo velmi příjemné, řekla bych taková třešínka na dortu :-) Pro mě byla asi nejdůležitější kromě psychické pohody možnost vést porod sama podle toho jak se mi rodí nejlépe - to mi porod ohromně usnadnilo!
Předchozí